Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2018, 16:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL CIGARETY DROGY MARIHUANA
Uložiť Uložené

Pravidlami obmedzujúcimi predaj niečoho na základe veku sme sa všetci vždy neriadili, no jedenásť rokov je predsa len niečo iné.

To, že je marihuana medzi mladými ľuďmi populárna, nie je žiadnym tajomstvom. Na intrákoch je bežnou záležitosťou, no ani stredné školy nie sú v tejto oblasti sväté. V niektorých prípadoch to však všetko začína omnoho skôr.

Škodlivosť či prospešnosť marihuany je stále horúcou témou mnohých diskusií, otázkou však je, od akého veku začínajú ľudia vnímať aj tieto stránky veci. V príliš mladom veku človek len ťažko húli kvôli zdravotným benefitom a v mnohých prípadoch si následne ani neuvedomuje následný high stav. Ide skôr o to, aby si v skupine upevnil postavenie.

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?
Zdroj: pexels.com

Vek nie je zábranou

Štúdie a prieskumy sa poväčšine zhodujú na veku pätnásť a šestnásť rokov. Práve v tomto období začínajú ľudia s trávou. Pochopiteľne však ide len o priemernú hodnotu a niektoré výnimky s marihuanou začínajú omnoho skôr. O akom období je však reč?

Americký prieskum od Abuse and Mental Health Services Administration tvrdí, že až 14 % ľudí začína ešte v trinástich. V USA je však celá situácia predsa len o niečo voľnejšia, ako to je ale so Slovenskom?

"Mali sme pacientov, ktorí začali skúšať marihuanu i v dvanástich rokoch," prezrádza MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc., hlavný odborník pre medicínu drogových závislostí z Centra pre liečbu drogových závislostí Ministerstva zdravotníctva SR. Ak sa o tom niekto dozvie, odporúča, aby sa v prvom rade kontaktovali rodičia alebo blízki. Dôležitá je komunikácia a povinné je i nahlásenie polícii.

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?
Zdroj: flickr.com/unknown

Nie je žiadnym tajomstvom, že marihuana nebýva prvým stykom mladého človeka so zakázaným ovocím. "Ešte častejšie ide o styk s alkoholom či cigaretami a v tomto prípade ide mnohokrát i o opakované užívanie," dopĺňa Okruhlica.


A potvrdzujú to aj samotné príbehy. Podľa mladého Tomáša začala jeho skupina s marihuanou v pätnástich. Predtým sa párkrát opili alebo si zapálili cigaretu. Tomášov kamarát jedným dychom dodáva, že podobné prípady sú dnes v uliciach miest úplne bežné. To, že je medzi neplnoletými ľuďmi marihuana skôr občasnou zábavou než pravidelným návykom, je starý známy fakt.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Tomášov kamarát sa celej veci snaží nájsť aj príčinu. O tráve človek veľa počúva alebo sa dočíta z internetu a málokedy sú na ňu adresované zlé slová. A ak aj, pravdepodobne ide zvyčajne o nejakú serióznu kampaň, ktorá mladého človeka zvyčajne neupúta. A keď už raz dostane mladý človek prvú príležitosť sa zhúliť na náklady niekoho iného, takpovediac nemá dôvod odmietnuť.

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?
Zdroj: marijuanapictures

Začína to zvedavosťou

"Trávu som mal prvýkrát ako pätnásťročný, kamarát to doniesol na byt a ponúkol mi." "Nepamätám si to, bola som opitá. Asi som mala trinásť, boli sme strašne rozbití na jazere za dedinou. Moja kamoška ale mala tesne po dvanástke." "Nejak som sa zaplietol s kamarátkou, bolo mi pätnásť a chcel som to vyskúšať, veď lákavá vec. Šiel som k nej do bytu a prvýkrát som sa zhúlil, nemalo to extra efekt, ale repríza Superstar sa hneď zdala byť zábavnejšia. Rovno som si zobral dva gramy."

