Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2016, 13:12
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Rýchle nabíjanie a modulárny systém. 5 dôvodov, prečo je smartfón Lenovo Moto Z Play špičkový mid-range model

TECH LENOVO
Uložiť Uložené

Novinka z dielne Lenovo vyniká vo viacerých smeroch.

Čínsky výrobca Lenovo predstavil počas tohtoročného septembra dvojicu nových Android smartfónov s pokročilou hardvérovou výbavou aj unikátne prevedeným modulárnym systémom, ktorý používateľom umožňuje rozširovať technické špecifikácie podľa ich aktuálnych potrieb. Jeden bol high-end model Moto Z a druhý jeho dostupnejšia a zároveň citeľne hrubšia alternatíva Moto Z Play. Oba modely majú takmer identický dizajn, pričom o výbave to až tak neplatí. V útrobách Lenovo Moto Z Play nenájdete Snapdragon 820, 4 GB RAM, Quad HD rozlíšenie a nemá ani iba 5,2 milimetra hrubú konštrukciu. Vyniká však ako výdržou batérie na jedno nabitie, tak i kvalitnými fotoaparátmi. A oproti bežnej konkurencii od iných značiek má navrch hneď v niekoľkých ďalších oblastiach. O aké teda ide?

AMOLED displej

Ako bolo možné posledné mesiace vidieť, mnoho výrobcov začína prechádzať z roky zaužívanej LCD technológie na AMOLED, ktorá používateľom ponúka lepšie zobrazovacie vlastnosti či výrazne lepšiu energetickú efektivitu. Výnimka nie je ani Lenovo, a preto majú jeho modulárne novinky osadený tento čoraz populárnejší typ displeja. V strednej triede smartfónov ale veľa takých modelov momentálne nenájdete, pretože ešte stále ide viac-menej o súčasť hardvérovej výbavy vlajkových lodí.

Odporúčané
Vyskúšali sme si novinku značky Lenovo. S handheldom Legion Go si svoje obľúbené hry zahráš kdekoľvek Vyskúšali sme si novinku značky Lenovo. S handheldom Legion Go si svoje obľúbené hry zahráš kdekoľvek 27. februára 2024, 13:00

Super AMOLED panel v Moto Z Play ponúka ideálne Full HD rozlíšenie, čo pri 5,5-palcovej uhlopriečke znamená niečo cez 400 pixelov na jeden palec. Obraz je teda jemný, farby vďaka spomínanej zobrazovacej technológii vynikajú nadštandardnou sýtosťou a rovnako stojí za chválu skvelá čitateľnosť počas slnečného dňa. Nízku spotrebu energie zabezpečuje automatické vypínanie pixelov, ktoré v danej chvíli zobrazujú čiernu farbu. Táto užitočná vlastnosť navyše zabezpečuje, že čierna skutočne vyzerá ako čierna. Pri LCD alternatíve sú spomínané pixely stále aktívne, takže ich nepretržitá činnosť pochopiteľne prispieva k slabšej výdrži.

Rýchle nabíjanie a modulárny systém. 5 dôvodov, prečo je smartfón Lenovo Moto Z Play špičkový mid-range model
Zdroj: www.motorola.com

Modulárny systém

Po zakúpení bežného smartfónu sa musíme po celú dobu používania uspokojiť s tým, že hardvérová výbava zostane až do zaobstarania novšieho modelu bez akýchkoľvek zmien. Keď však niekto siahne po Moto Z Play, nič podobné nehrozí. Prítomný modulárny systém totiž umožňuje ako jednoduché pripojenie, tak aj jednoduché odpojenie ľubovolného modulu Moto Mods. Na výber sú viaceré kúsky, vrátane šikovného projektora alebo až 10-násobného optického zoomu so xenónovým bleskom a renomovanou značkou Hasselblad. Výber preto záleží už iba od špecifických potrieb používateľa.

 

Systém na rozdiel od konkurenčných riešení funguje prostredníctvom magnetu i malých pinov zo zlata. Modul teda stačí iba priložiť k zadnej strane prémiovej konštrukcie a od tej chvíle je pripravený na plnohodnotné používanie. Keď pripojíte JBL reproduktor počas počúvania hudby na YouTube, Lenovo Moto Z Play okamžite prepne zvukový výstup, a to bez akéhokoľvek zdržovania reštartom či dodatočného nastavovania smartfónu. Modulárne riešenie čínskeho giganta ponúka intuitívne ovládanie a čo sa týka ponuky Moto Mods, tak každé tri mesiace pribudnú štyri nové prírastky.

Rýchle nabíjanie a modulárny systém. 5 dôvodov, prečo je smartfón Lenovo Moto Z Play špičkový mid-range model
Zdroj: www.motorola.com

Dvojdňová výdrž

Moto Z Play disponuje narozdiel od lepšie vybaveného modelu Moto Z výrazne väčšou batériou (3 510 vs. 2 600 mAh), ktorá v kombinácii so šetrným hardvérom dokáže zabezpečiť, že smartfón vydrží na jedno nabitie celé dva dni bežnej prevádzky. Pokiaľ však k nemu ešte pripojíte modul v podobe externej batérie, aj bez neho obrovská výdrž porastie o ďalší deň. Ak teda niekomu záleží na tom, aby nemusel každý jeden večer pripájať nabíjačku, pri tomto Android smartfóne si rozhodne príde na svoje. Súčasťou výbavy je ale tiež rýchle nabíjanie TurboPower, ktoré vie doplniť za 15 minút toľko šťavy, že mobilné zariadenie vydrží niekoľko hodín nenáročného používania.

Čistý Android

Aj keď už niektoré súčasné verzie známych grafických nadstavieb operačného systému Android neponúkajú podobné používateľské skúsenosti ako ich predchádzajúce generácie, záujem o precízne vyladený originál priamo od spoločnosti Google neklesá, práve naopak. Čístý Android prešiel od verzie 6.0 Marshmallow viacerými dôležitými zmenami a okrem iného dostal i viacero užitočných funkcionalít, ktoré si používatelia dovtedy kompenzovali inštaláciou aplikácií od tretej strany, takže má stále čo ponúknuť. A preto si na ňom mnohí z nás stále potrpia. Lenovo túto príležitosť, samozrejme, vycítilo a pri vývoji Moto Z Play ju rovno využilo.

Odporúčané
KVÍZ: GTA, Mortal Kombat či Half-Life. Spoznáš hru podľa jednej hlášky? KVÍZ: GTA, Mortal Kombat či Half-Life. Spoznáš hru podľa jednej hlášky? 22. októbra 2023, 10:00

Smartfón po softvérovej stránke poháňa nedotknutý Android, čo uvidíte na bleskových reakciách operačnému systému. Po prvom spustení zariadenia v ňom navyše nenájdete ani žiadny bloatware, iba dve predinštalované aplikácie od výrobcu. Jedna poslúži na aktiváciu šikovných gest a nastavenie šetrných upozornení pre uzamknutú obrazovku, druhá zasa poskytuje nevyhnutnú softvérovú podporu pre moduly Moto Mods, bez ktorej by jednoducho nefungovali.

Kvalitné fotoaparáty

Pekné zábery dnes dokáže vyhotoviť viacero drahších mid-range smartfónov, a to isté platí aj o Lenovo Moto Z Play a jeho 16 megapixelovom foto senzore s nízkym clonovým číslom (f/2.0). Najlepší výsledok je, pochopiteľne, počas slnečného dňa, no ani po západe slnka určite nič nepokazíte, hoci tu chýba optická stabilizácia obrazu. Kvázi veľké (1,3 µm) pixely ju ale našťastie svojimi kapacitami zachytiť viac svetla doslova skvele kompenzujú. Nie je to síce high-end alternatíva Moto Z, vo svojej triede si ale vedie viac ako dobre, pričom pochváliť bezpochyby môžeme i fotografie vyhotovené predným selfie foťákom so širokým uhlom záberu. Jeho technické špecifikácie pozostávajú z ešte rozmernejších pixelov (1,4 µm), vlastného LED blesku na prednej strane, 5 megapixelového rozlíšenia či clony f/2.2. 

Rýchle nabíjanie a modulárny systém. 5 dôvodov, prečo je smartfón Lenovo Moto Z Play špičkový mid-range model
Zdroj: Matúš Moravčík
Domov
Zdieľať
Diskusia