Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2017, 20:57
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Svet práve dostáva do kolien zákerný hackerský útok, ktorý vyžaduje od ľudí výkupné. Britské nemocnice kvôli nemu musia odmietať pacientov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Postupne sa šíri aj do Ázie a ďalších kútov sveta.

Mnohé európske krajiny, a v súčasnosti už aj ďalšie krajiny po celom svete, zažívajú v posledných hodinách poriadne bolestiplné momenty. Tisícky počítačov sa stali obeťami masívneho hackerského útoku, ktorého pôvodca zatiaľ nie je známy, avšak už v tejto chvíli vieme povedať, že útok samotný napáchal obrovské škody. Informácie o kybernetickom útoku prenikli na verejnosť, keď britské nemocnice začali hlásiť, že ich informačné systémy prestali pracovať a ovládol ich takzvaný ransomware Wanna Decryptor, ktorého úlohou je prakticky vymôcť od majiteľa počítača výkupné za to, že mu nebezpečný softvér nadobro nevymaže všetky súbory. Až 16 britských nemocníc muselo za posledných niekoľko hodín odmietnuť pacientov, pretože ich systémy jednoducho kvôli útoku prestali pracovať a pacienti sa tak museli obracať na zariadenia, ktoré útok nepoškodil.


Odborníci napriek tomu nepredpokladajú, že by bol kybernetický súboj zameraný výlučne na britské zdravotníctvo, pretože útoky hlásia už aj spoločnosti a organizácie zo Španielska, Ruska a v menšom počte aj ďalších európskych krajinách, takže útočníkom zrejme v prvom rade ide o peniaze. Ako výkupné žiadajú 300 dolárov vo forme bitcoinov v každom počítači, ktorý sa im ransomwareom podarí infikovať. Jediným spôsobom, ako takejto masívnej útočnej kampani predchádzať, je podľa expertov dávať dobrý pozor na podozrivé súbory a zamedziť im prísť do kontaktu s tvojím zariadením, aj keď momentálny útok sa zrejme výraznejšie zameral na väčšie spoločnosti či štátne organizácie.


 


Domov
Zdieľať
Diskusia