Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2017 o 12:18
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Legendárne skladby, ktoré milovali naši starí rodičia a milujeme ich dodnes aj my. Stašák, Jadranka či Kazík vedia, ako fanúšikov rozpáliť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Repete si našlo cestu do sŕdc miliónov Slovákov.

Na pódiu sa objavila jedna hviezda slovenskej hudobnej scény, po nej prišla ďalšia a ďalšia, aby natešeným divákom zaspievali svoje najpopulárnejšie skladby alebo len prespievali ľudovú tvorbu.

Nešlo o žiadny megalomanský projekt, kde by si hudobníci pýtali milióny vtedajších slovenských korún za to, že na pódium prídu vystupovať, a často sa šťastie usmialo aj na relatívne neznámych tvorcov, ktorí sa v priebehu zopár dní dostali na pomyselný slovenský vrchol.

Ak si sa aspoň trochu vyznal v slovenskej hudobnej scéne z 90. rokov, potom si už dávno musel uhádnúť, že reč je o relácii Repete. Jej otcom sa stal legendárny umelec Ivan Krajíček, ktorý sa staral o väčšinu kreatívnych aj producentských úloh a Slovenská televízia s radosťou jeho tvorbu vysielala, pretože divácky záujem si Repete v 90. rokoch udržiavalo nadpriemerný.

Jana Kocianova - Zahoď starosti

Ivan Krajíček pritom v televízii neprerazil rovno s Repete, ale v čase, keď sa už jeho hudobná šou vysielala, mal za sebou skúsenosti z programu Hostinec pod gaštanom aj moderovanie relácií Bratislavská lýra či Vtipnejší vyhráva. Pri vymýšľaní formátu Repete dokonca rozmýšľal nad tým, ako by mohol divákov zaujať nielen pomocou známych hudobných diel, ale aj prostredníctvom zaujímavého spracovania, pri ktorom sa nikto nebude nudiť.

Hudobnú zložku preto doplnil zábavnou aj súťažnou časťou a diváci sa vďaka tomu mohli zapájať priamo do deja relácie. Krajíček nielenže celú šou moderoval, produkoval a písal jej scenár, ale často sa v nej objavoval aj ako obyčajný spevácky hosť. Medzi stálu súčasť jeho základne patrili mená ako Zora Kolínska, Dušan Grúň, Otto Weiter či Robo Kazík a zopárkrát sa v nej dokonca objavil Michal Dočolomanský, takže nech už chcel Repete sledovať ktokoľvek, vždy mal šancu vybrať si zo širokej škály štýlov aj hudobných prejavov.

Helena Vrtichová - Diridonda

Nanešťastie pre slovenskú hudobnú scénu, Ivan Krajíček zostal v pomyselnom kresle moderátora Repete len do začiatku roku 1997, pretože ďalšie natáčania boli poznačené jeho smrťou. Po smrti prevzala moderátorské žezlo Zora Kolínska, ktorá bola Ivanova veľmi dobrá kamarátka a v už v minulosti spolu aktívne spolupracovali, lenže postupom času sa aj kvôli Krajíčkovej neprítomnosti vzťahy ochladili a speváci sa do Repete vracali čoraz neochotnejšie.

Napriek snahe o jej zachovanie na televíznych obrazovkách napokon nadobro zmizla a opätovne sa vynorila až v roku 2007, keď sa za ňu postavil všemocný Martin Jakubec a pod názvom Repete Návraty ju dotiahol späť na obrazovky. Jakubec vedel, že po takej dlhej odmlke budú mať ľudia o nostalgický návrat do minulosti záujem, a svoju šou preto zaplnil nielen staršími spevákmi, ktorí sa objavovali v Repete ešte v 90. rokoch, ale aj novšími menami túžiacimi po pozornosti a sláve.

Ani pôsobenie znovuzrodeného Repete však nemalo príliš dlhú trvácnosť, pretože Jakubec mal o fungovaní šou svoje vlastné predstavy a po častých nezhodách medzi tímom a spevákmi celá relácia z obrazoviek STV zmizla.

Peter Vašek - Otvárajte kasíno 

Nám preto v súčasnosti zostávajú iba videá na internete zachytené v pochybnej kvalite 90. rokov minulého storočia, ale mnohé piesne z Repete 90. rokov majú dodnes svoj špecifický šarm, ktorý dokáže spájať celé generácie. Nezáleží na tom, či má človek 50 alebo 20 rokov, ak sa so skladbami známymi z Repete stretol niekedy v minulosti, s najväčšou pravdepodobnosťou mu utkveli v mysli a dokonca si pamätá aj slová.

Samozrejme, nemôžeme očakávať, že si tieto skladby budú pamätať aj všetci dnešní tínedžeri, ale ak ti ich rodičia alebo starí rodičia v detstve ukázali, potom by si sa im mal poďakovať, pretože zlatá éra slovenskej populárnej hudby prebiehala práve v tom čase. Nostalgický návrat do čias minulých by určite potešil aj samotného Ivana Krajíčka, ktorého hlavným cieľom vždy bolo vyčariť na tvárach ľudí spokojný úsmev a ak by sa dozvedel, že dnešní mladí ľudia si vedia nájsť čas na pesničky, ktorým zasvätil časť svojho života, svoju misiu by považoval za splnenú.

 Otto Weiter - Nemám auto nemám motorku

Karol Konárik - Júlia si čarovná 

Otto Weiter - Plavovláska

Ivan Krajíček - Kazačok

Karol Konárik - Láska má párik krídel

Robo Kazík - Toto solo patri nam

Stašák - Žijem žijem 

Robo Kazík - Raz tu raz tam

Robo Kazík - Vzdialená

Peter Stašák - Nikto nemá dva životy

Peter Stašák - Preto túto pieseň spievam

Peter Stašák - Smútok krásnych dievčat

Karol Duchoň - Šiel šiel

 

Karol Duchoň - Čardáš dvoch sŕdc

Michal Dočolomanský - Lipová lyžka

Michal Dočolomanský - Ľúbim ťa

Jadranka a jej zlatý výber

 

Domov
Zdieľať
Diskusia