Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2016, 17:34
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Zem zažila 13 rekordne horúcich mesiacov za sebou. Teplotné maximá pokračujú

ZAUJÍMAVOSTI POČASIE
Uložiť Uložené

Výnimočný stav alebo nový štandard?

V zime nadávame na červené nosy a primrznuté sople, v lete nám zas vadia spocené pazuchy. Asi len málokto si dokáže vychutnať 35 stupňov bez rýchleho prístupu k bazénu, ideálne, keď sa nachádzate na rozpálenom betóne bez fľašky s osviežujúcou vodou. Nedá sa nič robiť, rok od roku je neustále teplejšie a zimy sú oproti predchádzajúcim desaťročiam oveľa miernejšie. Tento fakt potvrdzuje aj momentálne prebiehajúci teplotný rekord, do ktorého sa zapojila rovno celá Zem. Do kedy budú pretrvávať najhorúcejšie mesiace našej planéty? 

NOAA - National Oceanic & Atmospheric Administration, teda americký národný úrad pre oceány a atmosféru každým mesiacom aktualizuje svoju štatistiku zaoberajúcu sa počasím, respektíve teplotami v globálnom merítku. Podľa ich posledného sumáru pre Zem môžeme označiť tohtoročný máj za 13. najteplejší mesiac v rade. Od minuloročného apríla prebiehajú teplotné rekordy, pričom NOAA zatiaľ nezverejnila výpočty za predchádzajúci mesiac, pokiaľ neberieme do úvahy Spojené štáty americké, ktorým oficiálne potvrdili aj 14. mesiac ako rekordne horúci. 

Priemerná májová teplota na povrchu pevniny a morskej hladiny počas 20. storočia bola 14,77°C, zatiaľ čo rekord predčil túto hodnotu o takmer jeden celý stupeň - 15,65°C. Oproti minuloročnému maximu sa priemerná teplota dvihla síce len o pár desatín a i celkové zvýšenie o jeden stupeň sa nemusí zdať ako veľký rozdiel, avšak pokiaľ padajú globálne rekordy už 13 mesiacov za sebou, niečo nebude v poriadku. Na mape nižšie si môžete pozrieť zopár meteorologických javov charakteristických pre nedávny máj a tiež oblasti, v ktorých padali rekordy, či už bolo počasie nadpriemerne teplé alebo chladné. Slovensko sa našťastie nachádza v pásme priemerných až mierne nadpriemerných teplôt.  

Zem zažila 13 rekordne horúcich mesiacov za sebou. Teplotné maximá pokračujú
Zdroj: www.ncdc.noaa.gov
Zem zažila 13 rekordne horúcich mesiacov za sebou. Teplotné maximá pokračujú
Zdroj: www.ncdc.noaa.gov
Anketa:
Leto či zima?
Leto
Zima
Leto
63 %
260 Hlasov
Zima
37 %
155 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia