Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017, 19:07
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Americká vláda posiela Irvinovi 300 marihuanových jointov každý mesiac už 34 rokov. Bez nich by už pravdepodobne nežil

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA USA
Uložiť Uložené

Irvin Rosenfeld fajčí svoju marihuanu úplne legálne.

Život Irvina Rosenfelda vyzerá z jedného uhla pohľadu ako divoký sen milovníkov marihuany. Za posledných 34 rokov vyfajčil približne 135-tisíc marihuanových jointov a najlepšie na tom je, že všetky jointy získal legálne a dokonca priamo od federálnej vlády Spojených štátov amerických.

Život by si s ním však nechcel vymeniť nikto z nás, pretože Irvin odmalička trpí vzácnym syndrómom, ktorý mu spôsobuje ukrutné bolesti. Syndróm mu lekári diagnostikovali ešte v čase, keď mal iba 10 rokov, a postupne sa s ním naučil žiť len vďaka tomu, že mu neustále predpisovali silné lieky na bolesť. Veľká časť jeho kostí bola pokrytá nádormi a predpovede doktorov nezneli vôbec pozitívne, pretože v najhoršom prípade sa mali nádory začať rozširovať a on mal onedlho zomrieť. Najlepšia predpoveď rátala s doživotným prísunom liekov proti bolesti, ale počas svojho vysokoškolského štúdia objavil Irvin zázračný liek.


Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Aj keď dlho odmietal, napokon si s kamarátmi zafajčil marihuanu a potom zistil, že bolesť sa akosi vytratila. Dovtedy nedokázal sedieť v rovnakej polohe dlhšie ako 10 minút, avšak po vyfajčení marihuany bol ako vymenený a pokojne hral šach aj viac ako polhodinu. Marihuanu neskôr s určitosťou identifikoval ako zdroj jeho úľavy a postupne sa začal boj o legálne využívanie jej medicínskych vlastností.

Irvin sa v roku 1977 stretol s Robertom Randallom, ktorý ako prvý človek dostal od americkej federálnej vlády povolenie na vstup do špeciálneho programu, v rámci ktorého dostával pacient špeciálne vyšľachtenú marihuanu na medicínske účely. Podiel aktívnej látky THC je v nej iba okolo 4 percentá, a preto sa z nej nedokážeš sfajčiť na druhý svet, ale medicínske vlastnosti si aj tak zachováva, a tak Robert pomohol Irvinovi a po dlhých mesiacoch žiadostí a byrokratického boja vládna agentúra zahrnula Irvina do programu Investigational New Drug. Nanešťastie, v roku 1992 americká vláda program zrušila a zostalo v ňom iba 13 posledných pacientov, ktorých sa rozhodla podporovať aj naďalej, a tak Irvin každých päť mesiacov dostane zásielku so šiestimi nádobami.


V každej z nich sa skrýva 300 jointov na nasledujúci mesiac a všetky pochádzajú z University of Mississippi, kde sa pestuje jediná federálna marihuana v celých Spojených štátoch amerických. Ak ešte aj dnes niekto pochybuje o tom, že marihuana má svoje medicínske výhody, Irvin všetkým odkazuje, že práve on je žijúcim dôkazom o tom, ako veľmi môže človeku pomôcť. Irvin dodnes pracuje vo veľkej bezpečnostnej firme a žije relatívne obyčajný život, avšak ako sám hovorí, keby nebolo marihuany, zrejme by už nežil.   

Domov
Zdieľať
Diskusia