Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2016, 12:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Google má technológiu, ktorá pri nehode prilepí zrazeného človeka na kapotu auta

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Menej odrazov, menej úrazov.

S autonómnymi vozidlami to všetci začínajú brať veľmi seriózne a Google nie je žiadnou výnimkou. Jeho ďalšie divízie už dlhšie pracujú na vývoji takzvaných samojazdiacich áut, ktoré nepotrebujú živého šoféra, keďže ich ovláda pokročilá umelá inteligencia so schopnosťou učiť sa a neustále zlepšovať. A nakoľko v Spojených štátoch amerických už prebieha aj testovanie priamo v teréne, internetový gigant má na hľadanie spôsobov, ako by dokázal minimalizovať buď riziko vzniku nehody alebo jej následky (napríklad pri zrazení chodca) čoraz menej času. Taká udalosť by mu okrem iného aj poriadne skomplikovalo súčasne prebiehajúcu PR kampaň za pretlačenie autonómneho riadenia do hlavného spotrebiteľského prúdu. Z čerstvého patentu špeciálnej technológie ale jednoznačne vyplýva, že inžinieri z Google na bezpečnostných prvkoch vyvíjaných autonómnych vozidiel naozaj pilne pracujú. A ako je zrejmé už zo samotného názvu článku, tentokrát sa zamerali na prevenciu, ktorá má za úlohu minimalizovať následky dopravnej nehody zahŕňajúcej chodcov.

Google má technológiu, ktorá pri nehode prilepí zrazeného človeka na kapotu auta
Zdroj: www.engadget.com

Z patentu internetového giganta je jasné, že pôjde o akýsi záchranný náter na kapotu karosérie automobilu so schopnosťou prilepiť zrazeného chodca a redukovať vznik možných zranení. Nad náterom má navyše byť ešte jedna vrstva, ktorá vraj zabezpečí jeho ochranu pri bežných podmienkach, takže sa myslelo aj na nežiadané použitie. Samozrejme, ak náhodou nastane nehoda, tvrdý náraz túto ochranu prerazí a lepiace vlastnosti začnú ihneď korektne fungovať. Vďaka tomu by nemal dotyčný odletieť metre ďaleko. Otázne je už len zavedenie do praxe, pretože jeden patent hneď nepredstavuje záruku, že sa niečo také niekedy naozaj stane realitou.

Google má technológiu, ktorá pri nehode prilepí zrazeného človeka na kapotu auta
Zdroj: www.engadget.com
Domov
Zdieľať
Diskusia