Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 12:41
Adam Novosad

Etický hacker: Na dark webe si niekto objedná vraždu, ale keď mu len vezmú peniaze, kam sa pôjde sťažovať? Na políciu? (Rozhovor)

Etický hacker: Na dark webe si niekto objedná vraždu, ale keď mu len vezmú peniaze, kam sa pôjde sťažovať? Na políciu? (Rozhovor)
Zdroj: Citadelo/Binary Confidence/se souhlasem
REFRESHER HACKERI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

S etickým hackerom Tomášom Zaťkom a IT bezpečnostným manažérom Pavlom Draxlerom sme sa rozprávali o hackingu, bezpečnosti štátu aj o dark webe a kryptomenách.

„Napríklad keď sa často hovorí o tom, ako sa kryptomeny používajú na nákup drog, tak skúste zájsť do Dúbravky a vyskúšajte si, či piko ľahšie kúpite za eurá alebo bitcoiny. To je dobrý test na overenie týchto tvrdení,“ konštatuje s úsmevom etický hacker Tomáš Zaťko.

Tomáš Zaťko je šéf firmy Citadelo zameranej na etický hacking či penetračné testy a zároveň konzultant firmy Binary Confidence zameranej na zabezpečovanie špičkovej kybernetickej bezpečnosti.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Spoločne s jej IT bezpečnostným manažérom Pavlom Draxlerom nám porozprával, čo mohli hackeri hľadať v mailovej schránke ministra obrany Jaroslava Naďa a prečo Rusko či Čína s obľubou hackmi nabúravajú systémy štátov po celom svete.

V neposlednom rade prišla reč aj na to, či kryptomeny skutočne uľahčili hacking, akými spôsobmi sa hackeri vedia dostať k obrovským peniazom a či dodnes zostáva dark web miestom, kde si môžeš kúpiť čisté drogy, falošnú identitu alebo rovno objednať vraždu.

Tomáš Zaťko, Pavol Draxler
Zdroj: Citadelo/Binary Confidence

Je dnes práca etického hackera čoraz bežnejšia alebo je na trhu tvrdá konkurencia a o každého kvalitného človeka sa firmy bijú?

Zaťko: Konkurencia je tvrdá. Na trhu nie je veľa ľudí, ktorí takúto prácu zvládajú robiť, ale tak to zvyčajne býva v každom vysoko profesionalizovanom odvetví. Kvalitných ľudí je málo.

Musí mať človek špecifické charakterové črty a predpoklady na to, aby sa mohol stať etickým hackerom?

Zaťko: Musí spĺňať špecifické charakterové črty. Pre etického hackera sú tieto potrebné vlastnosti ešte prísnejšie ako pre neetického hackera. Etický profil hackera ako človeka je veľmi dôležitý. Musí to byť človek, v ktorého máme dôveru, že neskĺzne na zlé chodníčky, pretože cieľom etického hackingu je útočiť s cieľom zlepšiť bezpečnosť.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Na vykonávanie útokov etického hackingu musí mať človek kombináciu technických znalostí a invenčnosti, aby dokázal upravovať svoju taktiku podľa konkrétnej situácie a dokázal si poradiť, keď protivník na opačnej strane svoju stratégiu zmení.

Pokiaľ niekto ľuďom ukradol peniaze a teraz mi tvrdí, že už je etický, tak si neviem predstaviť, že by si získal moju dôveru.

Stáva sa, že sa etickým hackerom stane aj človek, ktorý sa v minulosti venoval ilegálnej činnosti? Máme takéto prípady aj na Slovensku?

Zaťko: Myslím si, že som sa stretol s oboma prípadmi. Určite sa stáva, že máme do činenia s človekom, ktorý v minulosti spravil niečo zlé, ale vždy ide o mieru a kontext. Keď mi niekto povie, že v mladosti vyhackoval stránku svojej strednej školy, tak sa naňho zrejme budem pozerať inak ako na človeka, ktorý vyhackoval e-shop, ukradol čísla kreditných kariet a predal ich na čiernom trhu.

Neexistuje žiadna pevná hranica etickosti, za ktorú človek nikdy nesmie prejsť. Takýto čierno-biely pohľad je viac na škodu a nefunguje.

Môj zaužívaný prístup vyzerá tak, že pokiaľ by sa mi človek priznal, že v minulosti vyhackoval stránku školy, tak sa s ním pobavím o tom, ako tento čin vníma dnes a prečo to urobil. Nie je to automaticky červená vlajka. Ale pokiaľ niekto ľuďom ukradol peniaze a teraz mi tvrdí, že už je etický, tak si neviem predstaviť, že by si získal moju dôveru.

hacker
Zdroj: Pixabay/The Digital Artist

Dnes sa obaja venujete manažérskym činnostiam. Láka vás ešte sadnúť si za počítač a zahackovať si?

Zaťko: U mňa je toto nutkanie veľmi silné a často to vo voľnom čase robievam.

Draxler: Určite áno. Keď sa človek pustí do manažérskej roly, tak k tomu vždy raz za čas príde. Aj ja si občas rád vezmem na starosť projekt, ktorý vidím ako výzvu so zaujímavou témou u klienta. Ak takýto projekt nie je záležitosť ako zo zaužívaných vzorov, s ktorými pracujeme zvyčajne, tak rád otestujem svoje skúsenosti.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

V poslednom čase sa roztrhlo vrece s útokmi na slovenských politikov. Ministrovi obrany Naďovi sa niekto pokúsil nabúrať do mailovej schránky, kde mu prišlo podozrivé PDF s textom v azbuke. Čo môže cudzí štát získať, ak by sa mu do mailu podarilo nabúrať?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107582 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či dnes musíš kliknúť na podozrivé miesto, aby si svoj počítač nakazil vírusom.
  • Čo by Rusi či Číňania vedeli získať, ak by Naďovi naozaj prenikli do mailu.
  • Či v tejto chvíli môže niekto tajne odpočúvať napríklad premiéra Hegera.
  • Ako funguje útočný softvér Pegasus, ktorý nezanechával stopy ani v iPhone.
  • Či má Slovensko vlastný tím hackerov, ktorí útočia na ostatné štáty.
  • Či si dnes na dark webe naozaj môžeš objednať vraždu.
  • Či sa hackeri skutočne vedia ľahko dostať k obrovským peniazom.
  • Či naozaj existujú tajné komunity hackerov na fórach dark webu.
  • Či kryptomeny uľahčili hackerské útoky a prečo sa ich štáty boja.
Domov
Zdieľať
Diskusia