Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2017, 12:07
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2

FILMY A SERIÁLY THE WALKING DEAD
Uložiť Uložené

O zaujímavé odlišnosti medzi televíznou šou a zdrojovým materiálom rozhodne nie je núdza ani v našej druhej časti. Tentokrát napríklad s Carol, Rickom či Morganom.

Ako sme sľúbili minulý týždeň, prinášame vám druhý diel z našej série, v ktorej sa zaoberáme tými najväčšími rozdielmi medzi The Walking Dead seriálom a jeho komiksovou predlohou z pera talentovaného Roberta Kirkmana, pričom aj dnes sa môžete tešiť na päticu vybraných odlišností spolu s jedným zaujímavým bonusom na záver. Ak ste predchádzajúci článok náhodou prehliadli, môžete to rýchlo napraviť na tomto odkaze. No ešte predtým, než začneme, musíme vám opäť pripomenúť, že nižšie priložený text obsahuje SPOILERY, ktoré vyzrádzajú udalosti z komiksov aj zo seriálu. Pokračovať v čítaní vám preto odporúčame iba na vlastnú zodpovednosť. Formality máme teda za sebou, môžeme ísť na to.

Carol a Sophia s opačným osudom

Kto by na začiatku seriálu povedal, že sa z ustráchanej Carol (Melissa McBride) stane postupom času jedna z najdrsnejších postáv? Nuž, pravdepodobne iba málokto. Carol bola pred vypuknutím nákazy obyčajnou ženou v domácnosti, ktorú jej manžel Ed (Adam Minarovich) častokrát fyzicky týral. Neskôr, keď už mali spolu aj dcéru Sophiu (Madison Lintz) a celý svet bol ponorený do chaosu, pripojili sa kúsok od Atlanty ku skupine vedenej Shaneom (Jon Bernthal). Ed však počas jedného útoku chodcov na ich tábor zomrel a ďalšie putovanie matky s dcérou je tak históriou, ktorú už veľmi dobre poznáme. Teraz sa ne ale pozrime z pohľadu komiksov. Po tom, čo sa Ed zdrvený zo straty rodičov rozhodol spáchať samovraždu, ostali Carol a Sophia vo svete apokalypsy samé. Carol bola veľmi nevyrovnaná, pričom kvôli hordám nemŕtvych všade naokolo zúfalo túžila po láske a ochrane. Keď náhle skončí jej vzťah s Tyreesom, ktorý ju podviedol s Michonne, pokúsi sa podrezať si žily a spáchať tak samovraždu priamo pred svojou dcérou Sophiou. Neúspešne. Citmi ranená Carol sa síce pokúsi ešte presvedčiť Ricka a Lori, aby s ňou mali polygamný vzťah, ani tu však nepochodí, a tak sa rozhodne dokončiť to, čo jej pred tým nevyšlo. Necháva sa pohrýzť chodcom, ktorý bol uväznený kvôli experimentálnym účelom a následne zomiera v Tyreesových rukách. Okamžite po premene dostáva poslednú ranu od Andrey.

Seriálovú Sophiu sme v krátkosti spomínali už minule, a to v súvislosti so stodolou na Hershelovej (Scott Wilson) farme, z ktorej vyšla ako posledná premenená. Jej komiksová verzia však taký tragický osud nikdy nemala. Prežila Atlantu, mestečko Wiltshire Estates, farmu, väznicu a po samovražde svojej matky je adoptovaná Glennom a Maggie. Spoločne s ostatnými sa neskôr dostala aj do Alexandrie, no a keď je jej nový otec nakoniec zmasakrovaný Neganom, presťahuje sa s tehotnou Maggie do kolónie Hilltop. Momentálne je z nej už tínedžerka a stále žije.

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2
Zdroj: AMC

Jednoruký Rick

Tento zásadný rozdiel medzi seriálovým a komiksovým Rickom je medzi mnohými fanúšikmi pomerne dobre známy. Dokonca sa k nemu vyjadrovali aj samotní tvorcovia, ktorí uviedli, že ak by v tomto prípade predlohu dodržali, museli by Rickovu (Andrew Lincoln) ruku dlhodobo odstraňovať pomocou počítačových efektov. A keďže ide o hlavnú postavu, dozaista by to zhltlo aj nemalé finančné prostriedky. Vráťme sa ale k tomu, ako Rick prišiel o svoju ruku. V čase, keď je ústredná skupina už zabývaná v priestoroch väzenia, Rick zahliadne padajúci vrtuľník. Vezme teda niekoľko svojich ľudí, aby spoločne zachránili preživších. Nikoho však nenájdu, a tak sa rozhodnú sledovať stopy, ktoré ich zavedú do mestečka Woodbury. Rick po pokojnom privítaní ale rýchlo zisťuje, čo je Guvernér vlastne zač. Ten chce totiž poznať polohu Rickovej základne, no keď dostane odpoveď, ktorej neverí a nie je s ňou ani spokojný, odsekne mu jeho pravú, dominantnejšiu ruku. Predtým ešte stihne Rickovi povedať, že vždy dostane to, čo chce.

