Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Topski.sk.
dnes 15. októbra 2024 o 10:30
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

Ako sa pripraviť na lyžovačku – tipy pre tvoju bezpečnosť

ŠPORT ŠPORT
Uložiť Uložené

Bezpečnosť by si nemal nikdy podceňovať, obzvlášť pri zimných športoch.

Príprava na lyžovačku nie je len o balení výbavy a oblečenia. Aby ste si lyžovačku užili naplno a vyhli sa nepríjemným zraneniam, je dôležité venovať pozornosť príprave tela, výbave a správnemu oblečeniu. Tu je niekoľko kľúčových krokov, ktoré vám pomôžu sa na lyžovačku zodpovedne pripraviť.

Cvičenie medzi lyžovačkami

Lyžovanie je náročný šport, ktorý si vyžaduje silu, kondíciu a flexibilitu. Preto by ste mali byť medzi sezónami fyzicky aktívni. Ideálne je zamerať sa na cvičenia, ktoré posilňujú dolné končatiny, core a zlepšujú rovnováhu. Aktivity ako cyklistika, beh alebo turistika sú výborné na posilnenie svalov potrebných pre lyžovanie. Okrem toho, tréning na balančných pomôckach môže zlepšiť vašu koordináciu a stabilitu na svahu.

Rozcvička pred a po lyžovaní

Predtým, než si obujete lyžiarky, nezabudnite na krátku rozcvičku. Telo potrebuje byť zahriate a pripravené na intenzívny pohyb. Ideálna rozcvička zahrňuje dynamické cvičenia, ako sú výpady, drepy, skoky alebo krúženie ramenami. Po skončení lyžovačky je rovnako dôležité venovať čas strečingu, aby ste uvoľnili svaly a predišli stuhnutiu či zraneniam. Strečing svalov po lyžovačke zlepší regeneráciu a zmierni svalovú únavu.

Správna výbava a bezpečnosť

Bezpečnosť je na lyžovačke kľúčová, preto by ste si mali zabezpečiť kompletnú a kvalitnú výbavu. To zahŕňa lyže, lyžiarky, viazanie, lyžiarske palice,  prilbu, okuliare a rukavice. Skontrolujte, či je vaša výbava v dobrom stave, a ak je potrebné, nechajte si lyže naostriť alebo skontrolovať viazanie odborníkom. Ak nemáte vlastnú výbavu, vždy sa obráťte na profesionálne požičovne, ktoré vám poskytnú správnu veľkosť a kvalitné vybavenie.

Odporúčané
Máme šancu vyhrať nad Švédskom? Takto vidí odborník postup Slovenska v Lige národov UEFA Máme šancu vyhrať nad Švédskom? Takto vidí odborník postup Slovenska v Lige národov UEFA 10. októbra 2024 o 11:30

Ďalším dôležitým prvkom bezpečnosti sú ochranné pomôcky, ako chrániče chrbtice, zápästí či kolien. Lyžiarska prilba je samozrejmosťou, bez ohľadu na to, či je na svahu povinná alebo nie. Pretože chráni pred zraneniami hlavy pri páde alebo kolízii. Ak náhodou nosíte dioptrické okuliare, ktoré sú pre Vás nevyhnutné aj na svahu, riešením môže byť lyžiarska prilba so štítom. Bez problémov sa pod ňou zmestia dioptrické okuliare a Vaše oči budú chránené pri snežení alebo pred ostrými slnečnými lúčmi.

Správne oblečenie

Na svahu je dôležité byť nielen teplo oblečený, ale aj správne vrstvený. Základom je termoprádlo, ktoré odvádza pot a udržuje telo v suchu. Nasleduje izolačná vrstva, ktorá poskytuje teplo, napríklad flísová bunda. Na vrch by mala prísť kvalitná lyžiarska bunda a nohavice, ktoré sú nepremokavé a vetruodolné. Nezabudnite ani na správne rukavice a lyžiarske ponožky.

Špeciálnu pozornosť venujte lyžiarskym okuliarom, ktoré vás ochránia pred slnkom, snehom a vetrom. Dobré okuliare by mali mať UV filter a byť odolné voči zahmlievaniu. Rovnako je užitočné mať pri sebe krém na ochranu pred UV žiarením, ktorý chráni pokožku pred spálením. 

Hydratácia a výživa

Nezabudnite na pravidelný prísun tekutín. Aj keď je na svahu chladno, telo stráca vodu a potrebujete sa hydratovať. Počas lyžovačky je vhodné mať pri sebe termosku s teplým nápojom a dopĺňať energiu ľahkými, ale výživnými jedlami. Doprajte si stravu bohatú na sacharidy a bielkoviny, ktoré vám pomôžu udržať si energiu počas dňa.

Odporúčané
Paralympionička Hee-jin Kim a tím z česko-slovenského Solve for Tomorrow zo Samsungu hovoria o tom, ako odstraňovať prekážky Paralympionička Hee-jin Kim a tím z česko-slovenského Solve for Tomorrow zo Samsungu hovoria o tom, ako odstraňovať prekážky 18. septembra 2024 o 10:30

Príprava na lyžovačku si vyžaduje viac než len zbalenie lyží a oblečenia. Pravidelné cvičenie, správna rozcvička, kvalitná výbava, vrstvené oblečenie a starostlivosť o telo vám zaručia, že si lyžovačku užijete bez zranení a s maximálnym komfortom. Nezabúdajte, že lyžovanie je skvelý šport, ale aj náročný, a preto je dôležité byť pripravený po každej stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia