Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2016, 13:48
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Za posledné dva roky minul na jedlo iba 5 eur, no aj tak sa stravuje ako kráľ. V čom je ukryté tajomstvo?

ZAUJÍMAVOSTI POTRAVINY
Uložiť Uložené

William patrí k tzv. freeganom.

Žijeme v konzumnej spoločnosti. V čase, kedy majú niektoré vrstvy prebytok všetkého na úkor tých, ktorým by stačil aj zlomok na to, aby prežili. Na jednej strane tu máme skupinu ľudí, ktorí vyhadzujú množstvo peňazí na nevyužiteľné zbytočnosti, no zabúda sa na tých, ktorí si nemajú za čo kúpiť chlieb či iné dôležité potraviny. A to radšej nebudeme otvárať tému vyhadzovania takmer nedotknutých potravín kvôli prísne nastaveným dátumom spotreby. Jednoducho povedané, veľa peňazí v hmotnej a konzumnej podobe končí mimo dosahu tých, ktorí to potrebujú najviac a využili by to pre svoj prospech oveľa zmysluplnejšie.

Možno nejako podobne rozmýšľal aj William Reid, na prvý pohľad jeden z mnohých Američanov, ktorí vo svojej krajine žijú, pracujú a, okrem iného, aj sa stravujú.  Absolvent školy filmu a elektronických médií na univerzite vo Washingtone si už takmer dva roky nekupuje potraviny a za toto obdobie minul na stravu dokopy neuveriteľných 5 eur. Napriek tomu si počas tohto obdobia pravidelne dopraje chutné pokrmy - zeleninu, ovocie, mlieko, vajcia, mäso či sladkosti. Navyše, podľa jeho slov, pri tak nízkonákladovom stravovaní údajne nikdy nebol chorý a jeho strava mala pevný, vyvážený základ s dostatkom živín. Ako je to možné?

Za posledné dva roky minul na jedlo iba 5 eur, no aj tak sa stravuje ako kráľ. V čom je ukryté tajomstvo?
Zdroj: huff.com

William si svoju potravu hľadá v kontajneroch. Podľa jeho názoru sa v nich totiž nachádza obrovské množstvo potravín, ktoré si nenašlo svoju cestu k zákazníkovi. Hoci je v niektorých krajinách táto aktivita zakázaná, Reid tvrdí, že nikdy nemal pre túto činnosť problémy so zákonom. Hovorí o sebe, že žije rovnakým spôsobom ako mnohí ďalší s tým rozdielom, že nenakupuje jedlo priamo v obchodoch, ale v jeho bezprostrednom okolí. Dokonca dodal, že niektorí zamestnanci z daných prevádzok mu sami ochotne dajú nepredané potraviny. A že ich je celkom dosť, o tom nepochybujte. Podľa štatistík až polovica potravín zo supermarketov a reštaurácií končí v odpade. A ide pritom o kvalitné kúsky. 

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín 12. marca 2024, 15:30

Inšpiráciu k svojmu životu našiel William počas svojej práce ako dobrovoľník v organizácií Food Not Bombs, ktorá nepredané potraviny zo supermarketov zozbiera a distribuuje na miesta, kde ich ľudia potrebujú. Zistil, že nemá zmysel aktívne chodiť za prevádzkarmi, aby im potraviny dali, ale že bude jednoduchšie hľadať priamo tam, kde dochádza k ich kumulácií - v kontajneroch. Myslíte si, že takáto životná filozofia je v poriadku? Patríte vy, prípadne niekto z vašich blízkych k tzv. freeganom, teda ľuďom s podobnou aktivitou ako William? Napíšte nám, komentáre sú len vaše.

Domov
Zdieľať
Diskusia