Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2014, 19:11
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Audi A7 3.0 TDI Competition: 346 koní pre naftové športovanie?!

TECH AUDI
Uložiť Uložené

Už aj Audi sa uberá smerom úspor. Ich najnovší počin, ktorý má osloviť predovšetkým športovo založenú klientelu, vsádza na naftový trojliter.

Audi A7 3.0 TDI Competition: 346 koní pre naftové športovanie?!

Približne pred dvoma mesiacmi nám nemecké Audi ukázalo modernizovanú podobu najštýlovejšieho modelu v ponuke, päťdverového kupé, respektíve lepšie povedané liftbacku A7 Sportback. Facelift neobišli ani športovo založené verzie S7 a RS7, avšak automobilka so štyrmi kruhmi v znaku ešte nepovedala v tejto rade posledné slovo, nakoľko predstavuje špeciálnu naftovú verziu Competition.

Ako ste si isto mnohí všimli, automobilový priemysel sa stále viac a viac uberá smerom úspor, ekológie a iným aspektom, ktoré v konečnou dôsledku v istom zmysle degradujú doposiaľ zavedené trendy a zvyklosti. Pár príkladov na ozrejmenie situácie. Spomeniem napríklad nový Passat, ktorý sa v úvode bude ponúkať v prípade benzínového motora len s maličkou 1.4-kou TSI, čo je na veľkosť, kategóriu a v neposlednom rade, cenu vozidla dosť nezvyčajné a paradoxne i napriek ponúkanému výkonu, keďže podobné motorizácie boli pred pár rokmi doménou tak maximálne a dve triedy menších vozidiel. Ďalej tu máme Mercedes-Benz, konkrétne nový crossover, ktorý najnovšie dostane pod kapotu, na pomery značky veľmi nezvyčajne, dokonca len 1.5-kový diesel. A čo tak veľké BMW radu 5 s benzínovou 1.6-kou? Po novom žiadny problém, i keď z označenia 518i by ste na to neprišli! A pokračovať by som mohol ešte ďalej, napríklad športové kupé RS5 či dokonca budúca R8-čka, tradičný superšport, dostanú naftový motor! Kde sme sa to dostali?...

Smerom naftového športovania sa ubralo už dávnejšie aj BMW, keďže napríklad pod brutálnu M5-ku postavilo „športový“ model M550d s trojlitrovým naftovým motorom a trojicou turbodúchadiel. Vďaka bohu, že AMG stále zásadne odmieta fakt, že by uvažovalo o naftovom počine! V Audi majú však jasno, keďže konkurenčné M550d sa im asi tak zapáčilo, že v týchto dňoch predstavuje podobný model vo svojom portfóliu. Ide práve o A7-čku, ktorá prichádza na trh vo verzii 3,0 TDI Competition. Tá má vzdať hold naftovým motorom s iniciálkami TDI, ktoré oslavujú 25 rokov od vzniku.

Za prednou modernizovanou maskou sa tak nachádza upravený šesťvalcový naftový motor 3,0 TDI z kategórie „clean diesel“, ktorý spĺňa normu Euro 6 a zároveň ponúka výkon až 326 koní. Aby som bol však presnejší, ide dokonca až o silu 346 koní, ktoré má vodič k dispozícii niekoľko sekúnd, pokiaľ poriadne dupne na pravý pedál. Pri overbooste a vďaka dvojici turbodúchadiel je teda k dispozícii ešte o 20 koní viac. Maximálny krútiaci moment má pritom hodnotu až 650 N.m, pričom prenášaný je prostredníctvom 8-stupňového automatu. Zrýchlenie na stovku trvá v tomto prípade len 5,1 sekundy a to vraj pri kombinovanej spotrebe len 6,1 litrov. Aj Audi vie pobaviť...

Z vonku rozoznáte prevedenie Competition vďaka športovému paketu S-line, na čierno lakovanou mriežkou chladiča, spätných zrkadiel, zadného difúzora či zadných výfukov a všetkých zvyšných detailov. Okrem toho, predné svetlomety ponúkajú tmavší podklad, A7-čka je postavená na efektných, tmavých 20“ diskoch, pod ktorými sa ukrývajú výrazné, červené strmene bŕzd. Dizajn A7-čky som vždy cenil, takto vyzerá ešte lepšie. Vozidlo stoji na zníženom podvozku o 20 milimetrov, pričom na výber bude len zo špeciálnych lakov: červený Misano, šedé Daytona a Nardo alebo modrý Sepang. Audi A7 Sportback 3.0 TDI Competition sa na trh dostane na jeseň, pričom cenové relácie začnú štartovať na čiastke 72-tisíc Eur.

Audi A7 3.0 TDI Competition: 346 koní pre naftové športovanie?!

Audi A7 3.0 TDI Competition: 346 koní pre naftové športovanie?!

Audi A7 3.0 TDI Competition: 346 koní pre naftové športovanie?!
Domov
Zdieľať
Diskusia