Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. júna 2016, 13:50
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria

ZAUJÍMAVOSTI BÚRKA POČASIE
Uložiť Uložené

Pri predpovedi počasia ich počúvame často, no veľa z toho nemáme.

Meteorológ v rozhovore v rádiu alebo pani hlásajúca počasie v televízii sú schopní povedať počas svojho prejavu poriadny set neznámych slov. Jedinec, ktorý má záujem zistiť počasie na najbližší čas, si však len môže lámať hlavu, čo to dokelu ten meteorológmi všeobecne obľúbený oklúzny front je. Našťastie, my to vieme a dúfame, že pri najbližšej predpovedi budeš opäť o niečo sčítanejší.

Supercela

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria
Zdroj: ingema.net

O supercele bolo v posledných dňoch počuť až-až. Kým sa v posledných dňoch vyskytla v Česku, na začiatku júna aj na Slovensku. Keby to nebol pomerne nebezpečný úkaz, mali by sme sa čím chváliť - koniec koncov, ide o poriadnu raritu. Poprad hlásiaci výskyt supercely mohol pozorovať samostatnú búrku. Tá slovenská mala priemer okolo kilometra a často býva okolo superciel pokojné počasie. Kruhový zjav nemá vôbec ďaleko od tornáda, pri supercele je však nebezpečné aj oko búrky. S vetrom prichádza veľmi intenzívny dážď a v tom domácom slovenskom prípade padali aj krúpy.

Oklúzny front

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria
Zdroj: sat24.com

Tlaková níž oddeľujú studený front od teplého a naopak. Vďaka prúdeniu vzduchu sa fronty pohybujú, ten studený však o niečo rýchlejšie. Ak studený front dobehne teplý, vtedy vzniká oklúzia alebo oklúzny front. Ten zmierňuje prichádzajúce počasie a vytvára akési kompromisy, často to ústi do prehánok a zamračeného počasia. Zároveň to, že studený front prekrýva teplý odsudzuje tlakovú níž na zánik. Oklúzny front býva na mapách zaznačovaný fialovou čiarou, teda kompromisom medzi studenou modrou a teplou červenou.

Cyklóna a anticyklóna 

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria
Zdroj: pixabay.com

Tieto dva ľúbezné názvy hovoria o dvoch podobných, ale zároveň presne opačných situáciách. Obidve určujú situáciu, pri ktorej vzniká vyšší alebo nižší tlak. Pri cyklóne sa vzduchové hmoty točia dokola a vďaka otáčaniu Zeme sa dostane časť vzduchu aj do stredu. Tam vzduch okamžite stúpa hore a vzniká tlaková níž. Pri anticyklóne sa deje presne opačná vec, do oka útvaru vzduch prúdi, kedže z obvodu sa rozptyľuje do okolia, miesto toho, aby prúdil do oka ako pri cyklóne. V oku anticyklóny teda vzniká tlaková výš. Mimochodom, ideálny atmosférický tlak pri hladine mora je 101.325 HPa (hektopascalov). Pri výši aj níži vznikajú odchýlky do 20 HPa, záleží však predovšetkým na nadmorskej výške.

Virga

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria
Zdroj: wfmz.com

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria
Zdroj: stormeyes.com

Virga je za mňa jeden z najkrajších meteorologických javov, preto ukážeme aj dva obrázky. To niečo, čo vyzerá, ako by boli mraky vyciciavané samotným Lordom Voldemortom, je dážď, ktorý sa vyparí ešte predtým, ako dopadne na povrch Zeme. V podstate to znamená, že máme jedinečnú možnosť vidieť, ako to vyzerá, keď z oblaku prší, pretože u nás je sucho a dážď nám nezacláňa. Padajúci dážď však pri vyparení spotrebuje veľké množstvo tepla, a tak už len kúsky pary sú dosť studené. Pri zemi tak môžu vznikať veľmi zaujímavé poveternostné situácie, často napríklad intenzívny vietor (tzv. "veterný strih").

Rosný bod

Virga, supercela alebo oklúzny front: Meteorologické pojmy, ktoré nám často nič nehovoria
Zdroj: kareltriska.cz

Alebo teplota, pri ktorej je vzduch maximálne nasýtený vodnými parami. Nasýtený znamená, že sa už viac danej látky nedokáže absorbovať do prostredia a ostane v ňom v pôvodnej forme. Teda napríklad cukor vieme rozpustiť vo vode, ale keď už ho tam bude naozaj veľa, ďalší sa tam jednoducho usadí. Vtedy máme nasýtený roztok.
A presne takto funguje aj rosa. Keď vlhkosť vzduchu prekročí 100%, vzduch je nasýtený a rosa sa nebude ďalej meniť na vodnú paru. Zároveň sa rosa vytvára na studených predmetoch, ktorých teplota je nižšia ako je teplota rosného bodu. Ráno je mokrá tráva, kedže sa v noci rýchlo ochladí, no teplotou vytrvalé drevo s rosou kamaráti nebudú. Pre zaujímavosť - rosa je to isté čo inoväť, inak známe aj ako srieň, akurát je okolitá teplota pod nulou.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Nech už bude tvoje počasie akékoľvek, snáď bude predpoveď počasia opäť o niečo pochopiteľnejšia. Napokon, od počasia sa odvíja veľké množstvo našich aktivít, a tak mať o ňom prehľad sú vždy body navyše.

Domov
Zdieľať
Diskusia