Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2016, 18:29
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Spolu s tanečníkom Jarom Bekrom sme boli na Ukrajine. Tamojšie deti len chcú, aby sa už nestrieľalo (Video)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Tvoji rovesníci žijúci u nášho východného suseda to naozaj nemajú ľahké.

Škola neznamená pre každé dieťa to isté. Pre mnohých je iba otravnou rutinou, no pre deti v Doneckej oblasti na Ukrajine znamená často záchranu života. Školy v tejto oblasti neposkytujú deťom len základné vzdelanie, ale aj psychologickú pomoc po prežitých traumách, vzdelávanie o zaobchádzaní s mínami alebo dokonca priamo úkryt pred ostreľovaním. Jednoducho, poskytujú deťom zdanie normálneho života v situácii, ktorú si vieme iba ťažko predstaviť.

Ako si už mohol zaregistrovať na našej Instagram Story, Refresher na začiatku septembra v rámci kampane #EmergencyLessons strávil spolu s tanečníkom Jarom Bekrom istý čas na východe Ukrajiny. Túto kampaň sme ti na webe predstavili vo viacerých článkoch, napríklad tu. Pre pripomenutie, #EmergencyLessons je spoločným projektom UNICEF a Európskej únie, ktorého cieľom je poukázať na význam školy v krízových oblastiach.

Počas štyroch dní strávených na Ukrajine sme navštívili mestá Svitlodarsk a Toretsk, ktoré sa nachádzajú len pár kilometrov od oblastí, nad ktorými už ukrajinská vláda stratila kontrolu. Zároveň cez obe mestá prešla frontová línia. Ako to tam vyzerá a ako konflikt trvajúci od začiatku roka 2014 zmenil život tamojším obyvateľom, si môžeš pozrieť v krátkom dokumente z našej cesty. Zároveň pre teba pripravujeme aj dlhší písaný report z cesty na Ukrajinu, ktorý na webe nájdeš už čoskoro.

Krátky dokument z našej cesty

„Život v týchto mestách je hrôzostrašná lotéria. Keď tam strieľajú granáty, nemieria... Boli sme pozrieť nemocnicu v Svitlodarsku, ktorú zasiahla bomba... Veľmi silné bolo aj stretnutie s rodinou, ktorej padol granát na dvor. Zasiahol starú mamu, ktorá zomrela, rodine sa podarilo ukryť v pivnici. Videl som desaťročné dieťa, ktoré toto muselo celé zažiť,“ spomína Jaro Bekr.

Situácia na Ukrajine v číslach

Spolu s tanečníkom Jarom Bekrom sme boli na Ukrajine. Tamojšie deti len chcú, aby sa už nestrieľalo (Video)
Zdroj: Unicef
Domov
Zdieľať
Diskusia