Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. februára 2015, 15:43
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Chappie sa stane prvým agresívnym, no zároveň vtipným a emociálnym robotom (Preview)

FILMY A SERIÁLY NEIL BLOMKAMP
Uložiť Uložené

Zaujímavý nápad, skvelé spracovanie od overeného režiséra sci-fi, Hugh Jackman a veľký potenciál. To je Chappie.

Chappie si svoje miesto na našom webe našiel. Podobne ako perfektný District 9, či, žiaľ, nie naplno využitý Elysium, aj tretie sci-fi (a zároveň len tretí celovečerný film) od Neilla Blomkampa nás zaujalo a rozhodne si pýta pozornosť celého sveta. Chappie bude budovať na originalite, ale uchýli sa aj ku klišé prvkom či namakanej sci-fi akcii. Oveľa viac, než akcia, nás zaujíma príbeh a emócie, na ktoré vsádzajú trailery, ale aj samotná premisa. Neill Blomkamp sa do roku 2008 venoval natáčaniu krátkometrážnych filmov, z ktorých niektoré mali úspech, iné zas nie. Ak sa pozrieme na hneď jeho prvotinu s názvom Tetra Vaal, zistíme, že sa jedná o základnú kostru, na ktorej staval Chappieho. 

Chappie sa stane prvým agresívnym, no zároveň vtipným a emociálnym robotom (Preview)

V blízkej budúcnosti strážia zákon a poriadok nekompromisné humanoidné roboty-policajné jednotky. Ľudia sú nespokojní a dvíha sa vlna odporu a násilia. Jeden z týchto robotov, Chappie, nadobúda schopnosť samostatne myslieť a cítiť potom, ako sa spolu s jeho tvorcom dostane do rúk trojice juhoafrických gangstrov. Chappie je technologický zázrak, ktorý čoskoro začne byť vnímaný ako hrozba pre budúcnosť ľudstva. Tí, čo ho chcú zničiť urobia všetko pre to, aby bol Chappie posledným svojho druhu. O to, aby sa tak nestalo, sa postarajú mladí vedci (ktorí ho zároveň aj pomohli stvoriť) a obohatia ho o AI, ktorá dokáže samostatne myslieť a rozhodovať sa, produkovať, tvoriť, ale i cítiť. Je ako dieťa, ktoré prišlo na svet a ešte sa len učí, ako vlastne funguje. Chappie bude nebezpečný, keď sa bude cítiť ohrozený. Bude milý a bude ochraňovať ľudí jemu blízkych a určite príde rad aj na existenčné otázky, ktoré vo finále pravdepodobne vyvrcholia dôležitou zmenou, akiste revolúciou robotov, minimálne ich ponímanie ľudskými očami, o čo sa samozrejme postará Chappie. V istom momente bude unesený zločincami, a tak sa naučí aj narábať so zbraňami. Proti jeho existencii je Vincent Moore (Hugh Jackman). Tento robot-nerobot sa môže stať veľmi dôležitou súčasťou zmeny, vďaka ktorej bude svet, v ktorom žije, vnímať veľa vecí úplne inak. Nie každému sa ale zmena zapáči, podobne ako Mooreovi. Hlavne sa ale bojí o budúcnosť ľudstva. Ak totiž robot dokáže cítiť, myslieť a produkovať, na čo mu je človek?

Príbeh sa odohráva v Johannesburgu, meste, ktoré bezpečne strážia „skauti“, ako sa droidom hovorí. Jeden je však výnimočný. Nanešťastie padne do rúk gangsterom, ktorí ho rozhodne nebudú ovplyvňovať v správnom smere. Ako som už písal, Chappie je ako vnímavé dieťa, ktoré sa učí od okolia. Ak ho teda vychováva zločinec, rozhodne z neho nebude dobrák a zase naopak.

Chappie sa stane prvým agresívnym, no zároveň vtipným a emociálnym robotom (Preview)


Z trailerov vieme, že sa dočkáme poriadnej akcie, ale i humoru a emócií. Nevyužiť potenciál Chappieho v úsmevných momentoch by bolo naškodu a uvedomil si to aj pán Blomkamp. Dúfam ale, že sa skôr prikloní k dramatickým momentom a vtipné vložky si nechá akurát tak na začiatok a úvod do sveta, v ktorom sa musí Chappie etablovať. Kľúčom k úspechu bude vyváženie humoru, akcie a útokov na emócie diváka. Každý režisér je niečím výnimočným a myslím, že Blomkamp vyniká najmä jeho cítením sci-fi žánru. Z hľadiska obsahu voči jeho filmom nemám veľmi čo vytknúť a dúfam, že to tak ostane aj po premiére tohto filmu. 

Pre viac trailerov, informácií a noviniek sledujte Filmkult


Každý režisér je niečím výnimočným a myslím, že Blomkamp vyniká najmä jeho cítením sci-fi žánru. Z hľadiska obsahu voči jeho filmom nemám veľmi čo vytknúť a dúfam, že to tak ostane aj po premiére tohto filmu. Tá sa uskutoční 5. marca 2015 v slovenských a 12. marca 2015 v českých kinách. O hudbu sa postaral Hans Zimmer, produkčne snímku zastrešil Simon Kinberg (scenárista pre X-Men) a okrem Jackmana uvidíme samozrejme aj Sharlta Copleyho, dvorného herca režiséra Blomkampa (sú to spolužiaci zo strednej). K nim sa pridá Sigourney Weaver, Ninja a Yolandi Visser aka Die Antwoord (čiastočne hrajú samých seba), Jose Pablo Cantillo či Dev Patel (Milionár z Chatrče).

Boli ste nerozhodní, či Chappieho hral nejaký mo-cap herec alebo je čisto digitálny? Technológia stále nie je taká vyspelá, aby dovolila digitálnym objektom reagovať na vonkajšie a hlavne reálne podnety na pľace v reálnom čase a zase naopak. O Chappieho pohyby a hlas sa postaral Sharlto Copley a ten rozhodne nemohol túto rolu prirovnať k žiadnej zo svojich predchádzajúcich. Chappieho urobili Chappiem práve jeho pohyby, jeho autenticita, teda nielen to, čo hovorí. Osobne som presvedčený, že sa animátorom podarilo stvoriť autentického robota-človeka a postarajú sa nám tak o kvalitný filmový zážitok. A čo vy, zájdete si do kina?

Chappie sa stane prvým agresívnym, no zároveň vtipným a emociálnym robotom (Preview)


Domov
Zdieľať
Diskusia