Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2016, 20:14
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Igelitkám zadarmo bude na Slovensku koniec. V obchode si už plastovú tašku len tak nevezmeš

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Po novom budú spoplatnené alebo nepredávané.

O ekologických inováciách po celom svete počúvame veľmi často, no všetok ten hype naše končiny akosi obchádza. Až nedávno sa zaznamenal aký-taký posun. A to v predaji igelitových nákupných tašiek. Tie budú (až) od roku 2019 zakázané dávať k nákupu zadarmo. Mierne bizarné je to, že asi dve tretiny obchodných reťazcov igelitky zadarmo neponúka - k davu sa nedávno pridalo aj TESCO, ktoré v rámci ochrany životného prostredia začalo predávať tašky najprv za 0,03 €, potom ešte o dva centy drahšie.

Vláda tak reaguje na enormnú spotrebu igelitiek Slovákmi voči priemeru Európskej únie. Na jedného Slováka pripadá podľa organizácie Envi-pak neuveriteľných 466 igelitových tašiek za rok, priemer v EÚ činí okolo 200. Národná rada odsúhlasila novelu vychádzajúcu z európskej smernice za účelom vo finále až desaťnásobne menšieho počtu tašiek na obyvateľa - do roku 2025 si verí na počet 40. Plastové tašky sa vraj po jednom použití stávajú odpadom, okrem spoplatnenia je tiež obchod povinný ponúkať zákazníkovi aj niekoľko iných alternatív - napríklad papierové, plátené či na viacero použití. A čo ty? Nosíš si tašky z domu, vezmeš si ich v obchode alebo ich vôbec nepotrebuješ?

Igelitkám zadarmo bude na Slovensku koniec. V obchode si už plastovú tašku len tak nevezmeš
Zdroj: pixabay.com
Anketa:
Ako si na tom s igelitkami?
Beriem si ich v obchode.
Doveziem z domu.
Zriedkakedy ich v obchode potrebujem.
Beriem si ich v obchode.
19 %
83 Hlasov
Doveziem z domu.
44 %
191 Hlasov
Zriedkakedy ich v obchode potrebujem.
36 %
156 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia