Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2017, 13:05
Čas čítania 0:00
Martin M.

5 svetovo známych kyberzločincov, ktorým sa podarilo nabúrať do najzabezpečenejších systémov

ZAUJÍMAVOSTI HACKERI
Uložiť Uložené

Nie každý príbeh počítačového kriminálnika končí šťastne.

Filmy o “hackeroch” vykrádajúcich bankové účty pomocou niekoľkých ťukancov do klávesnice určite poznáš, najmä z hollywoodskej produkcie. Nebudeme sa zaoberať tým, nakoľko reálne sú tieto scény, no predtým než si priblížime tých najobávanejších kyberzločincov svojej doby, rád by som rozlíšil pojem “hacker” a “cracker”.

Tí, ktorí sa s počítačmi kamarátia trochu viac, určite vedia, že hacker nie je zločineč ani človek, ktorý sa snaží svojím konaním uškodiť, práve naopak. Hacker sa síce do systému nabúra, no nezneužije chybu a namiesto toho zanechá stopu a odkaz pre administrátora, ktorý by mal chybu napraviť. Na druhej strane stojí cracker, ktorého môžeš za zločinca považovať, keďže sa snaží získať citlivé údaje, vymazať dáta alebo iným spôsobom zneužiť nadobudnuté informácie. V angličtine sa môžeš stretnúť s používaním pojmu hacker aj pre osoby, ktoré majú úmysel informácie zneužiť, no rozlišuje sa “black hat” (zločinec) a “white hat” (neškodný) hacker.

1. Jonathan James 

5 svetovo známych kyberzločincov, ktorým sa podarilo nabúrať do najzabezpečenejších systémov
Zdroj: Wikimedia

Jonathan James bol na internete známy pod prezývkou “c0mrade” a okrem toho, že sa už vo veku 15 rokov dokázal nabúrať do mnohých firemných systémov, nabúral sa aj do Ministerstva obrany USA alebo tiež NASA. Práve z NASA sa mu podarilo získať dostatok materiálu a informácií, vďaka ktorým dokázal zistiť, ako funguje medzinárodná vesmírna stanica. Hodnota týchto informácii sa odhadovala na 1,7 milióna dolárov, treba tiež počítať s tým, že išlo o začiatok nového tisícročia a hodnota peňazí sa odvtedy zmenila. NASA musela na tri týždne odstaviť počítače a celý systém, aby zistila príčinu a opravila chybu. James bol odsúdený na 6 mesiacov domáceho väzenia a dostal podmienečný trest až do dosiahnutia svojich 18 rokov. 

Odporúčané
Vojna na Ukrajine priniesla aj kybervojnu. V ohrození je všetko, čo je online – od bánk cez médiá až po elektrárne Vojna na Ukrajine priniesla aj kybervojnu. V ohrození je všetko, čo je online – od bánk cez médiá až po elektrárne 2. marca 2022, 14:30

Príbeh tohto talentovaného mladíka sa však neskončil práve šťastne, nakoľko v roku 2007 došlo k vyšetrovaniu obrovských únikov v bankovom sektore (informácie o kreditných a debetných kartách), pričom James sa stal terčom polície a hlavným podozrivým. Popieral, že by s týmito zločinmi mal čokoľvek spoločné, no strach z väzenia ho napokon doviedol k samovražde v máji roku 2008.

Pred spáchaním samovraždy napísal: “Nedôverujem nášmu súdnictvu a nečakám, že sa dočkám spravodlivosti. Tento list a moje činy možno prinesú verejnosti silnejšie posolstvo. Tak či onak, nad celou situáciou som stratil kontrolu a toto je jediný spôsob, ako ju získať späť.”

2. Kevin Poulsen

5 svetovo známych kyberzločincov, ktorým sa podarilo nabúrať do najzabezpečenejších systémov
Zdroj: flickr

Tento muž, známy pod prezývkou “Dark Dante”, si získal 15-minútovú slávu, a to tak, že využil svoje komplexné vedomosti o telefónnych systémoch. Vďaka nim dokázal narušiť telefónne linky rozhlasovej stanice počas prebiehajúcej súťaže o Porsche. No a výsledok? Stal sa víťazným volajúcim a Porsche bolo jeho.

Neskôr sa dostal do zoznamu kriminálnikov hľadaných FBI, keď sa nabúral do federálnych systémov a ukradol informácie o odposluchoch. Zaujímavý a zároveň celkom vtipný je fakt, že bol napokon zatknutý v supermarkete a odsúdený na 51 mesiacov vo väzení, pričom musel zaplatiť 56 000 dolárov za náhradu spôsobenej škody (ktorá však dosahovala oveľa väčšiu sumu). Po prepustení z väzenia sa Poulsen zmenil a stal sa z neho novinár, neskôr aj hlavný redaktor známeho technologického magazínu Wired.

