Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2015 o 20:37
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Porsche 918 Spyder je lepšie ako McLaren P1, aspoň tak hovorí pretek na Laguna Seca!

TECH
Uložiť Uložené

Známe americké motoristické médium porovnalo dva známe hyperšporty a my máme výsledok!

Už nejaký ten čas je sväté trio zhmotňujúce vrchol súčasného automobilizmu (sorry Regera), teda Ferrari LaFerrari, McLaren P1 a Porsche 918 Spyder, pod neustálym drobnohľadom, keďže do dnešného dňa neboli tieto pýchy jednotlivých značiek postavené zoči-voči proti sebe, a tak doteraz nepoznáme, ktoré z nich je najlepšie. Teda, ako sa na to pozrieme. Jeden z najrelevantnejších merítok je nepochybne Nürburgring, konkrétne Nordschleife, kde sa automobilky predbiehajú v tom, ktorá absolvuje približne 21-kilometrovú trať so svojím vozidlom rýchlejšie, to znamená, zisťujú, ktoré z nich je najlepšie. Všetky tri hyperšporty svoje časy na "Ringu" poznajú, avšak len Porsche sa ho rozhodlo zverejniť - 6 minút a 57 sekúnd. Tým je viac než jasné, že zvyšné dve exkluzivitky sú na tom horšie, prehlasovať to však oficiálne je trúfalé.

Poslednú dobu sa o vzájomné porovnanie snažil aj britský Top Gear, okolo neho sa však svet točí v inej súvislosti. Pripomeniem ale, že najznámejší automobilový televízny program na svete všetky tri vozidlá už testoval, no k ich priamému súboju nakoniec skrz striktné obmedzenia (doslova zákaz porovnávať) značiek Ferrari a McLaren nedošlo. Ako sa však ukazuje najnovšie, Briti našli spoločnú reč s automobilkami a skôr či neskôr, v závislosti od budúcnosti samotného Top Gearu, je najočakávanejší porovnávací test na spadnutie. Dovtedy nám však neostáva nič iné, len čakať. Alebo nie? Ďalší gigant v danej oblasti, americký Motor Trend, totiž dostal možnosť porovnať McLaren P1 a Porsche 918 Spyder na známom okruhu Laguna Seca. A výsledok? Na 3,6-kilometrovom okruhu sa stal i napriek menšiemu výkonu a vyššej váhe víťazom práve nemecký zástupca. 918-ka Spyder pokorila trať v čase 1:29,89, čo je približne o sekundu rýchlejšie ako to dokázala P1-ka - 1:30,71. Tento úspech Porsche môžeme pripisovať najmä pohonu všetkých kolies, ktorý sa v tejto disciplíne jednoducho nedal položiť na lopatky britskou zadokolkou. Samozrejme, pri takýchto "časovkách" spraví veľa aj vhodné obutie, ktoré v tomto prípade dalo za pravdu Porsche, jeho presný typ však nepoznáme.

Porsche 918 Spyder je lepšie ako McLaren P1, aspoň tak hovorí pretek na Laguna Seca!

Porsche 918 Spyder je lepšie ako McLaren P1, aspoň tak hovorí pretek na Laguna Seca!
Domov
Zdieľať
Diskusia