Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2016, 20:47
Čas čítania 0:00
Ivan J.

Už tento týždeň vypukne sviatok pre všetkých priaznivcov motošportu. Pozrite sa s nami na okruhy, ktoré preslávili F1

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

O pár dní sa v austrálskom Melbourne začne nová sezóna F1.

Fanúšikovia najpopulárnejšieho svetového motošportu na svete netrpezlivo čakajú, čo nová sezóna prinesie. Minulý rok ovládla dvojica zo stajne Mercedesu Hamilton s Rosbergom, ktorých monoposty boli nezastaviteľné. Túto sezónu sa chce naspäť na vrchol vrátiť a oprášiť majstrovské ambície aj tím Ferrari s Nemcom Sebastianom Vettelom. Okrem neopakovateľného zážitku a napínavých súbojov, nás opäť čakajú veci, ktoré sú charakteristické pre F1. Zvuk motorov, nablýskáné monoposty a samozrejme ikonické okruhy, ktoré nás aj po rokoch vedia opantať svojou atmosférou. Preto sme sa snažili subjektívne vybrať tie okruhy, ktoré sú neodmysliteľne spojené so súťažou dlhé roky.

Interlagos, Brazília 

V roku 1972 sa v brazílskom Sao Paule konala prvá Grand Prix a výnimkou 80-tych rokov sa tu jazdia Veľké Ceny dodnes. Spočiatku sa Interlagos jazdil na začiatku sezóny, ale v posledných rokoch je to okruh záverečných Grand Prix. Dramatické vyvrcholenie boja o titul medzi Massom a Hamiltonom majú ešte mnohí v pamäti. Dažďom zmietaný deň, keď Brazílčan Massa urobil všetko čo mohol, aby to nakoniec nestačilo. Brit sa v závere vyšvihol na 5. pozíciu zaručujúcu titul a vďaka prietrži mračien, keď v poslednom kole zariskoval, predbehol Tima Glocka idúceho na suchých pneumatikách.

Interlagos je pre samotných pilotov veľmi náročnou traťou. Jazdci musia byť úplne telesne fit kvôli vysokým teplotám a vlhkosti vzduchu, okrem toho sa potýkajú aj s nerovnosťou asfaltu, čo má za následok otrasy počas jazdy. Okruh sa líši oproti ostatným Veľkým cenám aj vtom, že sa jazdí proti smere hodinových ručičiek.

Okruh preslávili aj Sennove esíčka

Suzuka, Japonsko 

Historický prvý a aj posledný titul pre Jamesa Hunta. Veľka Cena Japonska, v ktorej sa vrátil Niki Lauda po jeho hrozivo vyzerajúcej nehode v Nurburgringu, dnes už známý scénar aj vďaka filmu Rush. Okruh Suzuka uzrel svetlo sveta po prvýkrát až v roku 1987. Dovtedy sa v Japonsku F1 jazdila na okruhu Fuji Speedway alebo nejazdila vôbec. 

Trať sa odlišuje od ostatných okruhov tým, že má tvar osmičky a ako v jedinom je vybudované mimoúrovňové kríženie. Renomovaná zákruta 130R, ktorú piloti jazdia na plný plyn, patrila v minulosti k tomu najnebezpečnejšiemu čo sa dalo vidieť v F1. Dnes po niekoľkých úpravách a modernizáciách už nie je tak kritická. Odborníci sa zhodujú, že spolu s belgickým okruhom Spa predstavuje pre jazdcov najväčšiu výzvu.

GP Japonska 1976

Už tento týždeň vypukne sviatok pre všetkých priaznivcov motošportu. Pozrite sa s nami na okruhy, ktoré preslávili F1
Zdroj: mclaren.com

Monza, Taliansko 

Len 15 km severne od Milána leží legendárna trať, ktorá patrí medzi tie najstaršie okruhy. Preteky F1 sa na nej konajú s výnimkou jedného ročníka pravidelne od roku 1950. Trať bola otvorená už v roku 1922, čo činilo dovtedy len tretí pretekársky okruh na svete. Už prvá Grand Prix potvrdila, že Taliani sú náruživými fanúšikmi tohto športu. 150-tisíc divákov muselo byť nadšených, keď sa domáci Bordino tešil z triumfu. V ďalších rokoch sa Monza stala dejiskom najväčších tragédií, keď tu svoju smrť našlo 35 divákov a 52 jazdcov, pričom medzi nimi aj dvojnásobný majster sveta Alberto Ascari, po ktorom je pomenovaná aj jedna zo zákrut. Osudnou sa Monza nestala len Ascarimu ale aj ďalším špičkovým jazdcom, Ronniemu Petersonovi a Jochenovi Rindtovi, ktorý bol na ceste za majstrovským titulom, ale v kvalifikácii mu zlyhali brzdy a následný prevoz do nemocnice neprežil.

Jeden z najdramatickejších momentov v histórii Monzy a F1 priniesol rok 1971. Cieľovú pásku preťali naraz až piati jazdci, pričom Peter Gethin, víťaz pretekov vyhral o 0,01 sekundy. Do tej doby to bola najrýchlejšia Veľka cena, aká sa kedy jazdila. Príznačnou vecou pre trať je to, že niekoľko rokov sa na nej jazdilo cez klopený úsek, ale po bojkote jazdcov, ktorí odmietli jazdiť kvôli bezpečnosti, sa tento úsek zrušil.

Dramatický finiš v roku 1971 

Silverstone, Anglicko

Koniec druhej svetovej vojny a rozbombardovaný okruh Brooklands znamenali, že Briti mali nutnosť postaviť novú trať. Veľká Británia po vojne ovplývala hojnosťou pristávacích plôch. Jedno z týchto prebytočných letísk sa zdalo byť ako ideálnym miestom pre novú závodnú plochu. Bol to skvelý ťah priniesť automobilové preteky naspäť do Británie. Okruh nachádzajúci sa v okolí vidieku má zásluhu na tom, že F1 sledujú milióny ľudí, keďže sa na ňom odohralo niekoľko vzrušujúcich bitiek o triumf.

Keď sa obzrieme naspäť do histórie, zistíme, že Silverstone je významný z množstva dôvodov. Patril k najrýchlejším svetovým okruhom, ale kvôli bezpečnosti bol opravený. Takisto taliansky tím Ferrari tu oslavoval prvý triumf a Ayrton Senna vôbec po prvýkrát ukázal svetu svoje výnimočné schopnosti a v otrasných podmienkach dokázal zvíťaziť.

GP Veľkej Británie 1950

Už tento týždeň vypukne sviatok pre všetkých priaznivcov motošportu. Pozrite sa s nami na okruhy, ktoré preslávili F1
Zdroj: formula1.com

Spa, Belgicko

V Ardénskych lesoch sa nachádza dnes už legendárny okruh Spa. Samotná trať je obklopená krásnou prírodou, ktorá ešte zintenzívňuje zážitok, a preto, keď sa diskutovalo o neistej budúcnosti okruhu, väčšina jazdcov orodovala za jej zotrvanie v seriáli F1. Kontroverzie spôsobilo rozhodnutie belgickej vlády, ktorá zakázala reklamy propagujúce tabak, čo malo za následok vynechanie Spa na pár rokov.

Práve na tomto okruhu sa ukazuje skutočná zručnosť jednotlivých pilotov. O osude pretekov často rozhoduje zákruta Blanchimont a nebezpečná pasáž Eau Rouge. Prekonať správne Eau Rouge si vyžaduje skúsený prístup a po správnej jazde sa pilotovi dostane maximálnej rýchlosti a neopísateľného pocitu.

Spa je tiež miestom, kde sa začal písať príbeh najznámejšieho jazdca F1 Michaela Schumachera. Práve v Belgicku debutoval a hneď sa dokázal kvalifikovať na 7. mieste, aby o rok na jeho obľúbenom okruhu už vyhral. Okrem F1 sa na tomto okruhu jazdia aj legendárne Spa 24 hodinovky. Trať bola vybudovaná v roku 1902 a okrem pretekania sa stala aj priamou súčasťou bitky o Ardény.

Eua Rouge 

Už tento týždeň vypukne sviatok pre všetkých priaznivcov motošportu. Pozrite sa s nami na okruhy, ktoré preslávili F1
Zdroj: stopandgo.tv

Monte Carlo, Monako 

Na záver zrejme najznámejší okruh preslávení Geissenovcami každoročnými pretekmi F1 na ktoré si vždy nájdu cestu tisícky turistov a spolu s nimi aj najväčšie osobnosti svetového šoubiznisu. Minulý rok Veľkú Cenu sledovali modelky Cara Delevingne, Kendall Jenner, Bella a Gigi Hadid alebo futbalista Cristiano Ronaldo. To, že tento okruh je veľmi populárny, dokazuje, že sa objavil vo filme Iron Man 2, kde priamo na trati bojoval Tony Stark proti Mickey Rourkeovi. Vo filme však nesledujeme preteky F1, ale preteky historických áut, pretože licencia na natáčania počas Grand Prix bola zamietnutá.

Monacký okruh nie je permanentným okruhom a pred každou Veľkou cenou sa musí postaviť, čo zaberie približne 6 týždňov. Nelson Piquet sa svojho času vyjadril o okruhu, že "je to ako skúšať jazdiť na bicykli po obývačke". Okruh je výnimočný predovšetkým tým, že z obidvoch strán trate je obkľúčený zvodidlami a každé zaváhanie znamená dotyk s bariérou.

 GP Monaka 2011

Už tento týždeň vypukne sviatok pre všetkých priaznivcov motošportu. Pozrite sa s nami na okruhy, ktoré preslávili F1
Zdroj: sport.gentside.com
Anketa:
Ktorý okruh z vybraných je váš najobľúbenejší?
Interlagos
Suzuka
Monza
Silverstone
Spa
Monte Carlo
Interlagos
4 %
29 Hlasov
Suzuka
4 %
29 Hlasov
Monza
10 %
71 Hlasov
Silverstone
6 %
40 Hlasov
Spa
39 %
269 Hlasov
Monte Carlo
37 %
258 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia