Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2016, 15:52
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Podľa mnohých je Halloween americkým sviatkom. Jeho pôvod však siaha do Európy

ZAUJÍMAVOSTI HALLOWEEN USA
Uložiť Uložené

Za celú tradíciu v skutočnosti môžu Kelti.

Na sociálnych sieťach možno nájsť množstvo nenávisti k Halloweenu - podľa mnohých ide o americký sviatok, doslova predstaviteľa trendu vytláčania slovenských tradícií moderným západným svetom. Dokonca sa aj v množstve slovenských dedín praktizuje klasické "trick or treat", čo niektorým ľuďom prekáža, kedže sa tak podľa nich zabúda na prvotnú podstatu obdobia Dušičiek.

Dnes je z Halloweenu síce bezpochyby komerčný a poamerikanizovaný sviatok, no jeho počiatky so zemou za veľkou vodou nič nemajú. Jeho pôvod je v skutočnosti ešte z dôb starých Keltov spred asi 2000 rokov - tí sa v noci na prvého novembra lúčili s letom a vítali zimu. K tomu samozrejme patrilo aj uctievanie patričných bohov. Práve boh zimy pre nich nebol práve najsympatickejší - knieža smrti Samhain podľa nich vyvolával mŕtve duše, aby ovládli všetko živé (podobne vznikli aj všetky tie kostry či cintoríny). Kvôli tomu si Kelti vytvárali strašidelné masky, o ktorých si mysleli, že im pomôžu zapáčiť sa mŕtvym dušiam. Celkovú podobu tomu však dal až pápež Bonifác IV., ktorý zo sviatku chaotického odháňania zlých duchov spravil "Sviatok všetkých svätých". Práve z tohto počinu vznikol aj názov Halloween - ide o skomoleninu názvu All Halows' Evening, čiže niečo ako Večer všetkých svätých.

Podľa mnohých je Halloween americkým sviatkom. Jeho pôvod však siaha do Európy
Zdroj: wikimedia | Raysonho

Do dnešnej podoby Halloweenu sa však primiešali zvyky množstva národov - napríklad taká tekvica má koreň v írskej povesti, teda v krajine, odkiaľ "zakladatelia" Halloweenu pochádzali. Podľa nej sa istému Jackovi (od toho aj anglický názov Jack'o'Lantern) podarilo chytiť samotného diabla. Toho však za sľub, že sa nikdy nedostane do pekla, prepustil. Keď zomrel, diabol svoj sľub dodržal, no nechceli ho vziať ani do neba. Od diabla tak dostal večne horiaci uhlík, ten mu podľa neho mal ukázať miesto, kde by Jack mohol spočinúť. Uhlík však pálil, a tak si ho Jack schoval do tekvice, ktorej vyryl priezor, aby svietila.

Odporúčané
Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku 5. marca 2024, 9:30

Príchod Haloweenu do Severnej Ameriky sa niesol v znení kolonizácie. V niektorých miestach však nebol veľmi populárny. Napríklad, východné kolónie boli zmáhané silnou protestantskou cirkvou a v 19. storočí sa na celú tradíciu takmer zabudlo. Vo vnútrozemí však bola situácia o niečo uvoľnenejšia, a tak sa po čase prebojovala aj na východ. Po čase sa z toho stal sviatok zábavy, kostýmov a veselých tvárí, ktorý si svoju podobu udržal až do dnešných dní.

Je nepochybné, že dnes je Halloween mimoriadne skomercializovaný. V USA je štvrtina všetkých kúpených sladkostí určená práve pre tento sviatok. Z pôvodného sviatku odháňania zlých duchov sa stalo zdobenie domov, pýtanie si sladkostí či strašidelné kostýmy. Treba ale dodať, že slovenský ekvivalent tohto obdobia - Dušičky - prebiehajú omnoho pokojnejšie, aj keď sa tradičný priebeh amerického Halloweenu domáha svojho priestoru aj u nás. A čo ty? Preferuješ skôr Halloween, ako už teraz vieme, s európskym pôvodom, či zastávaš slovenské tradície?

Domov
Zdieľať
Diskusia