Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2017, 11:45
Čas čítania 0:00
Martin M.

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Červená planéta v sebe ukrýva ešte mnoho tajomstiev.

Štvrtú planétu našej Slnečnej sústavy už nepochybne poznáš. V poslednej dobe ide o najčastejšie spomínanú planétu, s ktorou majú mnohí vizionári obrovské plány. Najznámejší z nich, Elon Musk, sa pokúša o jej osídlenie a vkladá do toho naozaj veľa. To, či sa to podarí, ukáže len čas, no vedel si, aké zaujímavosti a fakty v sebe Mars ukrýva? Poďme si na ne posvietiť.

1. Mars je pomenovaný podľa Rímskeho boha vojny

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?
Zdroj: SciFighting

Starovekí Gréci v skutočnosti túto planétu nazývali Ares, ktorý bol grécky boh vojny. Rimanom sa zrejme prívlastok boha vojny k tejto planéte taktiež hodil, no ich boh vojny sa nazýval Mars, pričom vystihovala ho práve červená farba. Zaujímavosťou je, že aj iné staroveké civilizácie sa zameriavali na farbu tejto planéty - čínski astronómovia ju nazývali “ohnivou hviezdou” a egyptskí kňazi ju nazývali ako “tá červená” (the red one). A odkiaľ berie Mars tento originálny vzhľad v červenej farbe? Je to spôsobené skalnatým a prašným povrchom, pričom povrch je bohatý na železo

2. Existujú náznaky, že na Marse možno nájsť vodu aj v kvapalnom stave

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?
Zdroj: SETI Institute

O tom, že na Marse sa nachádza voda, niet takmer žiadnych pochybností, no kvôli nízkym teplotám ide o vodu v tuhom skupenstve (ľad). Podľa satelitných snímok je však možné, že na Marse možno nájsť vodu aj v tekutom stave - túto teóriu podporujú tmavé pruhy na stenách kráterov a útesoch. Ako som už spomínal, vzhľadom na atmosféru a teploty na Marse pôjde pravedpodobne o slanú vodu.

3. Mars má taktiež ročné obdobia, ibaže dlhšie

Ročné obdobia na Marse nie sú ničím výnimočným, takisto ako na našej modrej planéte, aj na Marse sa strieda leto a zima, iba s tým rozdielom, že tieto ročné obdobia trvajú oveľa dlhšie. Zaujímavosťou však je, že najbližší bod k Slnku nachádzajúci sa na južnej pologuli červenej planéty zažíva len veľmi krátke a intenzívne leto, pričom ten najvzdialenejší bod na severnej pologuli zase krátke a tuhé zimy.

4. Verilo sa, že Mars bol domovom inteligentného života

Mars bol kedysi považovaný za domov inteligentného života práve pre objav talianskeho astronóma Giovanniho Schiaparelli. Ten objavil akési linky či drážky na povrchu, ktoré nazval kanály a veril, že neboli vytvorené prirodzeným spôsobom a považoval ich teda za dôkaz inteligentného života. Neskôr sa však ukázalo, že išlo len o optickú ilúziu.

5. Mars zažíva tie najväčšie prašné búrky v celej Slnečnej sústave

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?
Zdroj: ytimg

Nakoľko obežná dráha Marsu okolo Slnka má tvar výraznejšej elipsy, respektíve je oveľa viac pretiahnutá oproti mnohým ďalším planétam, planéta sa môže pochváliť tými najprudšími prašnými búrkami, ktoré pokrývajú celý Mars a môžu trvať niekoľko mesiacov.

6. Nachádza sa tu najvyššia hora v našej Slnečnej sústave

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?
Zdroj: Wikimedia

Ako som už spomínal v predošlom článku o 10 fascinujúcich faktoch o vesmíre, Mars sa môže pochváliť nielen najdivokejšími prašnými búrkami, ale aj najvyššou horou - Olympus Mons v celej Slnečnej sústave, ktorá je vysoká ohromných 26 km a jej priemer je až 624 km. V skutočnosti ide o sopku a vedci veria, že môže byť stále aktívna.

7. Na Zemi sa nachádzajú časti Marsu

V minulosti bola červená planéta zasiahnutá obrovskými asteroidmi tak, ako aj naša Zem. Väčšina fragmentov zostala pochopiteľne na planéte, no niektoré sa dostali do vesmíru a dokonca aj na našu planétu. Technický názov pre tieto meteority z Marsu je SNC (Shergottites, Nakhlites, Chassignites). Plyny uviaznuté v niektorých meteoritoch boli totožné so vzorkami, ktoré na červenej planéte objavili NASA Viking landers, teda povrchové moduly. 

8. Mars bude mať jedného dňa prstenec

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?
Zdroj: redOrbit

Možno už vieš, že Mars má dva mesiace, a to Phobos a Deimos, pričom jeden z nich je zatratený. Zhruba o 20-40 miliónov rokov (presnejší odhad zatiaľ nie je) sa väčší Phobos doslova roztrhá pôsobením gravitačných síl a vytvorí prstenec, ktorý by mohol vydržať až 100 miliónov rokov.

9. Nechráneného astronauta by Mars rýchlo zabil

Napriek tomu, že Mars je druhou planétou vhodnou na život v našej Slnečnej sústave (hneď po Zemi), človeka nechráneného skafandrom či prilbou by táto planéta rýchlo zabila. V prvom rade je na Marse veľmi chladno, priemerná teplota sa pohybuje okolo -45 stupňov Celzia. Tlak vzduchu na Marse dosahuje len 1% z tlaku, aký máme priemerne na Zemi. No a v konečnom dôsledku podstatná je aj kompozícia (atmosféry), ktorá nie je kompatibilná so zmesou dusík-kyslík, na akú sú ľudia zvyknutí a akú potrebujú k životu. V skutočnosti je atmosféra Marsu zložená zo zhruba 95% oxidu uhličitého, 3% dusíka, 1,6% argónu a v malom množstve niekoľkých ďalších prvkov.

10. Mars by mohol byť v budúcnosti prvou ľudskou kolóniou mimo rodnej Zeme

O Marse snívajú mnohí vizionári. Poznal si týchto 10 zaujímavostí o červenej planéte?
Zdroj: Wikimedia

Jeden z najznámejších vizionárov v dnešnej dobe Elon Musk plánuje so svojím vesmírnym programom SpaceX v priebehu niekoľkých dekád kolonizovať Mars. Podľa jeho slov je ľudstvo zatratené, pokiaľ nezačne osídľovať okolité planéty, nakoľko Zem môže postihnúť katastrofa nevídaných rozmerov či už v podobe dopadu asteroidu, klimatických zmien alebo relatívne krehkých politických vzťahov medzi superveľmocami. Mars je ideálnou voľbou, hoci bude potrebné vyriešiť mnoho problémov, Elon Musk verí, že s osídľovaním dokáže začať už v roku 2022. 

Domov
Zdieľať
Diskusia