Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2016, 15:04
Čas čítania 0:00
Marek R.

Steven Gerrard - ikona Liverpoolu a obrovský líder, ktorý vyhecoval tím k neskutočnému istanbulskému obratu

ŠPORT FUTBAL LIVERPOOL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Podobného vodcu a oddaného človeka bude Liverpool ešte dlho hľadať.

Postupne sme sa pozreli na najlepšie momenty takých velikánov futbalu, akými boli Ronaldo, Zidane, Ronaldinho, Beckham, Henry či Raúl, ktorý nedávno ukončil kariéru, dostali sme sa aj k obrancom, konkrétne Robertovi Carlosovi a naposledy sa konečne dostal na rad aj brankár, ktorým nebol nik iný, ako práve Oliver Kahn. Naposledy ste si zvolili legendu Liverpoolu, Stevena Gerrarda a u neho teda bolo určite z čoho vyberať. Poďme teda na to!

Ikona, ktorú bude Liverpool hľadať ešte asi poriadne dlho. Nečudo, veď na Anfield Road strávil neskutočných 17 sezón a svoj debut si pripísal už v roku 1998. Gerrardov futbalový talent bol nepochybný a aj preto sa už natrvalo usadil v prvom tíme v roku 2000, aby už o tri roky neskôr mal na svojej ruku kapitánsku pásku, ktorú prebral po fínskom obrancovi Samim Hyypiä.

Steven Gerrard - ikona Liverpoolu a obrovský líder, ktorý vyhecoval tím k neskutočnému istanbulskému obratu

Keď bol Gerrard na svojom výkonnostnom vrchole, zaujímali sa o neho tie najpoprednejšie kluby na svete. Obzvlášť slabosť pre tohto hráča mal Jose Mourinho, ktorý mal na neho samé slová chvály a o jeho rešpekte smerom k Gerrardovi svedčí aj standing ovation pri jeho vystriedaní počas posledného zápasu na Stamford Bridge či liste, ktorý mu neskôr poslal. Ak by sa Gerrard presunul niekam inam, určite by bola jeho kariéra úspešnejšia, čo sa počtu trofejí týka. On sa však rozhodol bojovať práve za červenú časť Liverpoolu a práve preto zostane v srdciach fanúšikov tohto klubu už navždy. Aj napriek tomu sa však Gerrard nemôže sťažovať, že by nevyhral nejaké významné trofeje. Veď sa mu podarilo vyhrať dva FA Cupy, tri Ligové poháre, jeden triumf v pohári UEFA, dva v Európskom superpohári a hlavne doviedol svoj tím k víťazstvu v Lige majstrov, k tomuto nezabudnuteľnému zápasu sa, samozrejme, vrátime neskôr. V zbierke mu tak teda chýba napríklad trofej pre víťaza Premier League, ku ktorej nebol ďaleko, ako to však dopadlo, všetci dobre vieme. Taktiež nemá vo svojej zbierke trofeje s reprezentáciou a mrzí hlavne neúspech generácie na čele so Scholesom, Coleom (Ashley aj Joe), Beckhamom, Nevillom, Lampardom, Terrym, Ferdinandom, Rooneym či Gerrardom. 

Steven Gerrard si pripísal svoj reprezentačný debut v roku 2000 a svoju krajinu reprezentoval na EURO 2000, 2004 a 2012 a taktiež na majstrovstvách sveta v rokoch 2006, 2010 a 2014. Na posledných dvoch podujatiach bol dokonca už v úlohe kapitána, keďže anglická futbalová asociácia zobrala pásku Terrymu, na čo zareagoval tréner Capello svojou rezignáciou. Čo sa týka štartov v anglickom drese, patrí mu historické tretie miesto. Svoje pôsobenie tu ukončil v júli 2014, kedy mal na konte 114 reprezentačných štartov.

Okrem Mourinha cenil Gerrarda aj jeden z najlepších hráčov histórie Zinedine Zidane. V roku 2009 sa totiž o ňom vyjadril, že je podľa jeho názoru najlepším hráčom na svete. V roku 2005 získal ocenenie UEFA Club Footballer of the Year a skončil tretí v ankete Zlatá lopta. V najlepšej zostave Premier League sa ocitol až osemkrát, v zostávách UEFA Team of the Year a FIFA World XI trikrát a taktiež sa stal najlepším hráčom na ostrovoch za rok 2006. Do dnešného dňa je taktiež jediným futbalistom, ktorý skóroval vo finále FA Cupu, Ligového pohára, Pohára UEFA (dnes Európska liga) a Ligy majstrov.

Informačne by už toho bolo aj dosť, a preto sa poďme konečne vrhnúť aj na pamätné momenty prostredníctvom videí či GIFiek.

Svoju premiéru v drese Liverpoolu si odkrútil v osemnástich rokoch a o rok neskôr sa radoval zo svojho prvého gólu. Bolo to v zápase proti Sheffieldu Wednesday 5. decembra 1999. Liverpool zápas vyhral jednoznačne 4:1 a Gerradov prvý gól bol skutočne parádny. Žiadna neistota na kopačkách, jednoducho sa rozbehol a už ho nik nezastavil.

V sezóne, kedy Liverpool prekvapujúco uspel v Lige majstrov, to tak vôbec nemuselo byť. The Reds sa totiž trápili už v skupine a domov ich tak mohol poslať už zápas s Olympiakosom. Gerrard to však ako správny líder opäť zobral na seba a opäť do bol výstavný kúsok, na ktorý nemal brankár súpera nárok. 

Istanbulské finále sme preskočili, keďže si ho necháme na záver, pozrieme sa však na finále FA Cupu z roku 2006 proti West Hamu. Aj v ňom mali totiž The Reds na mále, zápas sa už blížil ku konci a skóre bolo pre Gerrardovu družinu nepriaznivé, keď prehrávali 2:3. Gerrrad v tom čase už jeden gól v zápase strelil, parádu z diaľky si však nechal práve na 90. minútu a postaral sa o vyrovnanie. O víťazovi napokon rozhodli pokutové kopy, po ktorých sa radovali hráči a fanúšikovia Liverpoolu.

Ešte si, samozrejme, ukážeme niekoľko Gerradových krásnych gólov a nesmie v našom zozname chýbať ani ten z roku 2009 proti Realu Madrid. Liverpool sa triumfom 4:0 dostal do štvrťfinále Ligy majstrov a pre Gerrarda bol tento zápas stým v európskych pohárových súťažiach. Toto jubileum oslávil hneď dvomi gólmi a hlavne tento stál za to.

Hlavný rival Liverpoolu je Manchester United, no ani s tým mestským z Evertonu ide vždy o veľa. A práve proti Evertonu sa Gerrardovi darilo. Proti tomuto súperovi si zahral 33-krát, strelil 9 gólov a v Premier League jeho tím prehral s Evertonom len štyrikrát. Výborný zápas odohral hlavne 13. marca 2012, kedy strelil hattrick.

Bohužiaľ, na svoj posledný zápas proti Manchestru United nebude vôbec spomínať v dobrom. Na ihrisko sa dostal ako striedajúci hráč, stačilo však 38 sekúnd a prišla červená karta po faule na Herreru. Liverpool tento zápas prehral 2:1.

Sú tu však, samozrejme, aj okamihy proti obrovskému rivalovi, na ktoré bude spomínať v dobrom. Obzvlášť pamätná je jeho oslava gólu, počas ktorej pobozkal kameru. Skóroval vtedy z pokutového kopu a ako kapitán doviedol Liverpool k víťazstvu na Old Trafford 1:4. Bolo to v sezóne 2008/09, kedy za The Reds pálil ešte Fernando Torres.

