Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2016, 17:07
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Na Facebooku sa rozšírili škodlivé obrázky, ktoré vám dokážu zablokovať a vymazať obsah počítača

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Dávajte si pozor na to, čo stiahnete.

Facebook ako dominantná sociálna sieť má voči svojim užívateľom istý morálny záväzok, aby sa z ich služby nestal najpopulárnejší nástroj na šírenie pestrého zoznamu vírusov. Hoci sa im ich dlhodobý plán na ochranu nás všetkých darí plniť takmer na 100 %, raz za čas sa predsa len objaví nový spôsob, ako masovo napadnúť účty, respektíve počítače so spusteným Facebookom. Nebude to však žiadny odkaz so správou o nových aktoch mediálne známych mien, ale iba obyčajný obrázok, ktorý vám za pár okamihov zablokuje všetky citlivé dáta vášho zariadenia. 

Možno ste sa už stretli s (v poslednej dobe) neustále "znásilňovaným" výrazom - Ransomware. Jeho história a vznik zasahujú až do roku 1989, kedy bol napísaný prvý typ tohto vírusu, pričom ho sám autor pomenoval ako AIDS. Ten správny hype však nabral až koncom roka 2013, kedy sa začal spájať s digitálnou menou Bitcoin a internetovým podsvetím - Darknetom. Princíp vírusu spočíva v zablokovaní infikovaného počítača a zašifrovaniu všetkých dát tak, že iba jeho strojca pozná kľúč k ich odomknutiu - dekryptovaniu. Druhou fázou je požiadavka o finančný prevod vo vyššie spomenutej mene prostredníctvom Deepnetu, po ktorom by mal užívateľ opäť získať prístup ku všetkým dátam. Poplatok si pritom určuje sám cracker a je len na ňom, či do vírusu zakomponuje časovač, ktorý po vypršaní časomiery (zvyčajne 2-3 dni) vymaže celý obsah počítača. 

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Najhrozivejším faktom je, že sa tento malvér zvaný Locky Ransomware dokáže prenášať prostredníctvom jediného súboru. V prípade aktuálne kolujúcich jpg obrázkov na Facebooku tak stačí tento súbor stiahnuť a po prvom kliknutí rozbalíte všetok skrytý bordel. Jediná odporúčaná rada, ako sa vyhnúť útoku je, nesťahovať a neotvárať obrázky, predovšetkým s neznámymi príponami (svg, js, hta), pokiaľ si nie ste 100% istí ich obsahom. Iba dva kliky vás môžu deliť od škody obrovských rozmerov. 

Na Facebooku sa rozšírili škodlivé obrázky, ktoré vám dokážu zablokovať a vymazať obsah počítača
Zdroj: Sirius

(ilustračný obrázok)

Domov
Zdieľať
Diskusia