Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2017, 16:04
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Trénoval som každý deň, hovorí víťaz súťaže o najlepšie upraveného nebožtíka

ZAUJÍMAVOSTI JAPONSKO SMRŤ
Uložiť Uložené

Kuriózne meranie síl hostilo japonské Tokio.

O krátkosti ľudského bytia v bežnom živote málokedy uvažujeme. Ak sa tak stane, je to najmä vtedy, ak nám v rodine zomrie niekto blízky. Niekto, koho už nikdy viac neuvidíme. Okrem množstva ťažkých chvíľ čaká najbližšiu rodinu zosnulého zariaďovanie pohrebu. To je dnes v drvivej väčšine prípadov záležitosťou pohrebných služieb, ktoré v rámci svojich kompetencií majú za úlohu zariadiť všetko potrebné pre dôstojný priebeh poslednej rozlúčky s milovanou osobou.

Výraznú úlohu v celom procese majú aj ľudia, ktorých profesiou je postarať sa o čo najlepší výzor tela nebožtíka. Podľa možností dobre vyzerajúca pokožka, dôstojný výraz tváre, poloha, správne oblečenie. Práca v podobne morbídnom prostredí rozhodne nie je pre každého, a preto tí, ktorí jej zasvätili svoj život, si nepochybne zaslúžia uznanie. Medzi nich patrí aj Tomáš, ktorého sme pred vyše rokom na túto tému dôkladne vyspovedali. 

Japonsko je v oblasti pochovávania špecifickou krajinou. Jeho populácia patrí medzi najrýchlejšie starnúce a Japonci vymierajú rýchlym tempom. Krematória tak nestíhajú dostatočne uspokojiť dopyt a vybavovať všetky objednávky (jedno krematórium 40 - 90 denne). Pokiaľ ide o "klasický pohreb", pohrebných miest je v krajine vychádzajúceho slnka málo, čo z celej situácie robí pomerne drahú záležitosť. Navyše, konkurencia je v krajine veľká - o priazeň zákazníkov sa uchádza vyše 2000 majiteľov pohrebných ústavov. 

 

Súťaž v metropole Tokio im dáva možnosť, ako sa prezentovať a urobiť si čo najlepšiu reklamu. Víťazom sa stane ten, kto dokáže najlepšie obliecť a pochovať zosnulého. Nech to znie akokoľvek bizarne, vedzte, že v Japonsku má príprava na pohreb špecifický význam - predstavuje duchovnú očistu zosnulého pred odchodom na druhý svet. Oblečenie, poloha, účes, výstelka rakvy - na tom všetkom príbuzným veľmi záleží. Na súťažnom festivale slúžili ako nebožtíci živí dobrovoľníci.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Spomedzi všetkých zúčastnených súťažiacich zvíťazil Rino Terai, 32-ročný majiteľ pohrebného ústavu, pre ktorého je víťazstvo veľmi dôležitým okamihom. Ako sám hovorí, pre ochotu zvíťaziť trénoval každý deň. Okrem toho sa na dennej báze venuje natáčaniu videí o pochovávaní a neustále sa snaží v tom, čo robí, zdokonaľovať.  

Domov
Zdieľať
Diskusia