Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2017, 16:38
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Viete, koľko stojí Big Mac, cigarety, pivo, Red Bull či liter benzínu v zahraničí? Rozdielne ceny vás možno prekvapia

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA PIVO
Uložiť Uložené

Švajčiarsko ohúri vysokými platmi, ale aj nadpriemernými cenami. Naopak, na Ukrajine sa nakupuje s radosťou.

Považujete McDonald's za drahý fastfoodový reťazec? Tak to sa pozrite, za koľko si môžete zaobstarať Big Mac v zahraničí. Rozdielna cenová politika spoločností po celom svete nám umožnila vytvoriť zaujímave infografiky poukazujúce na cenovú rozmanitosť jedných z najpopulárnejších produktov. Dopriať si čapovaný polliter je na Slovensku či v Česku relatívne lacná záležitosť, avšak natankovať plnú nádrž vzhľadom na priemerné domáce mzdy už nie je až také ružové, ako napríklad na Ukrajine či v Poľsku. Ktorý štát vás prekvapil najviac a ktorý skôr sklamal? Alebo inak povedané, ste spokojní s tým, čo máme? Rebríčky nezahŕňajú rôzne akciové ponuky, ktoré v mnohých prípadoch výrazne znížia cenu produktu. 

 

 

 

Pri zostavovaní štatistiky sme využívali dáta z niekoľkých webov spravujúcich cenové politiky konkrétnych produktov a v niektorých prípadoch sa môžu ceny líšiť od súčasného stavu, teda neručíme za ich aktuálnosť. V rámci pollitrových ležiakov bola použitá priemerná cena v danom štáte bez referovania na konkrétne pivo a pri produktoch siete McDonald's sme čerpali zo známeho Big Mac Indexu spolu s webovými stránkami reťazca obsahujúceho cenník. Suma za sedemdecový Jägermeister sa týka maloobchodnej ceny v britskom reťazci hypermarketov a obchodných domov Tesco pre konkrétnu krajinu. Pohonné hmoty predstavujú opäť cenový priemer a vzhľadom na častú kolísavosť ich hodnoty môžu byť v konkrétnych hodnotách drobné odchýlky.

Anketa:
Ktorý produkt vás najviac prekvapil?
Big Mac a Cheeseburger
Jägermeister
Cigarety
Benzín
Red Bull
Káva
Pivo
Big Mac a Cheeseburger
10 %
876 Hlasov
Jägermeister
12 %
1095 Hlasov
Cigarety
30 %
2716 Hlasov
Benzín
24 %
2196 Hlasov
Red Bull
6 %
520 Hlasov
Káva
5 %
447 Hlasov
Pivo
13 %
1189 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia