Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2017, 14:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Keď niekomu bez jediného slova zmizneme zo života. Ghosting je podľa psychológov podobný fyzickej bolesti

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Až 50 % z nás ho zažilo na vlastnej koži.

Jedeň deň sa k sebe správame, ako keby mal náš vzťah trvať večne, a ten ďalší už nereaguje na správy a dokonca ani na náš telefonát. Ďalší zaujímavý fenomén dnešnej doby, ktorému odborníci hovoria ghosting, nám môže z ničoho nič spôsobiť nemalé úzkosti, hoci by nás ani len vo sne nenapadlo, že práve my budeme niekedy jeho obeťou. Prečo však k nemu inklinujeme?

V prvom rade je nevyhnutné zdôrazniť, že ghosting poznajú najmä mladšie ročníky. Áno, predovšetkým generácia Y. Prečo? Naše vzťahy sú totiž oproti vzťahom našich rodičov výrazne odlišné. A nemôže za to iba frekventované striedanie partnerov. V prvom rade musíme pozerať na dôsledky technologického pokroku, ktorý poskytol efektívny prostriedok na kontrolované skrývanie emócií.


Keď s niekym komunikujeme, už to nemusí byť iba tvárou v tvár. Cez Messenger alebo WhatsApp sa síce môžeme rozprávať o vážnych veciach, no keďže toho druhého fyzicky nevidíme, vieme prípadné emočné výlevy stráviť neporovnateľne jednoduchšie, než keby s nimi prichádzame do kontaktu počas bežnej konverzácie niekde na káve. A pokiaľ sa mu bez poskytnutia akéhokoľvek pádneho odôvodnenia neozveme už vôbec, tráviť nemusíme vôbec nič, pretože nás nezaplavia obávané otázky typu "Prečo? Aký je dôvod?" a podobne.

Ghosting bolí ako pri fyzickom úraze

Psychológovia tvrdia, že ak sa náhodou staneme obeťou ghostingu, alebo inými slovami sociálneho odmietnutia, pocítime rovnakú bolesť, ako keď nám niekde na tele vznikne fyzické zranenie. A ako bonus, k emocionálnej bolesti v tomto prípade pribudne ešte aj spomínaná úzkosť.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Za úzkosťou podľa odborného webu PsychologyToday stojí vzniknutý podnet, teda samotný ghosting, ktorý svojej obeti spôsobuje obrovskú neistotu. Nevieme, či sa ten, kto na náš kašle, na niečo urazil, či mu niečo prekáža, či si našiel niekoho iného alebo či náhodou neleží v nemocnici po ťažkej dopravnej nehode. Nevieme, čo sa deje, a preto v našich hlavách vzniká toľko veľa nezodpovedaných otázok.

Ghosting je výtvorom digitálnej éry

Ghosting vyvoláva pocity neistoty, pretože ten, kto ho zažíva, nevie skutočný dôvod jeho vzniku, no v drvivej väčšine prípadov nejde o nič osobné. Samozrejme, nebavíme sa tu o dlhodobých vzťahoch, ale o tých krátkodobých. Odchod bez jediného slova do vzťahu, ktorý netrvá iba pár týždňov alebo mesiacov, rozhodne nepatrí, čo sa však na druhú stranu o tých kratšie trvajúcich povedať nedá.

Tradičné zvyky pri nadväzovaní nových vzťahov vytlačili do úzadia výdobytky modernej doby, ktoré pozostávajú zo zoznamovacích aplikácií či takých sociálnych sietí, čiže mávame k dispozícii viac kariet, nie iba jednu. A keď ich je zrazu priveľa, najjednoduchším spôsobom úniku pred veľmi pravdepodobnou konfrontáciou býva práve ghosting. Vymažeme rozbehnutý chat, kontakt a v horších prípadoch siahneme aj po možnosti niekoho zablokovať.

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Je to teda najmä o našom komforte. Ten, kto preferuje ghosting, sa - jednoducho povedané - iba snaží vyhnúť plnohodnotnej emocionálnej konfrontácii, ktorá môže zahŕňať plač, krik, verbálne alebo dokonca občas i fyzické útoky. Odchodom bez vysvetľovania dá jasne najavo, že vzťah hodil za hlavu a už mu viac nechce venovať čas, hoci po sebe zanechá podstatne väčšie jazvy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia