Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2014 o 0:41
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Ferrari F60America: 740-koňová exkluzivitka na oslavu 60. výročia Ferrari v Amerike!

TECH
Uložiť Uložené

Pre 10-tich vyvolených si Ferrari pripravilo ďalší špeciálny model odvodený zo superšportu F12berlinetta.

Z Maranella síce len nedávno, tesne pred otvorením parížskeho autosalónu, vyšiel na scénu brutálny roadster spider, otvorené 458 Speciale A a už tu máme ďalší počin zo strany Ferrari, ktorý prišiel o strechu. Vo veci je tentokrát dvanásťvalcová berlinettka, ktorá prešla pomerne zvláštnou a ráznou dizajnovou kúrou. Čudovať sa jej však nemôžeme, keďže ide o avizovaný, oslavný model a zároveň ďalší špeciálny superšport, ktorý sa dočká len 10 kusovej série. Tá vznikne na oslavu 60. výročia pôsobenia automobilky Ferrari v Amerike, z čoho vyplýva i označenie, keďže upravená F12berlinetta nesie názov F60America.

F60-ka disponuje pomerne divne pôsobiacim bodykitom, ktorý v konečnom výsledku naozaj citeľne odlíšil exteriér od vychádzajúceho modelu. Popravde, ako sme si v prípade týchto exkluzívnych, málo-kusových edícií zvykli, svedkami sme opäť skôr dizajnu, ktorý zaradil novinku k tým netradičnejším a škaredším. Úplne nové sú predné partie, rovnako i zadok dostal kompletne "prekopané" tvary, pôsobiace dosť netradične. Rovnako zabudnite na červenú farbu, tú tentokrát pre zmenu vystriedal modrý kabát s bielym pruhom. Najväčšiu zmenu samozrejme predstavuje riešenie strechy, keďže táto exkluzivitka prišla o pôvodnú pevnú strechu. Miesto nej sa nad hlavami dvojčlennej posádky nachádza dvojica masívnych ochranných oblúkov tiahnucich sa ďaleko dozadu, ktoré boli vyrobené z uhlíkových vlákien a navyše, z prednej strany sú obtiahnuté kožou. Zaujímavosťou je, že F60America nie je len takou hocijakou imidžovkou, ale myslí aj na ako-takú praktickosť. V nevhodných podnebných podmienkach a do rýchlosti 120 km/h je totiž možné ručne nasadiť decentnú plátenú striešku.

I pri pohľade do interiéru je hneď každému jasné, že nejde o "normálne" Ferrari, čo má na svedomí najmä fakt, že celé pracovisko vodiča, teda prístrojový štít vrátane jeho sedadiel je ladené v žiarivej rudej farbe. Tým výrazne kontrastuje so zvyškom čierneho vnútrajška, ktoré je okrem toho navyše doplnené o detaily so vzorom americkej vlajky. Po motorovej stránke k žiadnym zmenám nedošlo. V prednej časti sa teda nachádza zhodný dvanásťvalec s objemom 6,2 litra a výkonom 544 kW / 740 koní a 690 N.m. Poháňané sú výhradne zadné kolesá, na ktoré všetku silu prenáša sedemstupňový dvoj-spojkový automat. Rýchlostné parametre sa pravdepodobne nezmenili, 100 km/h zvládne z pokoja dosiahnuť len a 3,1 sekundy.

Slávnostné odhalenie novinky prebehne cez víkend v Los Angeles v Beverly Hills City Hall, pričom pôjde o stretnutie, na ktoré je pozvaná len tá najvplyvnejšia smotánka. Všetkých 10 kusov je už teraz, ako inak, vopred predaných, čo len znovu potvrdzuje, že ide o mimoriadne exkluzívny model. Na záver ešte dodám posledný, v tejto chvíli už ale naozaj nepodstatný údaj, a tým je cenovka. Tá doteraz nebola oficiálne zverejnená, vyzerá to však tak, že každý z desiatky vyvolených siahol do vrecka po minimálne 2,5 milióna $, teda necelých 2 miliónoch €!

Ferrari F60America: 740-koňová exkluzivitka na oslavu 60. výročia Ferrari v Amerike!

Ferrari F60America: 740-koňová exkluzivitka na oslavu 60. výročia Ferrari v Amerike!

Ferrari F60America: 740-koňová exkluzivitka na oslavu 60. výročia Ferrari v Amerike!
Domov
Zdieľať
Diskusia