Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2017, 15:57
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Hugh Hefner: Muž, ktorý vyzliekal ženy po celom svete a svojím pikantným magazínom spustil sexuálnu revolúciu

ZAUJÍMAVOSTI PLAYBOY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

"Chcel som iba vymyslieť časopis, ktorý by obsahoval aj sex.“

Povedzme si úprimne. Kto nepozná meno Hugh Hefner, akoby ani neexistoval. Chlapík, ktorý zaviedol revolúciu v sexuálnom živote má v súčasnosti po deväťdesiatke a jeho bordový župan pozná celý svet. Áno, legendárna vila zostarla a zajačiky vymýšľali, bonzovali, utekali a znovu sa vracali, no najlepšie roky a kopec zážitkov tomu sivému pánkovi nikto nevezme. A o tom, že to boli zážitky, o akých sa nejednému mužovi s čerstvo zakúpeným Playboyom iba snívalo, vás snáď nemusíme presviedčať. Alkohol, drogy, sex a veľa preveľa odhalenej pokožky všade, kam sa pozriete - takto nejako to opísali tí, ktorí boli ich súčasťou.

„Objatie žien som si užil až od mojich zajačikov.“

Poďme ale od začiatku. Hugh nebol odjakživa playboyom s náručou plnou krásnych žien, ale tento status si musel vysnívať a odmakať. Narodil sa 9. apríla 1926 v Chicagu ako Hugh Marston Hefner učiteľke Grace Caroline a učiteľovi Glennovi Luciusovi. Áno, učiteľská rodina v časoch, kedy toto povolanie ešte vzbudzovalo rešpekt, a presne také boli aj pravidlá. Sám svoju rodinu opísal ako silne konzervatívnu, tradičnú a striktne metodistickú. Cirkevné stretnutia a škola. To boli miesta, kde so svojím mladším bratom trávil čas. Najprv to bola Sayre Elementary School a potom Steinmetz High School, kde sa stal predsedom študentskej rady a s túžbou uplatniť svoj žurnalistický talent založil školské noviny a vytvoril komiksovú knihu School Daze.

Počas druhej svetovej vojny slúžil v americkej armáde, písal pre vojenské noviny a neskôr kreslil pre svoje vlastné s názvom The Daily Illini. Na University of Illinois at Urbana-Champaign študoval psychológiu a tvorivé písanie a za sebou má tiež jeden semester sociológie na Northwestern University. Napriek svojmu IQ 152 mal však po celý čas dosahovať priemerné študijné výsledky. Hugh sa skrátka v škole nepretrhol, no po jej skončení si cieľavedome išiel za svojím. S titulom z psychológie sa zamestnal ako asistent manažéra v Chicago Carton Company a v rovnakom roku sa oženil. Jeho manželkou sa 25. júna 1949 stala spolužiačka a rovesníčka Mildred „Millie“ Williams. Tá sa mu pred svadbou priznala, že v čase jeho neprítomnosti z dôvody služby v armáde ho podviedla, no Hugh jej to odpustil. A to aj napriek tomu, že jej priznanie nazval tým najničivejším okamihom vo svojom živote. O tri roky neskôr sa im narodila dcéra Christie, a tak klasika v podobe školy, práce a rodiny ani zďaleka nenasvedčovala tomu, že sa Hugh už onedlho stane symbolom kontroverzie.

 S prvou úplne odhalenou modelkou Marilyn Cole, Connie Kreski a Barbi Benton, ktorá sa ako 18-ročná stala jeho priateľkou, a na druhej fotografii počas otvorenia klubu v Londýne

„Mojím personálom bol môj kartový stôl, písací stroj a ja.“

Všetko sa to zmenilo prácou pre magazín Esquire a sťahovaním jeho sídla z Chicaga do New Yorku. „Buď mi pridáte päť dolárov alebo nikam nejdem,“ na nečakanú zmenu reagoval Hugh, ktorý potreboval živiť dcéru a manželku. A ako už asi tušíte, nepridali mu. Ktosi z Esquire sa rozhodol šetriť a ani len netušil, že práve týmto jeho rozhodnutím sa budú meniť životy. Odmietnutý Hugh si vybavil pôžičku a získaval investorov. Dokopy ich nazbieral až 45 a s nimi aj 8000 dolárov na rozbeh vlastného biznisu - časopisu pre rozhľadených pánov, ktorý nebude spájať sex s prostitúciou. Jedným z investorov bola aj jeho matka, ktorá ho podporila sumou 1000 dolárov. „Urobila som to nie preto, že verím v podnikanie, ale preto, že verím v môjho syna.“ A pani Hefner urobila dobre. Už v decembri 1953 uzrel svetlo sveta prvý výtlačok Hughovho časopisu, ktorý sa mal pôvodne volať Stag Party. Názov sa na poslednú chvíľu menil a z navrhovaných Top Hat, Gentleman, Sir, Satyr, Pan, Bachelor a Playboy vyhral posledný z nich. Jeho úplne prvú titulku ozdobila Marilyn Monroe, ktorá sa nachádzala aj vo vnútri. Použitá k tomu bola jej fotografia z kalendára z roku 1949. Výtlačok s rozsahom 44 strán bol vyrobený v kuchyni a s jeho pokračovaním sa už nepočítalo.  

Marilyn z nedatovanej titulky a vo vnútri časopisu 

Hugh Hefner: Muž, ktorý vyzliekal ženy po celom svete a svojím pikantným magazínom spustil sexuálnu revolúciu
Zdroj: en.wikipedia.org
Hugh Hefner: Muž, ktorý vyzliekal ženy po celom svete a svojím pikantným magazínom spustil sexuálnu revolúciu
Zdroj: en.wikipedia.org

„Sex je trefa do čierneho.“

Hugh si v roku 1992 kúpil hrobové miesto vedľa Marilyn Monroe a snáď nie je potrebné bližšie rozpisovať, prečo tak urobil. Čísla totiž hovorili jasne. Cez 53 000 predaných kusov s touto blonďavou kráskou na titulke pritiahli ďalších investorov a začali písať príbeh legendy. „Sex je trefa do čierneho,“ tieto slová sa nachádzali v listoch určených tým, ktorí sa rozhodli Playboy podporiť a len pre porovnanie, v novembri v roku 1972 bolo predaných až 7 161 561 výtlačkov.

Od druhého vydania sa súčasťou magazínu stal aj celosvetovo preslávený zajačik. Jeho tvorcom je Art Paul a Hefner výber svojho loga odôvodnil nasledovne: „Zajačik má v Amerike sexuálny význam. Je to svieže, plaché, uskákané a veľmi živé zvieratko. Zajačik je sexi. Najprv čosi zaňuchá, potom utečie, potom sa vráti a vy sa s ním môžete hrať. Každé dievča je ako zajačik. Radostné a zábavné. Vezmite si vaše obľúbené dievča mesiaca. Nikdy to nie je sofistikované dievča, ktoré nemôžete mať. Práve naopak. Je to mladá, zdravá a jednoduchá dievčina odvedľa. My nemáme záujem o tajomnú a komplikovanú femme fatale, ktorá nosí elegantnú spodnú bielizeň s čipkou a je smutná a zamyslená. Naše dievčatá nemajú žiadnu čipku, žiadnu spodnú bielizeň, sú nahé a sú šťastné.“

Zajačiky v roku 1963 a 2011 a na poslednej fotke playmate Deanna Brooks počas predstavenia nových kostýmov navrhnutých Robertom Cavallim

"Pred Playboyom ľudia vôbec nemali sexuálny život, ten sme vynašli až my.“

Hefner sa s nápadom spopularizovať a sprístupniť nahotu skutočne trafil do čierneho a páni sa tak okrem zaujímavého obsahu mohli tešiť aj na Playmate of the Month. Popularita magazínu dosiahla vrchol v sedemdesiatych rokoch a zásluhu na tom mal celý rad zvučných mien. Medzi prispievateľov patrili napríklad Ian Fleming, Ernest Hemingway či Vladimir Nabokov, k fotografom zas radíme Helmuta Newtona a Annie Leibovitz, rozhovory poskytli John Lennon, Yoko Ono, Marlon Brando, Martin Luther King Jr. či Malcolm X a medzi sexi dievčatami sa objavili Ursula Andress, Kim Basinger, Madonna, Cindy Crawford alebo Kate Moss.

Hef s priateľkou Barbi Benton a počas párty v roku 1998 

V súvislosti s odhalenými dámami sa hovorilo, že drobné hviezdičky v písmene „P“ používané medzi rokmi 1955 až 1979 s výnimkou šesťmesačnej prestávky v roku 1976 sú hodnotením dievčaťa z dvojstránky, a teda vyjadrením jej atraktivity, počtu nocí strávených s Hefnerom a ohodnotením jej výkonu. V skutočnosti sa však malo jednať o distribučný kód. To však nič nemení na tom, že Hugh si svoj život vedel užívať. Štyri roky po narodení syna Davida sa so svojou prvou manželkou Millie rozviedol, zakladal vlastné kluby, hotely a kasína, experimentoval s drogami a bisexualitou, hostil najdivokejšie párty a investoval. Kúpil si lietadlo Big Bunny, ktoré premenil na raj so sexi letuškami a neskôr aj vilu v Los Angeles, kde zoznamoval smotánku so svojimi zajačikmi. Pod Playboy Enterprises patrilo až 900 000 ľudí po celom svete a takýto kolos si spolu s neviazaným životným štýlom a dopytom po čoraz otvorenejšej erotike vypýtal svoju daň.

„Picasso mal svoje modré obdobie a svoje ružové obdobie. Ja mám práve teraz blond obdobie.“

V roku 1985 prekonal Hugh slabšiu mŕtvicu, a tak vedenie prenechal svojej dcére Christie. O štyri roky neskôr sa po druhýkrát oženil a jeho manželkou sa stala 27-ročná Playmate of the Year Kimberley Conrad, s ktorou mal dvoch synov - Marstona (1990) a Coopera (1991). Ich manželstvo sa po desiatich rokoch rozpadlo, no Hughovi ešte stále nestačilo, a keďže ochotných žien mal v živote viac než dosť, v súčasnosti je ženatý s 30-ročnou Crystal Harris. 

So svojou dcérou (v bielom) a uviaznutý v blond období. Na poslednej fotografii s manželkou Crystal

Domov
Zdieľať
Diskusia