Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2015, 18:36
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Koľko približne stáli BBC veľkolepé road tripy presláveného Top Gearu?

TECH
Uložiť Uložené

Chystáte sa cestovať vo veľkolepom štýle Top Gearu? Pripravte si minimálne takýto obnos peňazí.

Ako ste už určite postrehli, televízia BBC má vo svojich plánoch spojených s motoristickou show Top Gear jasno a po niekoľko mesačných špekuláciách a dohadoch o samotnej existencii programu, na jeho moderátorské čelo posiela známu postavu z obrazoviek, Chrisa Evansa, čím určite dôjde k strate nejedného skalného fanúšika z doterajšieho pôsobenia. Neslávny “koniec“ slávnej show však tentokrát nechajme stranou, ostatne, venovali sme sa mu naozaj pozorne v predošlých článkoch. Určite mi dáte za pravdu, že k Top Gearu neodmysliteľne patrili špeciálne, dobrodružne orientované epizódy, alebo ak chcete road tripy, v ktorých ich hlavní protagonisti - Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond putovali naprieč vždy odlišnou krajinou vo vopred nadobudnutých vozidlách. Tie si počas tripu niekoľkokrát, zväčša vlastnoručne upravili, aby mohli ešte viac zaujať a v neposlednom rade okoreniť už i tak naozaj zaujímavé a neraz vtipné dobrodružstvá.

Rozmýšľali ste však niekedy, koľko takéto srandy mohli dokopy stáť? Áno, pre mamutiu televíziu ako je BBC boli výdavky spojené s vedením Top Gearu obyčajne len akýmisi smietkami, najmä ak jednotlivé série predstavovali mimoriadnu sledovanosť. Spomínané výpravne cesty však určite čo-to stáli, a najnovšie, vďaka partii z britskej lízingovej spoločnosti Car Leasing Made Simple, môžeme ako-tak nahliadnuť do “finančného“ zákulisia týchto cestovateľských častí. Ich správa totiž naznačuje, koľko približne mohol taký road trip približne stáť, a to so všetkým, čo sme mohli vidieť na obrazovkách. Tak napríklad ich výlet v Indii stál podľa ich štatistík 29 710 libier, teda v prepočte vyše 41-tisíc €. Ďalej si na mušku zobrali “topgearovský“ trip cez Blízky východ, počas ktorého podľa ich výpočtov producenti minuli minimálne 27 744 libier, čiže približne necelých 39-tisíc €. Samozrejme, dôležité je podotknúť, že tieto sumy zahŕňajú výdavky spojené výhradne s troma protagonistami, ktorých sme videli v jednotlivých epizodách. Ako je ale dobre známe, tvorba vysielacieho materiálu týchto rozmerov si vyžadovala doslova konvoj celého štábu. Ten, ako bolo neraz ukázané, tvorila aj pekná tridsiatka Land (Range) Roverov produkčného tímu, čo znamená, že samotné výdavky BBC boli určite podstatne vyššie. Odhliadnuc od toho, náhľad na sumár nižšie určite stojí za to.

Koľko približne stáli BBC veľkolepé road tripy presláveného Top Gearu?
Domov
Zdieľať
Diskusia