Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2017, 18:25
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Nebezpečný vírus WannaCry je späť v novej podobe s názvom Petya. Postihnutá zostala celá ukrajinská vláda, ale nezaostáva ani zvyšok Európy

TECH
Uložiť Uložené

Nebezpečný vírus opäť od ľudí vyžaduje peniaze.

Začiatkom mája sa množstvo spoločností po celom svete stalo obeťami útoku vírusu s názvom WannaCry. Po infikovaní počítača vírus zablokuje všetky súbory a na obrazovke sa zjaví len informácia o tom, aby človek zaplatil približne 300 dolárov, čiastky sa samozrejme môžu líšiť, inak mu jeho súbory nebudú sprístupnené. Situácia bola v máji závažná, pretože sa obeťami vírusu stali aj britské nemocnice, ktoré museli odmietať pacientov a po viac ako mesiaci a pol je WannaCry späť, a to v upravenej podobe, ktorá dostala názov Petya.


Najviac postihnutá vírusom zostala zrejme Ukrajina, pretože podľa informácií zástupcu ukrajinského premiéra boli infikované všetky vládne počítače a útočníci teraz prakticky žiadajú zaplatenie výkupného. Fotografie na Twitteri zobrazujú ukrajinské bankomaty či pokladne v supermarketoch, ktoré nedokážu pracovať, pretože ich vírus infikoval, ale naši východní susedia neschytali útok ako jediní. Ďalšou výraznejšou obeťou sa stala aj spoločnosť WPP, jedna z najväčších reklamných agentúr na svete, a jej zamestnanci dostali príkaz povypínať všetky počítače a v žiadnom prípade nepoužívať Wi-Fi pripojenie. Dopravný gigant Maersk na svojom Twitter taktiež zanechal odkaz, že viacero jeho informačných systémov prestalo fungovať.

Až v nasledujúcich hodinách uvidíme, ako dlho útoky potrvajú a aké výrazné škody narobia. Pred mesiacom a pol sa vírus podarilo zastaviť jednému 22-ročnému chlapíkovi, lenže žiadny podobný hrdina svetu teraz nemusí pomôcť. Objavujú sa už aj špekulácie o tom, odkiaľ útok prišiel a ukrajinská vláda hneď stihla obviniť Rusko, zatiaľ čo pri prvom útoky experti naznačovali, že mohlo ísť aj o prácu severokórejských hackerov či hackerov zo skupiny Lazarus Group.



Domov
Zdieľať
Diskusia