Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. marca 2017, 11:15
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Google konečne pochopil, že nie sme roboti. Preverovanie vašej identity by ste už viac nemali vidieť

TECH
Uložiť Uložené

Na internete nastali lepšie časy.

Existuje na svete jediný používateľ internetu, ktorý by mohol čestne prehlásiť, že sa počas svojho e-života nikdy nestretol s jedným z najotravnejších prvkov ochrany teoreticky sa vyskytujúcim na každom jednom webe? Áno, reč je o CAPTCHA, respektíve o odnoži patriacej pod Google - reCAPTCHA. Tento systém zobrazujúci niekoľko možných variant vrátane "ja nie som robot" alebo "označte všetky obrázky, na ktorých sú zachytené stromy/dopravné značky/názvy ulíc" strpčuje život mnohým užívateľom a vypĺňať tieto ochranné formuláre niekoľkokrát za deň dokáže poriadne predĺžiť čas strávený na mobile/počítači. Podľa všetkého však takémuto preverovaniu identity odzvonilo. 

Google odkúpil systém reCAPTCHA už v roku 2009 a odvtedy neprešiel výraznými zmenami až do dnešku. Sľubovaná aktualizácia tak po novom spraví tento prvok neviditeľným a bude prebiehať na pozadí bez toho, aby vás oberal o drahocenný čas. Konkrétny algoritmus aplikovaný na kontrolu, či za počítačom sedí skutočná osoba, zverejnený samozrejme nebol, každopádne, nech si ho zamestnanci pokojne nechajú pre seba, ak nás už viac toto pop-up okno nebude otravovať. 

Google konečne pochopil, že nie sme roboti. Preverovanie vašej identity by ste už viac nemali vidieť
Zdroj: Google

Pokiaľ máte pocit, že sa vám v poslednom čase zobrazuje táto reCAPTCHA až príliš často, pravdepodobne bola vaša IP adresa nahlásená ako potenciálna hrozba (blacklisting), a preto zájdite sem a skontrolujte, či nie ste v niektorých databázach označení ako škodliví. Pokiaľ ste žiadnu podozrivú činnosť na vašom počítači nevykonávali, môže sa stať, že máte vírus, ktorý vás potajme využíva na svoje účely. V rámci bytových domoch tiež môže viacero užívateľov disponovať rovnakou adresou, a teda reťazovou reakciou si navzájom spôsobíte zbytočnú škodu. Riešením je odstránenie vírusu, požiadanie providera o novú adresu a zároveň ručné odstránenie vašej IP-čky z konkrétnych databáz (whitelisting).

Google konečne pochopil, že nie sme roboti. Preverovanie vašej identity by ste už viac nemali vidieť
Zdroj: Google
Anketa:
Ako často sa stretávate s CAPTCHOU?
Niekoľkokrát za deň
Raz za deň
Zbežne
Takmer nikdy
Niekoľkokrát za deň
32 %
293 Hlasov
Raz za deň
12 %
108 Hlasov
Zbežne
40 %
372 Hlasov
Takmer nikdy
17 %
157 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia