Ani ty nedáš dopustiť na bryndzové halušky so slaninkou?
Halušky sú pre nás národným pokladom, aj keď prapôvod surovín, z ktorých ich pripravujeme, je inde. Jedálniček našich predkov ovplyvnilo podnebie aj iné národy a dnešná slovenská kuchyňa je toho chutným dôkazom.
Na Slovensko ti prídu kamaráti zo zahraničia. Na aké tradičné jedlo ich do reštaurácie vezmeš ako prvé? Ak ti napadli bryndzové halušky, tvoja štátna príslušnosť je jasná. Bryndza chutí 8 z 10 ľudí na Slovensku a pre tretinu z nás je najobľúbenejšou typicky slovenskou potravinou, zistil nový prieskum BILLA*.
„Bryndzové halušky tvoria zemiaky, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky a u nás sa udomácnili v 19. storočí, a bryndza, ktorú k nám pred niekoľkými storočiami priniesli rumunskí Valasi. Spočiatku sa bryndzové halušky jedli iba v regiónoch, kde prebiehala valaská kolonizácia, najmä na Liptove. Ešte začiatkom 20. storočia toto jedlo nepoznali na Záhorí ani na západe a juhu Slovenska,“ vysvetľuje historička a etnologička Katarína Nádaská.
Neuveríš, kedy sa bryndzové halušky stali národným jedlom. Typicky s opraženou slaninkou sa do všetkých kútov Slovenska dostali až počas socializmu v 50. rokoch. Popri hlavných cestných ťahoch vtedy začali vyrastať populárne motoresty a vďaka nim sa halušky rozšírili po celej krajine.
Z každého rožka troška
Polievky, jedlá z múky, ale aj taká káva. Národnostná pestrosť sa pretavila do mnohých ďalších pochúťok našej dnešnej kuchyne.
„Spolunažívanie s Maďarmi nám prinieslo guláš, paprikáš či langoše. Poliaci nás naučili pripravovať pierogi, bigos, žurek, židovské obyvateľstvo zas zlatú slepačiu polievku. Viac ako sto rokov sme boli pod nadvládou Turkov a po ich odchode sme sa naučili piť čiernu kávu,“ objasňuje Katarína Nádaská.
Čo je potom naším národným jedlom v pravom zmysle slova? Číslom 1 boli oddávna obilninové kaše z prosa, raže či ovsa. Pestovala sa tiež zelenina – kapusta, kvaka alebo cibuľa, sadili sa strukoviny.
A aj keď naši predkovia chovali hydinu či hovädzí dobytok, ver tomu, že nepohrdli ani mäsom z bobrov, ondatier a žiab. Bežným chodom na šľachtickom dvore dokonca boli pečené veveričky alebo medvedie laby.
Slovenské chutí
Dnes sú už naše chute iné, no o nič menej tradičné. Slovenské produkty milujeme pre ich kvalitu a autentickú chuť. V predajniach BILLA teraz nájdeš lokálne produkty pod značkou Chute Slovenska. A že je z čoho vyberať. Od mäsových a mliečnych produktov cez čerstvé ovocie a zeleninu až po nezameniteľné arašidové chrumky, svoju srdcovku si v novej značke nájde každý Slovák a Slovenka.
„Produkty Chute Slovenska vyrábajú lokálni producenti priamo na Slovensku a mnohé z nich majú potvrdený minimálne 75 % podiel surovín domáceho pôvodu. Aktuálne pod touto značkou ponúkame takmer 200 potravín a postupne sa ich počet bude zvyšovať až k 500,“ povedal hovorca BILLA Slovensko, Marek Kravjar.