Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2016, 13:09
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Batéria, ktorá zvládne aj 200-tisíc nabití bez straty kapacity. Vedci prišli na revolučný nápad

TECH
Uložiť Uložené

Nápad, ktorý môže posunúť smartfóny a notebooky dopredu.

Všetky mobilné zariadenia okolo nás disponujú vlastným zdrojom energie, ktorý po čase stráca pôvodnú kapacitu a potom je už viac-menej zbytočný. Je to spôsobené opotrebovaním prostredníctvom realizácie nabíjacích cyklov, teda opätovným napĺňaním batérie energiou. Niektoré smartfóny síce umožňujú výmenu starého za nový kúsok, zbytočne to však navýši náklady a vytvára obmedzenia, ktoré nemá snáď asi nikto rád. A preto môže byť revolučne vyzerajúca batéria od vedcov z kalifornskej univerzity našou nádejnou spásou, nakoľko tá zvládne nie pár stoviek alebo tisícok cyklov, ale rovno 200-tisíc.

Pokročilý zdroj energie, za ktorým stojí dvojica vedcov Reginald Penner a Mya Le Thai, tvorí obal z oxidu manganičitého, gél podobný plexisklu a najmä nanovlákna zo zlata s hrúbkou ľudského vlasu, takže už nebude náročný na priestor. Ako sme mohli poslednú dobu vidieť, výrobcovia sa snažia súčiastky v útrobách spotrebiteľskej elektroniky neustále zmenšovať, aby tak získali čo najviac priestoru pre zastaralé Lithium-ion batérie. S ich riešením by preto nastala menšia revolúcia, ktorá prinesie výrazne väčšie kapacity a to znamená iba jedno - dlhšia výdrž na jedno nabitie. Aby ale mohla byť hromadná výroba dostupnejšia a teda aj viac reálna, musia nahradiť zlato za iný materiál. Vhodnou alternatívou bude teda zrejme nikel.

Domov
Zdieľať
Diskusia