Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2017, 11:41
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Záhadný signál Wow! sa takmer podarilo objasniť, no vzápätí došlo k veľkým pochybnostiam

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Milovníci mystérií už mali sklopené hlavy, avšak po pár hodinách sa iskrička nádeje opäť rozžiarila.

Takmer na deň presne pred dvoma rokmi sme riešili v dvojdielnom článku Fermiho paradox - teoretické možnosti existenciu mimozemských civilizácií. Nezabudli sme spomenúť ani signál Wow! a mnohí z vás sa práve teraz možno sami seba pýtate - čo to je? Vysvetlíme si. 15. augusta 1977 sa doktorovi Ehmanovi podarilo počas služby v programe SETI zaznamenať netradičný signál. Trval 72 sekúnd a jeho pôvod bol kdesi mimo našej slnečnej sústavy smerom k súhvezdiu Strelca. Doktora veľmi zaujal, a preto si ho v papieri dôkladne zakrúžkoval a pridal k nemu komentár "Wow!", vďaka čomu vznikol jeho známy názov. Tento objav (alebo ako to nazvať) čoskoro zaplnil titulné stránky novín a rozvíril debaty. Ako býva zvykom, šance sa okamžite chopili nadšenci záhad a mimozemských civilizácií a začali signálu prideľovať pôvod práve mimozemšťanom. 

Záhadný signál Wow! sa takmer podarilo objasniť, no vzápätí došlo k veľkým pochybnostiam
Zdroj: en.wikimedia.org

Ďalší vedci po ňom opätovne pátrali aj v nasledujúcich rokov, avšak bezvýsledne. Nič podobné sa už zachytiť nepodarilo a tak nám z histórie zostal iba jeden prípad. Celé dekády sa snažili ľudia konečne prísť s riešením, špekulovali a vznikali desiatky teórií. Ku konečnému rozuzleniu celého prípadu však malo dôjsť práve pred pár dňami. Po štyridsiatich rokoch sa zistilo, že pôvodom signálu bola vtedy neďaleko prelietajúca kométa 266P Christensen. Z toho malo vyplývať, že Ehman "počul" práve ju a nič iné. Bola objavené ešte v roku 2006.

Astrofyzik a profesor Antonio Paris venoval celý rok skúmaniu známeho signálu a musel čakať, kým kométa znova obehne Slnko. Akonáhle sa dostala do rovnakého bodu ako v roku 1977, zameral smerom k nej prístroje a začal merať. Výsledkom bol fakt, že (údajne) vytvorila rovnaký signál aký zachytil Ehman v sedemdesiatych rokoch. Jeho teória zatiaľ čaká na definitívne potvrdenie, no ako sám povedal, v kútiku duše verí, že sa mýli. Bol by veľmi rád, ak by pretrvávala aspoň minimálna šanca na potvrdenie inej mimozemskej civilizácie ako jeho pôvodcu. Jeho túžby boli vypočuté a pár dní po zverejnení teórie dostali médiá novú správu.

Záhadný signál Wow! sa takmer podarilo objasniť, no vzápätí došlo k veľkým pochybnostiam
Zdroj: theweathernetwork.com

Veľké pochybnosti začali mať po objasnení sa s prípadom vedci z Ohio State University. Kde našli trhliny? Spomenutá kométa sa onej noci nachádzala o 15° ďalej, než bolo miesto odkiaľ signál prišiel. Taktiež Paris neukázal ani žiadne porovnanie signálov. Samotná hvezdáreň, kde vtedy Ehman bol, mala aj ďalšie dve rádiové zariadenia pozorujúce oblohu. Nanešťastie nezachytili nič, ak by to bola kométa, tak by mali. Suma sumárov, záhada aj naďalej pretrváva a stále nevedno, čo Ehman v roku 1977 zachytil. Zostáva nám čakať na ďalšie názory.

Domov
Zdieľať
Diskusia