Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2014, 20:15
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Premiéra kandidáta na najepickejší film roka, Interstellar, sa blíži (Preview)

FILMY A SERIÁLY CHRISTOPHER NOLAN
Uložiť Uložené

Christopher Nolan začiatkom novembra príde do kín s jeho najdlhším filmom vôbec. Epické sci-fi Interstellar so širokou a najmä kvalitnou plejádou hercov sľubuje kvalitnú zábavu.

Rovnako, ako milujeme Finchera pre jeho atmosférické filmy s dokonalými scenármi či hĺbkou a zanechaným dojmom, aký nedokáže priniesť asi nik iný, milujeme aj Nolana, jeho puntičkárstvo a epickosť. Toho roku máme šťastie, že novinky dvoch (v súčasnosti) najlepších a najtalentovanejších režisérov uvidíme v priebehu mesiaca. Kým Gone Girl som dlho nevedel rozdýchať a modlím sa, aby som sa niekedy dostal do kina ešte raz a s poriadnym ozvučením, pomaly začínam uvažovať aj nad Nolanovým druhým sci-fi počinom. A som tak trocha skeptický. Predsa len, hovoríme tu o niečom, čo nikdy predtým nerobil. Poďme si ale zhrnúť dôvody, prečo má Interstellar neodlepiteľnú nálepku epických rozmerov.

Ak hovoríme o Nolanovi a vzápätí o vesmírnom sci-fi filme, mnoho z vás bude hovoriť aj o vzájomne protirečiacich veciach. Veď Christopher nemá digitálne triky vôbec v láske a je ochotný pracovať so skutočnými kulisami/výbuchmi a dokonca aj celými lietadlami, nielen na úkor budgetu. V tomto prípade sa napríklad mimozemské planéty natáčali na Islande, pričom je až ťažko uveriteľné, akou krásou oplýva táto krajina. Kozmická loď bola postavená v ateliéroch a zelené plátno sa využívalo čo možno najmenej. Aj tak nás ale čaká epická (toto slovo budem v preview používať viackrát) výprava do vzdialených a hlavne neprebádaných kútov vesmíru cez červie diery. Ako som už spomínal, natáčalo sa na aj Islande, kde štáb postihla aj povestná islandská búrka, ktorá doslova trhá asfalt. Jednu takúto smršť uvidíme aj priamo vo filme. 

Premiéra kandidáta na najepickejší film roka, Interstellar, sa blíži (Preview)


Prečo a kto vlastne sa do toho vesmíru vydá? V hlavnej úlohe uvidíme oscarového Matthewa McConaugheyho ako pilota, ktorému život odoprel, aby si splnil sen. Neskôr však za ním príde tím vedcov, ktorý mu ponúkne znova kráčať po chodníku, po ktorom vždy chodiť chcel. Tentokrát pôjde ale o vyšší princíp mravní. Matthew hrá Coopera, ktorý ako jediný dokáže pilotovať vesmírnu loď. Tá sa má vydať naprieč červými dierami v časopriestore. Novoobjavené a zároveň jediné možnosti, ako zachrániť ľudstvo, ale rovnako môžu znamenať, že svoje milované deti, ktorým chce zachrániť budúcnosť, už nikdy neuvidí. Na spustošenej Zemi už dlhodobo dochádza obživa. Nepríjemná pleseň totiž ničí postupne všetky plodiny. Vojny, vírusy a mnoho ďalšieho mali za následok, že Zem ľudstvo odvrhla. Poslednou záchranou môže byť planéta podobná našej, ktorá sa však nachádza v úplne inej časti vesmíru. Celý film sa točí hlavne o medziľudských a rodinných vzťahoch. Nejde o tupú sci-fi, kedy sa vypravíme do vesmíru a začneme dobývať neznáme civilizácie. Pôjde o hlboký, emotívny, no stále epický a prepracovaný príbeh. O fyzických možnostiach a zákoncoh, akými sa má film uberať, totiž Nolan diskutoval s fyzikom Kipom Thornom, figurujúcim zároveň ako kreatívny producent snímky. 

Premiéra kandidáta na najepickejší film roka, Interstellar, sa blíži (Preview)

Premiéra kandidáta na najepickejší film roka, Interstellar, sa blíži (Preview)


Nolan vybudoval skutočné miniatúry vesmírnych lodí, kulisy a objekty, v ktorých mali herci pocit, že sú skutočne súčasťou tejto veľkolepej výpravy za dosiaľ nezažitými dobrodružstvami. Ako príklad poslúži tento text: V Cooperovej posádke sú dva roboty. Volajú sa CASE a TARS. Nolan a Crowley (architekt nominovaný na Oscara) na nich aplikovali rovnaký triezvy dizajn - praktickosť vyhrala nad efektnou science fiction a jednoduchosť nad prečačkanosťou.

Roboty neboli vytvorené digitálne v post produkcii, ale postavené a ovládané priamo na pľaci Billym Irwinom, hercom, špecializujúcim sa na oživovanie neživých predmetov. Irwin v procese produkcie oboch robotov aj nahovoril, no v konečnom dôsledku prepožičia hlas iba TARSovi. CASEa v postprodukcii nahradil iný hlas. „Bill tie roboty oživoval. Dal im osobnosť,“ hovorí McConaughey. „Chris nemá rád zelené plátna,“ usmieva sa.

Odporúčané
Kaskadér Martin: Robert Pattinson s nami chodieval na drink, nikto sa nesprával ako primadona (Rozhovor) Kaskadér Martin: Robert Pattinson s nami chodieval na drink, nikto sa nesprával ako primadona (Rozhovor) 24. mája 2020, 10:22

Nolan potvrdzuje, že cesta v srdci filmu Interstellar nejde len po povrchu. „V zásade ide v tomto filme o to, že čím ďalej ideme do vesmíru, tým viac je to o tom, aké sme ľudské bytosti a čo znamená byť človekom.“


Nolan opäť vsadil na bývalých spolupracovníkov. Mnoho členov štábu mu už pomáhalo pri trilógii The Dark Knight či Inception. O scenár sa postaral Chris s bratom Jonathanom Nolanom, za kameru zasadol Hoyte Van Hoytema (Her) a hudbu pripravil Hans Zimmer, ktorého snáď predstavovať netreba. Takisto si spoluprácu s Christopherom Nolanom zopakuje množstvo hercov. Kompletný ansámbl činia mená ako: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, John Lithgow, Casey Affleck, David Gyasi, Wes Bentley, Mackenzie Foy, Timothée Chalamet, Topher Grace, David Oyelowo Ellen Burstyn, Michael Caine či Matt Damon. V kinách od 6. novembra. Na záver vás už len tradične odporučím na Filmkult.

Premiéra kandidáta na najepickejší film roka, Interstellar, sa blíži (Preview)

Premiéra kandidáta na najepickejší film roka, Interstellar, sa blíži (Preview)

Domov
Zdieľať
Diskusia