Rick je ťažko ranený a niekoľko prvých dní od tohto šokujúceho momentu aj neschopný transportu. Chvíľu ho teda chránil syn Carl. Aj keď jeho zotavenie nebolo jednoduché, časom si osvojil streľbu ľavačkou a dokázal sa tiež dobre vyrovnať so stratou svojej končatiny. Kováč z Hilltopu menom Earl mu dokonca vyrobil kovovú náhradu. Incident s rukou nemal vplyv iba na Ricka, ale aj na ďalšie pokračovanie príbehu, a tak by bolo nesmierne zaujímavé sledovať, ako by sa so zmrzačením vysporiadal v seriálovom spracovaní. S najväčšou pravdepodobnosťou sa toho ale nedočkáme. Predsa len, tvorcovia nám už niekoľko sľubných náznakov ponúkli, nikdy ich však nevyužili.

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2
Zdroj: AMC

CDC odbočka

K epizódam týkajúcich sa Strediska pre potláčanie chorôb (Center for Disease Control - CDC) došlo už naozaj dávno, no pevne veríme, že si na ne drvivá väčšina z vás ešte spomína. A ak aj náhodou nie, tak vedzte, že Rickovi a spol. sa v priebehu posledných dvoch častí prvej série podarilo dostať do budovy CDC, kde spoznali Dr. Edwina Jennera (Noah Emmerich), jedinú osobu, ktorá v nej zostala nažive. Stretávajú ho však vo chvíľach, kedy už neverí v nájdenie lieku a plánuje celý komplex vyhodiť do vzduchu. Než sa tak ale stane, stihne ešte Rickovi pošepkať, že zombie vírusom sú nakazení všetci živí ľudia. Tvorcovia sa v tomto prípade mohli pokojne inšpirovať komiksom (v ňom sa totiž žiadne CDC nenachádza) a nechať postavy, aby na túto nemilú skutočnosť prišli za celkom iných podmienok. Napríklad v konfrontácii medzi Rickom a Shaneom na farme. Rozhodne by to bolo zaujímavejšie a oveľa účinnejšie. S odstupom času si to uvedomil aj autor predlohy a zároveň aj výkonný producent seriálu Robert Kirkman, ktorý priznal, že týmto ťahom prezradil príliš veľa informácií a pokiaľ by mal možnosť pracovať na príslušných epizódach odznova, pravdepodobne by ich zmenil.

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2
Zdroj: AMC

Vražedné deti

Lizzy (Brighton Sharbino) a Mika (Kyla Kenedy) boli dve malé sestry, ktoré postretol poriadne tragický a smutný osud. Na tom sa asi zhodneme. V seriáli sa po vypuknutí nákazy obe presťahovali do Woodbury pod vládu Guvernéra. Boli však zachránené Rickovou skupinou, ktorá si ich následne vzala pod svoje krídla a priviedla do väznice. Neskôr, keď sú obyvatelia väznice vyhnaní a rozdelení na menšie grupy, sestry sa ocitajú v spoločnosti Tyreesa (Chad L. Coleman), Carol a malej Judith. U staršej Lizzy sa ale postupne začnú prejavovať vážne psychotické problémy, ktoré vyústia až zabitím jej mladšej sestry Miky a pokusom o vraždu novonarodenej Judith. Carol je presvedčená, že skupina viac nie je v prítomnosti Lizzy v bezpečí, a tak ju odvedie k malému záhonu žltých kvetov, kde jej odzadu vpáli guľku do hlavy.

Teraz k tomu zaujímavejšiemu. Lizzy a Mika sú seriálovou adaptáciou komiksových dvojičiek Bena a Billyho, ktorých sme spomínali už na začiatku predchádzajúceho článku. A presne ako Lizzy, ani Ben to nemal v hlave úplne v poriadku, pričom svojho súrodenca takisto zavraždil pomocou noža. Kým teda ostatní zo skupiny diskutovali o jeho osude a prípadnom odstránení, nebola to tentokrát Carol, ale Rickov syn Carl, kto zobral zodpovednosť do vlastných rúk. V noci sa prikradol do dodávky s izolovaným Benom a popravil ho strelnou zbraňou. Carl takýmto desivým spôsobom ukázal, že má zmysel pre zodpovednosť a prejavil sa ako schopný prispievateľ.

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2
Zdroj: AMC

Odvrátená strana Morgana

S postavou Morgana Jonesa (Lennie James) sme sa po prvýkrát stretli hneď v úvodnej epizóde celého seriálu, kde spoločne so synom Duaneom (Adrian Kali Turner) zachránili Rickovi život a vzali ho pod svoju strechu. Vysvetlili mu, ako je na tom svet po apokalypse a krátko na to sa ich cesty rozišli. Toto vyobrazenie Morgana sa v podstate zhoduje aj s tým, ktoré sa nachádza v komikse. Rozdiely medzi jeho dvoma verziami sa však začnú kopiť, až keď sa Morgan po dlhšej dobe opäť objaví na scéne.

Na televíznych obrazovkách tomu tak bolo v priebehu tretej série. Rick, Carl (Chandler Riggs) a Michonne (Danai Gurira) hľadali zásoby pre ich väzenské útočisko a úplnou náhodou stretli Morgana, ktorý už ale rozhodne nie je tým človekom, ktorým býval predtým. Kvôli strate syna sa stal totiž pomätencom túžiacim po smrti. Na Rickovu ponuku pridať sa ku skupine nekývol, a tak sa znovu rozdelili. Ako vymenený potom prichádza až v sérii s poradovým číslom päť. Najprv zachráni Daryla (Norman Reedus) s Aaronom (Ross Marquand), ktorí sú obkľúčení nemŕtvymi, no a konečne stretáva aj Ricka. A to v momente, keď na príkaz Deanny (Tovah Feldshuh) zastrelí muža menom Pete Anderson (Corey Brill). Prostredníctvom flashbackov sa neskôr dozvedáme, že Morgan sa stal pacifistom, odmietajúcim zabíjať aj v tých najextrémnejších podmienkach. Možno práve tento ťah tvorcov môže za skutočnosť, že nepatrí práve k najväčším obľúbencom.

V Kirkmanovej predlohe sa však ukázal ešte o niečo viac šialenejším. Po premene Duanea na chodca je na tom Morganovo duševné zdravie tak zle, že sa rozhodne zabíjať okoloidúcich preživších, len aby nimi mohol nakŕmiť svojho zombie syna uzamknutého v reťaziach. Návšteva Ricka, Carla a Abrahama ho ale presvedčí k pripojeniu sa do skupiny, pričom sa uňho rýchlo vytvorí intenzívna fixácia na Carla, ktorý mu pripomína Duanea. Postupom času začne spávať s Michonne a jeho osud spečatí uhryznutie do ruky chodcom. A hoci mu Michonne amputuje poranenú končatinu katanou, je už neskoro.

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2
Zdroj: AMC

Bonus: Beth

Presne tak, ako naposledy s Darylom (Norman Reedus), aj tentokrát sme si na záver pripravili postavu, ktorá sa v komiksoch nevyskytuje a bola taktiež vymyslená výhradne pre potreby seriálu. Je ňou Beth Greene (Emily Kinney), teda najmladšie z troch seriálových detí starostlivého farmára Hershela. Beth bola pred vypuknutím apokalypsy tichou a plachou stredoškoláčkou, ktorú jej otec priviedol k viere. Keď svet zachvátili nemŕtvi, spočiatku veľmi nechápala, čo sa okolo nej vlastne deje a pôsobila skôr zmätene. Postupom času sa z nej však stala múdra a rozumná mladá žena, ktorá pomalými krokmi prenikala do sŕdc stále väčšieho a väčšieho množstva divákov. Po prežití útoku na väznicu dokonca dostala aj vlastnú dejovú linku v nemocnici. Mimochodom, tú v predlohe takisto nenájdete. Nečudo teda, že jej nečakaná smrť dodnes trápi mnohých priaznivcov. Ťažko povedať, či bol zámer tvorcov prispôsobiť postavu Beth niektorej z Hershelových komiksových dcér. Mal totiž hneď štyri. Okrem Maggie to ale žiadne z jeho celkovo siedmych detí nedotiahlo ďalej, než do útočiska vo väznici.

The Walking Dead: Najväčšie rozdiely medzi seriálom a komiksom, ktoré diametrálne zmenili dej a osudy postáv #2
Zdroj: AMC

Tak a sme na konci. Aj tentokrát teda pevne veríme, že vás náš dnešný, už v poradí druhý výber najväčších rozdielov zaujal a dokázal dostatočne obohatiť o množstvo zaujímavých informácií, o ktorých ste doteraz (možno) ani netušili. Budeme preto radi, ak sa s nami podelíte o vaše názory v komentároch pod článkom. Berte však ohľad aj na ostatných a prípadné spoilerové príspevky náležite označte.

Anketa:
Ktorý z uvedených rozdielov považujete za najväčší vy?
Carol a Sophia s opačným osudom
Jednoruký Rick
CDC odbočka
Vražedné deti
Odvrátená strana Morgana
Carol a Sophia s opačným osudom
36 %
Jednoruký Rick
45 %
CDC odbočka
8 %
Vražedné deti
2 %
Odvrátená strana Morgana
9 %
Domov
Zdieľať
Diskusia