Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2016, 20:43
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Solarin je najbezpečnejší smartfón na svete s poriadne mastnou cenou. Záujemcov vyjde až na 12-tisíc eur

TECH
Uložiť Uložené

Jeden z najdrahších mobilných telefónov vyniká aj pokročilými technickými špecifikáciami a prémiovými materiálmi.

Výdobytky modernej doby nám behom uplynulých dekád výrazne zjednodušili život. Ak sa dnes chceme s niekým spojiť, stačí z vrecka nohavíc či kabelky vytiahnuť smartfón a buď vytočiť jeho číslo alebo poprípade zvoliť niektorú z ďalších možností, ako napríklad messenger. Často si ale ani neuvedomujeme, že digitálna komunikácia so sebou priniesla nové hrozby, ktoré na nás číhajú z každej strany. Za jednu z nich môžeme bez dlhšieho váhania označiť aj také odpočúvanie, pričom nezáleží, kto za ním stojí. Pokiaľ neexistuje žiadny pádny dôvod, aby niekto niečo také robil, tak má každý z nás nárok na osobné súkromie. Ospravedlniť sa preto dajú prípady, kedy bol pod drobnohľadom jedinec podozrivý zo spáchania kriminálneho činu, ale určite nie prípad s americkou bezpečnosťou agentúrou NSA a jej sofistikovaným sledovacím systémom gigantických rozmerov, ktorý odhalil bývalý zamestnanec Edward Snowden. A taktiež kopa ďalších prípadov, kde išlo buď o priemyselnú špionáž alebo o snahu uškodiť dotyčnému kvôli nedoriešenému konfliktu z minulosti. Ochrániť sa pred neželaným sledovaním alebo odpočúvaním nie je pre bežného človeka vôbec jednoduché, najmä ak nemá žiadne vedomosti z danej oblasti. So smartfónom Solarin sa to ale od júna zmení, hoci si ho nebude môcť dovoliť úplne každý.

Solarin je najbezpečnejší smartfón na svete s poriadne mastnou cenou. Záujemcov vyjde až na 12-tisíc eur
Zdroj: www.wired.co.uk
Solarin je najbezpečnejší smartfón na svete s poriadne mastnou cenou. Záujemcov vyjde až na 12-tisíc eur
Zdroj: www.wired.co.uk

Už sme síce mali párkrát možnosť vidieť "najbezpečnejší telefón", pri porovnaní s týmto kúskom sú však všetky ostatné iba kopa elektronického odpadu. Solarin vybavil výrobca, bývalý startup Sirin Labs, nadštandardnými bezpečnostnými prvkami, ktoré zahŕňajú ako šifrovanie na úrovni vojenských štandardov, tak aj unikátne fyzické tlačidlo na aktiváciu akéhosi ochranného štítu pred potenciálne nebezpečnými signálmi z vonkajšieho prostredia. Následne zrealizované telefónne hovory údajne štít ochráni pred zvedavými ušami tretej strany, no bližšie detaily spoločnosť Sirin Labs zatiaľ verejne neprezradila. Smartfón má byť rovnako vybavený špeciálnym bezpečnostným softvérom, ktorý má za úlohu dopĺňať prítomnú hardvérovú ochranu.

Solarin je najbezpečnejší smartfón na svete s poriadne mastnou cenou. Záujemcov vyjde až na 12-tisíc eur
Zdroj: www.wired.co.uk

Čo sa týka technických špecifikácií, málokto by od Solarinu očakával 5.5-palcový IPS LED displej v 2K rozlíšení, 23 MPx hlavný fotoaparát, čipset Snapdragon 810 vrátane rýchleho nabíjania, laserové zaostrovanie, tri kvalitné reproduktory s inteligentným zosilňovačom alebo prekvapivo rýchlu konektivitu. Výrobca tak priniesol kombináciu veľmi vysokého zabezpečenia s luxusným dizajnom od ostrieľaného dizajnéra Karima Rashida, prémiovými materiálmi z leteckého priemyslu, precíznym konštrukčným spracovaním a hi-end hardvérom, aký dnes nájdeme v tohtoročných vlajkových lodiach od popredných značiek. A to je vidieť aj na poriadne mastnej cenovke, ktorá sa pohybuje vo výške viac ako 12-tisíc eur. Mobilné zariadenie so zabezpečeným operačným systémom Android sa začne predávať už o pár dní, konkrétne 1. júna. Mal by niekto záujem?

Domov
Zdieľať
Diskusia