Gerrard sa osvedčil dokonca ako aj striedajúci žolík. Bolo to v zápase proti Neapolu v Európskej lige z roku 2010, kedy sa taliansky klub ujal vedenia po góle Lavezziho a dlho to vyzeralo tak, že Neapol si odnesie z Anfieldu všetky tri body. Gerrardovi však stačilo trinásť minút, aby vsietil hattrick a postaral sa o to, že všetky body zostanú doma.

Prejdime však k jednému smutnému okamžiku. V sezóne 2013/14 bol totiž Gerrard nesmierne blízko k výhre v Premier League. Prišli však dva smolné zápasy a veľký sen sa rozplynul. Najskôr to bol zápas na pôde Crystal Palace, ktorý mali The Reds perfektne rozohraný, prišiel však nečakaný skrat a namiesto troch bodov brali z ihriska súpera len jeden jediný. A potom prišiel zápas proti Chelsea. Liverpool sa neustále tlačil dopredu za gólom, ten nie a nie prísť, až prišlo pošmyknutie, ktoré prekazilo všetky veľké plány a sny Liverpoolu v danej sezóne. Gerrardovu chybu využil Demba Ba, ktorý získal pre Chelsea tri body a fanúšikom Liverpoolu zostali oči len pre plač. 

“There is not a day that goes by when I do not think about it and wonder what if it hadn’t happened.''

Aby som sa nemusel na konci článku vracať k negatívnym veciam, budem rovno pokračovať tu. Hoci nie som fanúšikom Liverpoolu, to, čo spravili hráči tohto klubu pre Gerrarda, je obrovská hanba. Posledný Gerrardov zápas na Anfield? Prehra 1:3 s Crystal Palace. Posledný Gerrardov zápas v Premier League? Prehra 6:1 na ihrisku Stoke. Toto si naozaj nezaslúžil. 

Steven Gerrard - ikona Liverpoolu a obrovský líder, ktorý vyhecoval tím k neskutočnému istanbulskému obratu

A to najlepšie na záver. Skončíme totiž pri zápase, ktorý ja osobne považujem za ten úplne najpamätnejší futbalovej histórie a fanúšikom Liverpoolu až vyjde slza pri spomienkach naň. Milánske AC malo zostavu ako hrom, aj teraz, keď sa na ňu retrospektívne pozriem, z nej ide obrovská sila a kľudne môžeme asi aj povedať, že išlo o jednu z najsilnejších jedenástok histórie futbalu, spomeniem napríklad len mená ako Cafu, Maldini, Nesta, Seedorf či Shevchenko. Liverpoolu sa veľké šance nedávali a priebeh zápasu tomu aj odpovedal. Prvý polčas, 3:0 pre AC. Steven Gerrard však ukázal, aký je kapitán a motivátor a po góle hlavičkou vyzval spoluhráčov, aby bojovali ďalej a fanúšikov, aby ich hnali dopredu. To bola 54. minúta zápasu. Len o dve minúty neskôr však už bolo 3:2 po góle Šmicera a v 60. minúte bol zázrak dokonaný, Xabi Alonso vyrovnal na 3:3! V posledných dvoch góloch mali prsty aj dvaja českí futbalisti. Nasledovalo predĺženie, ktoré Liverpoolčania aj vďaka čarovnému Dudekovi prežili a v penaltovom rozstrele to už bola lotéria so šťastným koncom pre The Reds. 

Steven Gerrard - ikona Liverpoolu a obrovský líder, ktorý vyhecoval tím k neskutočnému istanbulskému obratu

Ako posledný moment by som ešte pridal jeho gól proti Southamptonu, ktorý mi najviac utkvel v pamäti pri pozeraní DVDčka o jeho kariére spred možno že aj ôsmich rokov.

Anketa:
Na koho pamätné momenty sa pozrieme v ďalšej časti?
Didier Drogba
Ryan Giggs
Dennis Bergkamp
Frank Lampard
Didier Drogba
20 %
104 Hlasov
Ryan Giggs
29 %
146 Hlasov
Dennis Bergkamp
20 %
101 Hlasov
Frank Lampard
31 %
158 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia