Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2016, 15:41
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Peter Sagan vyhráva majstrovstvá sveta v Katare a obhajuje tak dúhový dres. Najlepší cyklista na svete je už dnes legendou!

ŠPORT PETER SAGAN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Peter Sagan obhajoval titul majstra sveta z Richmondu. Boli Slováci z jeho výkonu nakoniec nadšení?

V histórii majstrovstiev sveta v cyklistike mužov, ktorá sa datuje už od roku 1927, sa len päťkrát stalo, aby nejaký jazdec obhájil dúhový dres. Naposledy ním bol Talian Paolo Bettini v rokoch 2006-2007. Môžeme teda bez problémov prehlásiť, že ide o skutočnú raritu a takýto úspech si vyžaduje neuveriteľné množstvo talentu, obety, driny a bezpochyby aj šťastia. Všetci dobre vieme, ako sa práve šťastie Peťovi vyhýbalo na olympiáde, aj keď niet pochýb o tom, že nemal dostatočné kvality na podobný terén a jeho bicykel to pocítil. Na cestách však nie je lepšieho jazdca a uvedomuje si to celý svet. Ak niekto titul majstra sveta má obhájiť, je to jednoznačne náš Tourminátor. Dnes sa pritom držal vpredu počas celej dôležitej časti pretekov, a tak nebolo pochýb, že bude bojovať o prvé miesto. Teda, ak by sa nestalo niečo nešťastné. Na potešenie celého Slovenska a jeho fanúšikov po celom svete však nemal žiadne výrazné problémy. 

Peter Sagan sa v dúhovom drese postavil na pódium mnohokrát, ako víťaz etáp však hneď 13-krát. Nemusíme hovoriť o Flámsku, každý si ešte živo pamätáme jeho heorické výkony na Tour de France, kde vyhral 3 etapy a súperom robil počas troch týždňov zo života peklo, zelený dres je už pritom samozrejmosťou, no a potešil nás aj ako majster Európy. Históriu prepisoval aj v ten deň, kedy sa mu ako prvému cyklistovi podarilo v jednej sezóne vyhrať majstrovstvé sveta aj Európy. Zabodoval aj na klasike Ghent-Wevelgem, a to už druhý raz v kariére, no a opomenúť nemôžeme ani 2 víťazstvá na okolo Kalifornie či Enecou Tour a tak ďalej a tak ďalej. Peter Sagan mal brilantnú sezónu s množstvo výhier a úžasných momentov. Aj keby nevyhral dnešné majstrovstvá, stále by mal neuveriteľne úspešný rok. Je jednoznačnou svetovou jednotkou, no úprimne, všetci sme od neho očakávali, že dnes majstrák obháji, čakal ho však veľký boj. 

Preteky v Katare mali hladký priebeh od začiatku po koniec. Po 35 kilometroch sa síce náskok úniku vyšplhal až na 11 minút, boli sme však na začiatku a každému bolo jasné, že dnešným majstrom nebude nik z odvážnej skupinky cyklistov vpredu. V približne 160. kilometri sa po opakovaných pokusoch podarilo Belgičanom a Britom roztrhať pelotón, našťatie boli v tejto skupine aj naši traja Slováci, a to Juraj a Peter Saganovci spoločne s Michalom Kolářom. Neprešla ani polovica pretekov a náskok unikajúcej skupiny sa znížil na necelé 3 minúty. Okrem Kolářa a Sagana sme v polovici pretekov videli v stíhacej skupine aj cyklistov, ako napríklad: Mark Cavendish, Adam Blythe, Greg van Avermaet, Jurgen Roelandts, Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Alexander Kristoff, Michael Matthews s Mathewom Haymanom či Francúz William Bonnet. Odstup Kittela a Degenkolba 40 kilometrov pred koncom potešil asi každého z nás. Jedni z najväčších Saganových rivalov odstúpili, no Kristoff, Cavendish a Avermaet boli stále v už vedúcej skupine. 


Ostávali 2 kilometre do konca a videli sme aj pokus o únik, no na cieľovej páske to nič neznamenalo. Svetová jednotka to s obrovským prehľadom dokázala a aj napriek možnému zavrietu popri bariére si Sagan našiel úžasné miesto a prešprintoval všetkých. Dvakrát po sebe majster sveta, Peter Sagan! Z celého sveta ti ide veľká gratulácia a taktiež jedno veľké ďakujem, rovnako ako Kolářovi, ktorý nášmu šampiónovi výrazne pomohol. 

Ako môžete vidieť nižšie, Cavendish došpurtoval len na druhom mieste, za to Belgičan Tom Boonen dostal aspoň bronz za to, aké preteky on a jeho kolegovia z Belgicka odmakali. Michal Koláŕ skončil na skvelom 19. mieste, no a Juraj Sagan zase niekde okolo tej štyridsiatej priečky. 

Peter Sagan vyhráva majstrovstvá sveta v Katare a obhajuje tak dúhový dres. Najlepší cyklista na svete je už dnes legendou!

Domov
Zdieľať
Diskusia