3. Kevin Mitnick

5 svetovo známych kyberzločincov, ktorým sa podarilo nabúrať do najzabezpečenejších systémov
Zdroj: YouTube

Cesta Kevina Mitnicka ako počítačového kriminálnika bola veľmi zaujímavá, o čom svedčí aj fakt, že Ministerstvo spravodlivosti USA ho označilo za najhľadanejšieho počítačového kriminálnika v histórii USA. Jeho životný príbeh sa dokonca dostal na strieborné plátno v dvoch filmoch (Takedown, Freedom Downtime).

Odporúčané
Etický hacker: Na dark webe si niekto objedná vraždu, ale keď mu len vezmú peniaze, kam sa pôjde sťažovať? Na políciu? (Rozhovor) Etický hacker: Na dark webe si niekto objedná vraždu, ale keď mu len vezmú peniaze, kam sa pôjde sťažovať? Na políciu? (Rozhovor) 19. decembra 2021, 14:30

Po odsedení si trestu vo väzení za nabúranie sa do siete Digital Equipment Corporation bol Mitnick stále pod dohľadom. To sa mu zrejme nepáčilo, keďže ku koncu trojročného dohľadu utiekol a pokračoval vo svojej kriminálnej činnosti, ktorá zahŕňala nielen nabúravanie sa do systémov a získavanie informácií, ale aj krádeže firemných tajomstiev a porušenie systému národnej obrany. 

Mitnicka napokon chytili a odsúdili na trest odňatia slobody na päť rokov. Druhý pobyt vo väzení mu zrejme prospel, keďže sa po odsedení trestu stal konzultantom a verejným rečníkom v oblasti počítačovej bezpečnosti. V súčasnosti prevádzkuje spoločnosť Mitnick Security Consulting, LLC. 

4. Gary McKinnon

5 svetovo známych kyberzločincov, ktorým sa podarilo nabúrať do najzabezpečenejších systémov
Zdroj: theblackvault

Ďalším počítačovým kriminálnikom bol muž známy pod prezývkou “Solo”. Čím sa teda McKinnon preslávil a čo z neho učinilo jedného z najhľadanejších počítačových kriminálnikov? Nuž, podarilo sa mu koordinovať jednu z najväčších hackerských (crackerských) operácií, ktorá sa zamerala na vojenské počítače. Podľa rôznych tvrdení získal v priebehu 13 mesiacov (od februára 2001 do marca 2002) prístup k 97 počítačom, ktoré patrili ozbrojeným zložkám USA a NASA.

McKinnon tvrdil, že iba hľadal informácie týkajúce sa UFO a ich utajovania. Podľa amerických úradov však odstránil niekoľko dôležitých súborov, čo spôsobilo nefunkčnosť viac ako 300 počítačov a zároveň škodu vo výške viac ako 700 000 dolárov. Keďže McKinnon nebol Američan, ale Škót pôsobiaci mimo Spojeného kráľovstva, dokázal sa vyhnúť súdu v USA a takmer istému väzeniu.

5. Albert Gonzalez

5 svetovo známych kyberzločincov, ktorým sa podarilo nabúrať do najzabezpečenejších systémov
Zdroj: Wikipedia

Tento nefalšovaný kriminálnik sa stal slávnym vďaka získaniu viac ako 170 miliónov kreditných kariet a informácií o ATM kartách. To všetko sa mu podarilo iba za 2 roky. Gonzalez začal ako vodca hackerskej skupiny ShadowCrew (black hat hackeri). Táto skupina kradla kreditné karty a predávala ich online, no venovali sa tiež výrobe podvodných pasov, kartičiek zdravotného poistenia či rodných listov.

Odporúčané
Nikdy som sa necítila viac ponížená, opisuje Veronika reakciu polície po tom, čo im nahlásila kyberšikanu Nikdy som sa necítila viac ponížená, opisuje Veronika reakciu polície po tom, čo im nahlásila kyberšikanu 18. marca 2021, 9:30

K veľkým peniazom sa však Gonzalez dostal vďaka nabúraniu sa do databáz spoločností TJX Companies a Heartland Payment Systems, kde ukradol veľké množstvo údajov o kreditných kartách. V roku 2010 bol Gonzalez odsúdený na trest odňatia slobody na 20 rokov, čiže je dôkazom, že nie každý príbeh počítačového kriminálnika sa končí šťastným koncom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia