Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2017, 17:02
Čas čítania 0:00
Martin M.

Narcista verí vo svoj neobmedzený úspech, potrebuje obdiv a cíti sa nadradený. Aké ďalšie symptómy zažíva, keď sa naňho nikto nepozerá?

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Niekoľko neškodných selfies ešte nemusí odhaliť narcisa.

Keďže články s tematikou porúch osobnosti si získali dobrý ohlas a vy, čitatelia, ste sami žiadali viac, pripravili sme si ďalší článok, tentoraz zaoberajúci sa narcistickou poruchou osobnosti. Možno si myslíš, že touto poruchou trpí drvivá väčšina instagramovej komunity, no nie je tomu tak. Poďme si spomínanú poruchu priblížiť a pozrieť sa na symptómy, ktoré dokážu pravého narcisa odhaliť.

V prvom rade, v prípade narcistickej poruchy osobnosti ide o dlhotrvajúcu a neprestajnú potrebu obdivu, respektíve potrebu byť stredobodom pozornosti za každú cenu. Narcis, teda človek trpiaci takouto poruchou osobnosti, má o sebe častokrát vyššiu mienku, na niektorých ľudí sa pozerá ako na menejcenných a navyše úplne postráda empatiu. Takýto človek verí, že je tou najdôležitejšou osobou v živote každého, koho spozná. Často si doslova monopolizuje rozhovory, má pocit nároku a keď nedostane osobitné zaobchádzanie, je netrpezlivý či nahnevaný. Okrem toho môže trvať na tom, aby mal to najlepšie zo všetkého - najnovší iPhone, auto, dom a podobne.

Narcista verí vo svoj neobmedzený úspech, potrebuje obdiv a cíti sa nadradený.  Aké ďalšie symptómy zažíva, keď sa naňho nikto nepozerá?
Zdroj: thehealthsite

Aby mohla byť osoba diagnostikovaná práve narcistickou poruchou, je potrebné, aby spĺňala aspoň päť z nasledovných symptómov:

  • byť domýšľavý, preceňovať sa či cítiť sa nadradený
  • mať fantázie (veriť, že môže dosiahnuť) v neobmedzený úspech, silu, brilantnosť, krásu alebo ideálnu lásku
  • veriť, že je výnimočný a špeciálny a rozumieť mu môžu iba ľudia s vyššej vrstvy spoločnosti
  • vyžadovať nadmerný obdiv
  • mať veľmi veľké nároky, neprimerané očakávania najmä čo sa týka priaznivého zaobchádzania či automatické dodržiavanie jeho nárokov a predstáv
  • je vykorisťovateľom iných a teda využíva iných ľudí k tomu, aby dosiahol svoje ciele
  • postráda empatiu a nie je schopný súcitu, respektíve nedokáže zdieľať pocity s inými osobami
  • často ostatným závidí alebo verí, že oni závidia jemu
  • pravidelne sa správa arogantne a povýšenecky

Ako aj v predošlom článku, opäť pripomíname, že diagnostikovať sa podľa niekoľkých zlých dní či situácií v živote je holý nezmysel, musí ísť o naozaj dlhodobé a neprestajné správanie. Navyše nie je bežné, že by sa narcistická porucha osobnosti diagnostikovala medzi tínedžermi či deťmi, keďže ako bolo spomenuté, symptómy musia byť dlhotrvajúceho charakteru.

Narcista verí vo svoj neobmedzený úspech, potrebuje obdiv a cíti sa nadradený.  Aké ďalšie symptómy zažíva, keď sa naňho nikto nepozerá?
Zdroj: psycom

Čo môže spôsobiť narcistickú poruchu osobnosti?

V skutočnosti nie je presne známe, čo túto poruchu osobnosti (tak ako aj väčšinu porúch osobnosti) spôsobuje. Napriek tomu existuje mnoho teórií, no najrozšírenejšie je tvrdenie, že v prípade narcistickej poruchy hrajú rolu najmä biologické a genetické faktory, no aj sociálne (najmä vývoj v ranom detstve) a tiež psychologické faktory (temperament a osobnostné vlastnosti). Inými slovami, za poruchu nie je zodpovedný jeden jediný faktor či situácia v živote, ale celý rad faktorov. Predpokladá sa, že dieťa osoby s narcistickou poruchou má vyššie riziko diagnózy vo svojej dospelosti. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Na záver by sme pripomenuli, že hoci sa zdá, že dnešná doba je plná osôb s narcistickou poruchou, nie je tomu tak. Áno, možno (teda určite) poznáš osoby, ktoré sú doslova pohltené internetovým životom, posielaním statusov, selfies a najväčšie potešenie im urobia pribúdajúce srdiečka na Instagrame, no na to, aby sa mohla osoba zaradiť medzi tie s duševnou poruchou, musí spĺňať viacero vzorov správania sa. Skutočný narcis sa prezradí najmä svojou povrchnosťou a povýšenosťou, neschopnosťou empatie a neprimeranými nárokmi, nie častým posielaním fotiek na internet (aj keď s diagnózou by sa dalo začať práve tým).

Domov
Zdieľať
Diskusia