Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2017, 12:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenské mestá pustia ľudí do inak uzavretých častí. Navštíviť môžeš tajomný cintorín či historické záhrady

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KOŠICE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Celoslovenská akcia rozžiari naše mestá.

V mestách i dedinách po celom Slovensku sa nachádzajú časti, do ktorých sa bežný smrteľník väčšinu dní v roku nedostane. 10. a 11. júna sa však všetko zmení vďaka Víkendu otvorených parkov a záhrad, ktorý sa bude konať už najbližší víkend. Mnoho inštitúcií i fyzických osôb sprístupnia svoje historické či mestské parky, súkromné záhrady a dokonca aj jeden cintorín. V Bratislave bude návštevníkov očakávať až 17 rôznych, nepreskúmaných lokalít. K mnohým záhradám či parkom sa pritom viaže zaujímavá hostŕia, preto budú v niektorých pripravené komentované prehliadky či sprievodný program. V mnohých miestach tiež budú pripravené výstavy fotografií z predchádzajúcich ročníkov, keďže sa tento ročník podujatia bude niesť v retrospektívnom zasadení.

Záhrada v Liptovskom hrádku

Slovenské mestá pustia ľudí do inak uzavretých častí. Navštíviť môžeš tajomný cintorín či historické záhrady
Zdroj: Cnbc | wikimedia

Všetko už od roku 2007 organizuje nezisková organizácia Národný Trust, inšpirovali sa podobnými podujatiami zo Spojeného kráľovstva či z Holandska. Ako informuje denník SME, organizácia sa snaží upozorniť na krásu parkov i záhrad a tiež na potrebu zachovať ich hodnotu. Tento ročník podujatia okrem iného pridáva aj niekoľko špeciálnych miest, ktoré na návštevníkov čakajú, ide napríklad o renesančný meštiansky dom Františka Rómera, vedca a polyhistora, ktorý okrem iného inicioval vznik botanickej záhrady v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Ďalšou zaujímavou lokalitou je napríklad Kochova záhrada na bratislavských Palisádoch, ukrývajúca vinice a ovocné sady a pracoval v nej aj samotný lekár Robert Koch, objaviteľ tuberkulózy, začo získal aj Nobelovu cenu.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Brány otvorí aj tajomný a večne tmavý Ondrejský cintorín, založený už v roku 1784. Pochovávať sa v ňom prestalo už asi pred 60 rokmi, no teraz doň budeš môcť nahliadnuť aj ty. Bratislava však nebude jediným zúčastneným mestom, medzi zaujímavé lokality patrí napríklad aj prešovský Ekopark, kaštieľ v Tomášove, Zámocký park v Hlohovci, záhrada sereďskej fary či park pri kaštieli v Liptovskom Hrádku. Prvýkrát na podujatie pribudne aj takzvané land art umenie, vďaka čomu sa môžeš dozvedieť, ako sa dajú parky či záhrady skrášliť umeleckými inštaláciami. Podrobný zoznam parkov a záhrad nájdeš na oficiálnej stránke podujatia.

Domov
Zdieľať
Diskusia