Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2016, 10:58
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Austrálski Aborigéni sú najstaršou prežívajúcou ľudskou kultúrou na Zemi. Zaujímavá štúdia ťa oboznámi s ich migráciou aj oddeľovaním

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Do oblasti Austrálie prišli pred 72-tisíc rokmi.

Vedcov dlhé roky zaujíma to, ako sa pôvodná austrálska kultúra a obyvateľstvo na samotný kontinent vôbec dostalo. Existuje viacero predpokladov migrácie ľudských predkov z afrického kontinentu na ten austrálsky. Vedci sa dlho nevedeli zhodnúť na tom, či sa táto migrácia smerom do Austrálie, vtedy ešte vo forme kontinentu s názvom Sahul pozostávajúceho z dnešnej Austrálie, Tasmánie aj Novej Guiney, odohrala masívne a naraz iba jedenkrát, alebo sa v histórii takýchto migračných období objavilo hneď viac.

Vďaka hĺbkovej analýze DNA a porovnávaniam sa teraz vedci jasne dovtípili, že aj dnes žijúci pôvodní obyvatelia Austrálie, iným názvom Aborigéni, sú priamymi potomkami originálnych obyvateľov, ktorí na kontinent prišli približne pred 72-tisíc rokmi. Štúdia zverejnená v časopise Nature objasňuje to, ako sa pôvodní obyvatelia vydali z Afriky objavovať svet a po oddelení od Európanov a Ázijcov približne pred 50-tisíc rokmi dorazili na Sahul. Papuánci a Aborigéni sa potom oddelili o ďalších 10- až 25-tisíc rokov neskôr a pred 11 500 rokmi nakoniec konečne došlo aj k roztrhnutiu kontinentu na jednotlivé časti, z ktorých vznikla Austráli a Nová Guinea. Štúdia teda ukončila všetky dohady o tom, že migrácia do Austrálie prebiehala v niekoľkých fázach a zistila aj to, že súčasní Aborigéni predstavujú najstaršiu prežívajúcu ľudskú kultúru na celej Zemi. Bohužiaľ, aborigénske tradície a zvyky sú v dnešnej dobe výrazne zatláčané do pozadia a Austrálčania, ale aj celý svet, pomaly stráca o ich kultúru záujem, a tak môžeme len dúfať, že tieto nové zistenia pomôžu nielen s vedeckými poznatkami, ale povzbudia aj samotné obyvateľstvo.

Austrálski Aborigéni sú najstaršou prežívajúcou ľudskou kultúrou na Zemi. Zaujímavá štúdia ťa oboznámi s ich migráciou aj oddeľovaním
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia