Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2016, 14:51
Čas čítania 0:00
PetraDam

Čo hovoria zuby o tvojom celkovom zdraví? Radšej si ich dobre prezri

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zdravé zuby, zdravé telo.

Keď sa povedia zdravé zuby, každá z nás si zvyčajne predstaví ukážkový úsmev číslo 4. či rôzne varianty bielenia zubov. Avšak narastajúce dôkazy vyplývajúce zo štúdií potvrdzujú, že zdravé telo ide ruka v ruke so zdravou ústnou dutinou. Inými slovami: zdravie našej ústnej dutiny má dopad na celé naše telo. Väčšina z nás vidí svoje zuby každý deň, keď sa pozeráme do zrkadla, napríklad pri nanášaní mejkapu. Kedy si si ich ale prezrela poriadne? Nielen tie, ktoré vidno, keď sa nasilu usmeješ. Toto sú 3 nálezy, ktoré môžeš podľa amerických zubných lekárov na svojich zuboch objaviť.

Tvoje spodné zuby sú na vrchu ploché

Ak je horný okraj tvojich spodných zubov plochý, môže to byť spôsobené tým, že v noci škrípeš zubami alebo príliš silno zovieraš čelusť. Aký dopad to má na tvoje zuby? To, že musia čeliť veľkej sile, znamená, že často a nenávratne sa stráca zubná sklovina a rokmi takéhoto zaobchádzania riskuješ, že sa dostaneš až na koreň zubu, čo je nielen veľmi bolestivé, ale taktiež vyžaduje veľmi drahú opravu zubov. Existujú ochrany zubov, ktoré sa vkladajú do úst pred spaním. I keď tvoje zuby budú chránené, stále si však budeš poškodzovať kĺb v čelusti. Liečiť preto treba nielen symptómy, ale hlavne dôvody, preto si treba vyžiadať u lekára štúdiu spánku, keďže nočné škrípanie zubami zvyčajne znamená spôsob, ako si telo otvára dýchacie cesty, keď má ťažkosti s dýchaním.

Čo hovoria zuby o tvojom celkovom zdraví? Radšej si ich dobre prezri
Zdroj: unsplash.com

Tvoje ďasná sú červené alebo krvácajú

Krvácajúce alebo červené, či opuchnuté ďasná, sú často znakom ochorenia ďasien a celkového zápalu, ktorý ovplyvňuje všetko ostatné v tvojom tele. Keď tvoje telo reaguje zápalom v ústach, je chronicky vystresované. Ochorenie ďasien sa spája aj s ďalšími chronickými ochoreniami, vrátane chorôb srdca, cukrovky, demencie a osteoporózy. Dokonca sa našla súvislosť s predčasným pôrodom. Práve kvôli tejto zápalovej prepojenosti výskum dokázal, že liečenie chorôb ďasien môže viesť k lepším zdravotným výsledkom pri ľuďoch s chorobami srdca a cukrovkou a môže taktiež znížiť bolesti kĺbov a celkový zápal u ľudí s reumatoidnou artritídou. Rob všetko, čo môžeš, aby si sa vyhla ochoreniu ďasien. Po veľkom jedle si jemne vyčisti zuby, zubnú niť používaj na dennodennej báze, používaj škrabku na jazyk, daj si pravidelne čistiť zuby, zdravo sa stravuj s dôrazom na alkalické jedlá a zníž, alebo sa úplne vyhýbaj, kyslým spracovaným potravinám. Zdravé ďasná sú ružové a pevné, nie opuchnuté a červenkasté. Často si myslíme, že sa týmto budeme zaoberať, až keď budeme mať problém, ochorenie ďasien však nie je niečo, čo sa dá zvrátiť. Ak už raz toto ochorenie máš, zastaviť môžeš len to, aby sa nezhoršovalo. Určite si nájdi skvelého zubára, ktorý nerieši len zuby, ale aj to, ako celkové zdravie ústnej dutiny súvisí s celým telom.

Čo hovoria zuby o tvojom celkovom zdraví? Radšej si ich dobre prezri
Zdroj: unsplash.com

Máš chronický zápach z úst

Zlý dych je zvyčajne spôsobený nepoužívaním zubnej nite a škrabky na jazyk, či nedostatočným čistením zubov. Ak ale robíš všetko vymenované a tvoj dych na tom nie je o nič lepšie, môže to znamenať oveľa vážnejšiu príčinu, ako určité druhy rakoviny, cukrovku či problémy s obličkami. V prvom rade prestaň používať ústnu vodu, ktorá často spôsobuje zlý dych kvôli vysokému obsahu alkoholu a tým, že narúša prirodzenú mikroflóru tvojich úst tým, že odstraňuje nielen zlé, ale aj dobré baktérie. Preto si radšej zaobstaraj škrabku na jazyk a používaj ju pekne každý deň. Aj zubnú niť a zuby si umývaj aspoň dvakrát denne. Taktiež sa odporúčajú ústne probiotické doplnky, ktoré dodajú ústnej dutine dobrý druh ústnych baktérií. Ak ani toto nezaberá, môže ísť o niečo vážnejšie, ako sme už spomínali. Rybací dych je často spájaný s problémami obličiek, zatiaľ čo sladkastý zápach znamená často cukrovkové ochorenie. Ľudia s poruchami spánku často spia s otvorenými ústami, kvôli prepážkam v ich nose, a práve toto dýchanie ústami spôsobuje zlý ranný dych a môže signalizovať potrebu rozboru spánku.

Domov
Zdieľať
Diskusia