Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2016, 18:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Lokalizovali zdroj záhadného signálu z vesmíru. Na svedomí ho vraj má vyspelá mimozemská civilizácia

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Teórií o vzniku tajomných signálov existuje viacero. Podstatné však je najmä to, že zistenie lokality zdroja nás posunie bližšie k zisteniu príčiny vzniku.

Od zachytenia prvého signálu, odborníkmi nazývaného aj ako FRB (Fast Radio Bursts), ubehlo takmer deväť rokov a až teraz astronómovia dokázali za použitia teleskopov v Austrálii a Japonsku identifikovať vzdialenosť jedného z viacerých zdrojov, ktorý sa nachádza až 6 miliárd svetelných rokov od našej modrej planéty. Takzvané rýchle rádiové záblesky trvajú iba niekoľko milisekúnd a okrem iného dokážu uvolniť také obrovské množstvo energie, aké sa nepodarí nášmu Slnku za tisícky rokov, píše web techinsider.com. Podľa niekoľkých špekulácií z odborných kuloárov je navyše možné, že za nimi stoja mimozemské civilizácie s neporovnateľne vyspelejšou technológiou.

Vedci rovnako tvrdia, že každý jeden signál vznikne iba raz, maximálne dvakrát, čiže ho daný zdroj neopakuje ako napríklad v prípade pulzujúcich hviezd, ktoré za určitý čas stihnú emitovať hneď niekoľko po sebe následujúcich signálov. A to z nich robí obrovskú záhadu. "Prečo trvajú iba niekoľko milisekúnd a nie sú opakované, je neznáme," prezradil Jill Tarter, jeden zo spoluzakladateľov organizácie SETI, pričom nepredstavuje súčasť tímu podieľajúcom sa na prevratnom výskume. Podľa jeho názoru vraj ide o inteligentnú civilizáciu a elimináciu - pre nás zatiaľ neznámych - vesmírnych objektov, medzi ktorými sú dokonca aj planéty. "Vedia, ktoré planéty sú obývané... takže môžu prijať rozhodnutie zničiť jednu po druhej, postupne. A to poskytne signál, ktorý sa ukáže iba raz alebo možno dvakrát a potom za úplne neznámu časovú periódu už ani raz."

Lokalizovali zdroj záhadného signálu z vesmíru. Na svedomí ho vraj má vyspelá mimozemská civilizácia

Ďalšia teória hovorí, že za vznikom rýchleho rádiového záblesku stojí vznik novej hviezdy, čo už samozrejme znie menej strašidelnejšie a zároveň aj reálnejšie. Taktiež za tým môže stáť kolízia dvoch čiernych dier. Tak či tak je lokalizácia zdroja FRB v rozľahlom vesmíre okolo nás podstatným krokom k pochopeniu tohto záhadného javu, teda toho, čo vznik zachytených signálov skutočne spôsobuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia