Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti BILLA.
dnes 18. októbra 2024 o 10:00
Čas čítania 2:04
Sponzorovaný obsah

Po stopách slovenských halušiek: Bryndzu máme od rumunských Valachov, zemiaky zas z Južnej Ameriky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ani ty nedáš dopustiť na bryndzové halušky so slaninkou?

Halušky sú pre nás národným pokladom, aj keď prapôvod surovín, z ktorých ich pripravujeme, je inde. Jedálniček našich predkov ovplyvnilo podnebie aj iné národy a dnešná slovenská kuchyňa je toho chutným dôkazom.

Na Slovensko ti prídu kamaráti zo zahraničia. Na aké tradičné jedlo ich do reštaurácie vezmeš ako prvé? Ak ti napadli bryndzové halušky, tvoja štátna príslušnosť je jasná. Bryndza chutí 8 z 10 ľudí na Slovensku a pre tretinu z nás je najobľúbenejšou typicky slovenskou potravinou, zistil nový prieskum BILLA*.

„Bryndzové halušky tvoria zemiaky, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky a u nás sa udomácnili v 19. storočí, a bryndza, ktorú k nám pred niekoľkými storočiami priniesli rumunskí Valasi. Spočiatku sa bryndzové halušky jedli iba v regiónoch, kde prebiehala valaská kolonizácia, najmä na Liptove. Ešte začiatkom 20. storočia toto jedlo nepoznali na Záhorí ani na západe a juhu Slovenska,“ vysvetľuje historička a etnologička Katarína Nádaská.

Neuveríš, kedy sa bryndzové halušky stali národným jedlom. Typicky s opraženou slaninkou sa do všetkých kútov Slovenska dostali až počas socializmu v 50. rokoch. Popri hlavných cestných ťahoch vtedy začali vyrastať populárne motoresty a vďaka nim sa halušky rozšírili po celej krajine.

halušky a ovca
Zdroj: BILLA
Za minulý rok sa v BILLE predalo toľko bryndze, že by vystačila na prípravu aj viac ako – podrž sa – dvoch miliónov porcií bryndzových halušiek. Recept na toto výborné jedlo sa u nás zrodil aj vďaka zámorským objavom a európskym pastierom.

Z každého rožka troška

Polievky, jedlá z múky, ale aj taká káva. Národnostná pestrosť sa pretavila do mnohých ďalších pochúťok našej dnešnej kuchyne.

„Spolunažívanie s Maďarmi nám prinieslo guláš, paprikáš či langoše. Poliaci nás naučili pripravovať pierogi, bigos, žurek, židovské obyvateľstvo zas zlatú slepačiu polievku. Viac ako sto rokov sme boli pod nadvládou Turkov a po ich odchode sme sa naučili piť čiernu kávu,“ objasňuje Katarína Nádaská.

Čo je potom naším národným jedlom v pravom zmysle slova? Číslom 1 boli oddávna obilninové kaše z prosa, raže či ovsa. Pestovala sa tiež zelenina – kapusta, kvaka alebo cibuľa, sadili sa strukoviny.

A aj keď naši predkovia chovali hydinu či hovädzí dobytok, ver tomu, že nepohrdli ani mäsom z bobrov, ondatier a žiab. Bežným chodom na šľachtickom dvore dokonca boli pečené veveričky alebo medvedie laby.

syr
Zdroj: BILLA

Slovenské chutí

Dnes sú už naše chute iné, no o nič menej tradičné. Slovenské produkty milujeme pre ich kvalitu a autentickú chuť. V predajniach BILLA teraz nájdeš lokálne produkty pod značkou Chute Slovenska. A že je z čoho vyberať. Od mäsových a mliečnych produktov cez čerstvé ovocie a zeleninu až po nezameniteľné arašidové chrumky, svoju srdcovku si v novej značke nájde každý Slovák a Slovenka.

„Produkty Chute Slovenska vyrábajú lokálni producenti priamo na Slovensku a mnohé z nich majú potvrdený minimálne 75 % podiel surovín domáceho pôvodu. Aktuálne pod touto značkou ponúkame takmer 200 potravín a postupne sa ich počet bude zvyšovať až k 500,“ povedal hovorca BILLA Slovensko, Marek Kravjar.

* Exkluzívny kvantitatívny prieskum pre spoločnosť BILLA zrealizovala a vyhodnotila agentúra 2muse. Zber dát prebiehal od 8. do 13. 8. 2024 metódou on-line panelu na reprezentatívnej vzorke 306 respondentov populácie Slovenska vo veku od 18 do 69 rokov, ako aj na vzorke 206 Slovákov, ktorí žijú alebo žili v zahraničí.
Domov
Zdieľať
Diskusia