Anonymné výpovede ľudí o ich skúsenostiach hovoria známu vec. Vždy marihuanu doniesol niekto starší, skúsený a predovšetkým už v človeku bola zakorenená chuť to skúsiť. Ak ale chce legislatíva neustále považovať marihuanu za ilegálnu látku, možno by nebolo na škodu zamyslieť sa nad tým, ako je dnes v spoločnosti vnímaná. Zohnať trávu je dnes pomerne ľahké, 10 eur za gram nikoho finančne nezruinuje a aj keď sa zákon vyhráža tromi rokmi za držanie a desiatimi za nákup či predaj, takéto tresty nie sú vôbec bežné.

 »  Ako sú na tom slovenské zákony s drogami?

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?
Zdroj: pixabay.com

Takže legalizovať?

Expertov z Inštitútu drogových závislostí sme sa pýtali, ako vôbec zákon postupuje voči maloletému. Trestnoprávnu zodpovednosť nemajú, odnesú si to teda rodičia? Zrejme nie, prípad ostane beztrestným. "Z našej praxe viem, že v zásade rodičia nie sú právne postihovaní, lebo je veľmi ťažké preukázať, že práve oni zanedbali svoje povinnosti.  U maloletého by v takomto prípade zrejme nastúpila "sociálka" a po preskúmaní situácie v rodine, ak by ju posúdila ako pre dieťa výchovne nevyhovujúcu, by mohla dať návrh súdu na bezodkladné umiestnenie dieťaťa do ústavu."

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Starou známou pravdou je, že zakázané ovocie chutí najlepšie. Marihuane na atraktivite bezpochyby dodáva to, že je skrátka nelegálna. Nemysliac na zdravotné benefity, potenciálna legalizácia alebo dekriminalizácia môžu čiastočne znížiť jej požívanie, o čo sa legislatíva snaží dnes. Výhody sú však aj v iných smeroch. Nedávno sa marihuana takmer úplne legalizovala v Kalifornii, čo viedlo k zníženiu kriminality. Nižší dopyt po ilegálnej preprave zákonite vedie k zníženiu množstva násilia spojeného s drogami. V Kalifornii sa kriminalita znížila o 13 %.

 »  Mala by sa marihuana legalizovať? Diskutuj!

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?
Zdroj: pixabay.com

Aj zdroje majú svoje zábrany

Anonymne sme boli kontaktovaní známym bývalého dealera, ktorý nakoniec skončil v rukách polície. Sám tvrdí, že ako najmladšiemu predal 12-ročnému dievčaťu. Záleží však na vývine a výchove. Pokiaľ je mladým ľuďom ponechaná úplná voľnosť, vyrastú z nich géniovia, no pokojne i niečo horšie. Ak sa s alkoholom začína už v jedenástich, niet divu, že sa marihuana chopí žezla už o rok neskôr. V takomto prípade je však daná osoba vyspelejšia než iné, aspoň čo sa týka ilegálnych látok.

"Niekedy mám pocit, že je ľuďom trápne za mnou prísť samým, ak sú veľmi mladí. Zoberú si so sebou sestru alebo kamaráta, no nie je veľmi ťažké odhaliť, pre koho to skutočne je". Mladí ľudia si podľa neho sami uvedomujú, že by to nemali robiť. Nejde pritom o ilegálnosť marihuany, no o nízky vek.

Mnoho mladých ľudí navyše podľa jeho slov prestalo alebo fajčenie marihuany výrazne obmedzilo, keď mali pocit, že sa stávajú závislými.  Ďalší zasa tvrdia, že sa tráve oddávajú len v skupine kamarátov a len preto, že to zvýši úroveň zábavy a celú situáciu okorení. Podľa dealera je presne toto spôsob, akým by sa mala marihuana užívať, on sám navyše začal až v osemnástich. Pri spomenutí veku jedenásť rokov však len neveriacky pokrútil hlavou. 

Húlenie nie je výnimkou ani v jedenástich. Kedy mladí ľudia začínajú s marihuanou?
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia