Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2016, 17:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Vedci zmrazili mozog králika na -135 stupňov. Po úspešnom rozmrazení bol v takmer bezchybnom stave

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

To, čo sme doteraz mohli vidieť iba v sci-fi filmoch, bude onedlho bežnou realitou. Možnosť nehať sa na niekoľko rokov bezpečne zmraziť a potom aj rozmraziť je totiž už skoro tu.

Americkým vedcom z výskumnej spoločnosti 21st Century Medicine sa podaril poriadne husársky kúsok. Za použitia aldehydom stabilizovanej kryokonzervácie dokázali uviesť mozog zvieraťa do takého stavu, v ktorom mal teplotu viac ako jednu stovku pod nulou. Keď ho po čase nechali rozmraziť na pôvodnú teplotu, tak zistili, že jeho intracelulárna, čiže vnútrobunková štruktúra vrátane bunkových membrán a synapsie zostali bez akéhokoľvek väčšieho poškodenia v takmer takej istej kondícii, v akej aj boli ešte pred samotnou realizáciou revolučného experimentu. Web Newsweek ďalej spomína, že táto pokročilá metóda umožnila vôbec prvé bezpečné rozmrazenie dlhodobo zamrznutého mozgu cicavca v prostredí, kde by ste namerali až mínus 135 stupňov Celzia. V kombinácii s pokročilými 3D biotlačiarňami, ktoré už čoskoro umožnia tlačiť trojrozmerné a plne funkčné orgány, by sme dokázali narobiť zásoby dôležitých častí ľudského tela a prostredníctvom takzvanej kryokonzervácie ich potom bezpečne uchovať na neskoršie použitie, napríklad pre zranených vojakov.

Vedci zmrazili mozog králika na -135 stupňov. Po úspešnom rozmrazení bol v takmer bezchybnom stave

"Každý neurón a synapsia vyzerá nádherne zachovaná naprieč celým mozgom," uviedol Kenneth Hayworth, jeden z neurovedcov zo spoločnosti 21CM, na margo výsledku kontroverzného výskumu. Použitá metóda zahŕňala naplnenie cievneho systému špeciálnymi chemikáliami, čo im potom za použitia kryogénnej nádoby umožnilo bezpečné zmrazenie orgánu na spomínanú teplotu a zrejme aj na akokoľvek dlhú dobu. Tieto podmienky totiž zastavia hroziaci metabolický rozklad, takže sa mu v konečnom dôsledku vôbec nič nestane. Ďalším cieľom vedcov bude snaha spraviť to isté, avšak s mozgom prasaťa, pričom sa podľa všetkého nezastavia až dovtedy, dokedy nedokážu zmraziť celé naše telá. Aby ale mohla byť stabilizovaná kryokonzervácia súčasťou hlavného vedeckého prúdu, je ešte zatiaľ nevyhnutný ďalší pokrok vo výskume, ktorý môže veselo trvať aj niekoľko rokov.

Obrázok 1. - Schéma čistenia mozgu králika od krvi

Vedci zmrazili mozog králika na -135 stupňov. Po úspešnom rozmrazení bol v takmer bezchybnom stave

Obrázok 2. - Schéma aplikácie špeciálnej chemikálie priamo do mozgu

Vedci zmrazili mozog králika na -135 stupňov. Po úspešnom rozmrazení bol v takmer bezchybnom stave
Domov
Zdieľať
Diskusia