Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2016 o 16:36
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Apple žaluje svojho zákazníka. Porušil zákon a odmieta zaplatiť škodu

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Náš zákazník, náš pán. Alebo to tak nebude?

Kalifornský technický gigant je známy okrem iného aj pre siahodlhé súdne spory a zatajovanie svojich vlastných chýb (dotykové panely, ktoré sa na iPhone 6 po približne roku používania nenávratne pokazili). Viesť nekonečné hádky o tom, kto má v zmysle zákona pravdu, sa im počas dlhých rokov darilo napríklad so Samsungom, avšak to je iba zlomok z celkového času, ktorý strávili právnici zastupujúci "Jablko" v súdnych sieňach. Najnovší prípad je do istej miery jedinečný. Doteraz sme zvyčajne pozorovali, ako firma v nejakom smere pochybila, a tak čelila žalobe zo strany zákazníka.

Za normálny akt by sme považovali sklonenie hlavy, priznanie si chyby a odškodnenie zákazníka v rámci platných zákonov. Tento scenár je však v prípade Applu čisté sci-fi, minimálne čo sa týka zastúpenie spoločnosti v Dánsku. Podľa práv spotrebiteľov má každý užívateľ, ktorý reklamuje svoje zariadenie a dodávateľ ho nie je schopný opraviť, nárok na čisto nový kus. Tu sa ale právo spotrebiteľa bije s vnútornou politikou spoločnosti, ktorá odoslala nejednému poškodenému užívateľovi renovované zariadenie s niektorými vymenenými komponentmi bez originálneho balenia či príslušenstva napríklad len v bublinkovej fólii. Cielene tak porušili zákon, čoho následkom bola okamžitá žaloba. Po prehratom prípade boli vyzvaní na zaplatenie súdnych poplatkov a uhradenia plnej kúpnej ceny poškodenému. 

Miesto toho, aby si spoločnosť s multi-miliardovovými ziskami odpustila ďalšie maniere a zaplatila pár stovák, zorganizovala skupinu právnikov a odpovedala žalobou na zákazníka. Podľa nich je nariadenie prikazujúce zaplatiť plnú sumu nespravodlivé a predpokladáme, že sa celé konanie poriadne predĺži. Mimo iného sa môžeme dočkať zmien v ich vnútornej politike týkajúcej sa reklamácií produktov. Aký dopad budú mať tieto zmeny na zvyšok sveta, uvidíme už čoskoro. 

Apple žaluje svojho zákazníka. Porušil zákon a odmieta zaplatiť škodu
Zdroj: Apple.com

(ilustračný obrázok)

Anketa:
Kto by mal podľa vás vyhrať súdny spor?
Apple
Zákazník
Apple
13 %
381 Hlasov
Zákazník
87 %
2623 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia