Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2016, 11:55
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk: Žijeme v umelej realite inej civilizácie, do roku 2025 sme na Marse a Apple Car je už za rohom

TECH ELON MUSK VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené

Vizionár, inžinier a úspešný biznismen si znovu pustil ústa na špacír.

Po nedávnom rozhovore s CEO Tesla Motors a vesmírnej súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorý prebehol počas Code Conference ešte tento týždeň, zostal takmer celý moderný svet v nemom úžase. Elon Musk totiž opäť čo-to porozprával nielen o našej budúcnosti, ale aj o súčasnosti a našej realite, ktorá je podľa jeho názoru iba umelo vytvorená simulácia neporovnateľne vyspelejšej civilizácie, takže by sme naše životy a okolie vraj mohli bez problémov prirovnať k populárnej hre The Sims. Ako píše web Mashable, za prvou hypotézou simulácie stál pred viac ako dekádou známy filozof Nick Bostrom. Veril, že ak náhodou tak pokročilé civilizácie so schopnosťou vytvárať umelú realitu vesmíru naozaj existujú, v takom prípade s najväčšou pravdepodobnosťou v jednej z nich žijeme.

"Asi by sme mali dúfať, že je to pravda, pretože ak civilizácia prestane napredovať, môže to byť spôsobené hrôzostrašnou udalosťou, ktorá ju úplne vymaže. Takže nakoniec je možno dobré mať nádej, že ide o simuláciu..."

"Existuje tu šanca jedna k miliardám, že toto je základná realita," pričom argument odôvodnil enormne rýchlym technologickým pokrokom. "40 rokov dozadu tu bol Pong, dva obdĺžniky a jedna bodka. Hry vtedy jednoducho boli na takej úrovni. Dnes, 40 rokov neskôr, máme fotorealistické 3D simulácie s miliónmi aktívnych hráčov, a je to každým rokom čoraz lepšie. Ak to takto pôjde ešte ďalej, onedlho nedokážeme rozoznať virtuálnu hru od reality."

Barack Obama a Elon Musk

Elon Musk: Žijeme v umelej realite inej civilizácie, do roku 2025 sme na Marse a Apple Car je už za rohom
Zdroj: Wikipedia

A nakoľko Elon Musk už párkrát hovoril aj o malej červenej planéte v našej slnečnej sústave, nevynechal ju ani tentokrát. Ako bolo vidieť vďaka naposledy dosiahnutým míľnikom spoločnosti SpaceX, všetko nasvedčuje tomu, že už onedlho zrealizujú prvé pokusy so snahou úspešne pristáť na povrchu Marsu a potom odtiaľ aj odletieť späť na Zem. Využijú na to špeciálne upravenú nosnú raketu Falcon 9 a vylepšený modul Dragon 2, avšak zatiaľ bez živej posádky. Zmeny vraj odrážajú potreby zásobovacej misie, pri ktorej musia brať do úvahy výrazne odlišne podmienky či veľkú spotrebu paliva, pretože hodlajú tiež využiť takzvanú propulzívnu pristávaciu techniku. Podstatné tu ale je, že pôjde o pravidelné zásobovanie pre prítomnú ľudskú kolóniu, ktorá bude potrebovať ako neustály prísun potravín, tak aj technologického vybavenia. A kedy tam teda dorazia prví obyvatelia? Podla Elona by sa mohli na Marse objaviť za necelých 10 rokov.  "Ak pôjde všetko podľa plánov, mali by sme byť schopní vyslať ľudí v roku 2024 s príchodom v 2025."

Elon Musk: Žijeme v umelej realite inej civilizácie, do roku 2025 sme na Marse a Apple Car je už za rohom
Zdroj: SpaceX

Po otázke, ako si tam predstavuje vytváranie zákonov alebo fungovanie vlády odpovedal, že najefektívnejší spôsob udržiavania poriadku pri kolonizácii červenej planéty predstavuje priama demokracia. "Považujem to za lepšie riešenie preto, lebo v takom prípade výrazne klesá potenciál korupcie."

Autonómne vozidlá a Apple Car

Pozornosť samojazdiacim autám začína poslednú dobu venovať neustále viac automobiliek a zrejme sa v blízkej budúcnosti ani nič nezmení - ich umelá inteligencia a s ňou aj autonómne kapacity počas nadchádzajúcich dvoch rokov ešte výrazne narastú, myslí si Musk. Potom nás jednoducho odvezú z bodu A do bodu B bez toho, aby sme im museli venovať akúkoľvek našu pozornosť, a to im pomôže preniknúť hlbšie do mainstreamu spotrebiteľského trhu. Postupný prechod na autonómne technológie plánuje dokonca i moderný Dubaj. Okolo roku 2030 by tam mali viac ako 25% všetkej dopravy zabezpečovať moderné prepravné prostriedky, ktoré riadi hi-tech počítač za asistencie nevyhnutnej hardvérovej výbavy. "Kompletná autonómia je tu za menej ako dva roky. Regulátori tomu ale môžu pridať ešte minimálne rok; chcú totiž najprv vidieť dáta niekoľkých miliárd míľ."

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Súčasný CEO SpaceX a Tesla Motors zároveň prezradil, že príchod už viackrát spomínaného elektromobilu s logom nahryznutého jabĺčka možno očakávať okolo roku 2020, pričom vtedy Apple údajne spustí hromadnú výrobu. Je to však podľa neho dosť neskoro, takže sa nemusia stretnúť s až tak veľkým úspechom, ako možno teraz očakávajú. Podobný termín počas minulého roka pritom spomínal aj renomovaný web The Wall Street Journal.

Elon Musk: Žijeme v umelej realite inej civilizácie, do roku 2025 sme na Marse a Apple Car je už za rohom
Zdroj: FRANCO GRASSI
Domov
Zdieľať
Diskusia