Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2017, 17:43
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nahradí ťa v zamestnaní robot? Vďaka umelým ľuďom niektoré povolania nadobro zaniknú

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Zaujímavá stránka ti prezradí, ako je tvoje zamestnanie v ohrození pred robotmi.

Jasné, roboty by ako zamestnanci mali pred ľuďmi učité prednosti. Môžeme sa spoľahnúť na ich presnosť a výkonnosť. Nepotrebujú stravné lístky ani pracovné prestávky a nechodia na materskú dovolenku. Niet divu, že sa už niekoľko ľudí obáva o to, že ich v zamestnaní čoskoro vymenia roboty. Sofistikované systémy sa bleskovou rýchlosťou vyvíjajú a pokojne sa o niekoľko desiatok rokov môže stať, že ti poštu miesto poštára prinesie len chladný kus kovu.

Je preto na mieste položiť si otázku, ktoré zamestnania sú vlastne pred robotmi v ohrození. Podľa portálu Carrer Addict ide predovšetkým o manuálne práce, aké nevyžadujú kreativitu. Umývanie riadov, upratovanie, zváranie a podobné práce sa často skladajú z niekoľkých pohybovo jednoduchších častí či etáp, ktoré si roboty dokážu veľmi ľahko osvojiť. Zato na dobu, kedy budú tvoriť úderné reklamné kampane, pracovať ako lekári či učiť deti si ešte počkáme. Niektoré zamestnania sú dnes však v už skutočnom nebezpečenstve.

Ide predovšetkým o vodičov, rušnovodičov či taxikárov. Samostatné autá či iné vozidlá dnes zažívajú skutočný úsvit. Problémy však môžu mať aj predavači, no i účtovníci. Samoobslužné pokladne sú už vďaka inovatívnym obchodným reťazcom na Slovensku bežnou (a veľmi príjemnou) realitou a počítačová automatizácia sa nevyhne ani práci s číslami. So zameraním na zanikajúce povolania vznikla stránka willrobotstakemyjob.com. Do nej jednoducho stačí zadať meno tvojho (či iného) povolania v angličtine a hneď získaš niekoľko mimoriadne zaujímavých údajov. Okrem predpovede vývoja počtu pracovných miest v danej profesii sa dozvieš aj to, v akom riziku sa tvoje zamestnanie vlastne nachádza.

Nahradí ťa v zamestnaní robot? Vďaka umelým ľuďom niektoré povolania nadobro zaniknú
Zdroj: willrobotstakemyjob.com
Domov
Zdieľať
Diskusia