Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Telekom.
dnes 10. októbra 2024 o 10:00
Čas čítania 2:15
Sponzorovaný obsah

Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí?

ZAUJÍMAVOSTI TELEKOM ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Predpokladá sa, že do roku 2050 bude každý druhý človek krátkozraký.

V dnešnej digitálnej dobe sú deti a mladí ľudia čoraz viac obklopení obrazovkami – počítače, tablety, mobily a ďalšie digitálne zariadenia sa stali bežnou súčasťou ich každodenného života. Avšak, dlhodobé sledovanie obrazoviek môže mať negatívny vplyv na ich zrak.

Krátkozrakosť ako dôsledok moderných technológií

Krátkozrakosť, známa aj ako myopia, je dnes jedným z najčastejších zrakových problémov medzi mladými ľuďmi. Svetové predpovede dokonca varujú, že do roku 2050 bude každý druhý človek krátkozraký. Tieto alarmujúce štatistiky súvisia nielen s genetickými predispozíciami, ale aj s dlhodobým vystavovaním očí obrazovkám na blízku vzdialenosť.

„Detský zrak sa vyvíja do 8-10 roku života, a je veľmi dôležité, aby oči dostávali správne stimuly. Naše oko je anatomicky nastavené na pohľad do diaľky, teda nad 6 metrov. Ak je zrak dieťaťa nadmieru stimulovaný pohľadom na digitálne zariadenia z blízka, oči sa začnú prispôsobovať tomuto stavu a môže dôjsť k rozvoju krátkozrakosti,“ vysvetľuje odborný garant Fokus očná optika, Martin Slaný.

„Pobyt v exteriéri optimálne stimuluje vývoj zraku. Väčšina digitálnych zariadení sa však používa v interiéri, čo zvyšuje riziko vzniku krátkozrakosti. Preto je nevyhnutné dodržiavať určité zásady, napríklad optimalizovať vzdialenosť od monitoru na 80 cm, zabezpečiť ergonomické sedenie a používať monitory s filtrom modrého svetla,“ pokračuje Slaný.

kratkozrakost
Zdroj: Unsplash/David Travis

Ako modré svetlo ovplyvňuje detský zrak a psychickú pohodu

Ďalším významným faktorom, ktorý môže negatívne ovplyvniť zrak detí, je modré svetlo vyžarované obrazovkami. V súčasnosti sa vedú polemiky o tom, aké veľké riziko predstavuje pre zrak, no Martin Slaný sa prikláňa k praktickým skúsenostiam. „Väčšina nositeľov okuliarov s modrým filtrom (aj bez dioptrií) pociťuje menšiu námahu očí pri práci s PC a pohybe v interiéri s umelým osvetlením,“ hovorí Slaný.

Dodáva, že vďaka žltkastému odtieňu, ktorý modrý filter poskytuje, sa studené farby osvetlenia stávajú teplejšími, čo je priaznivé nielen pre zrak, ale aj pre psychickú kondíciu. Je však dôležité mať na pamäti, že tento žltkastý odtieň nie je vhodný pre určité povolania, ako sú grafici či zdravotníci, a tiež nie je ideálny na nosenie vonku počas slnečných dní.

Ako rodičia môžu ovplyvniť čas strávený pred obrazovkami

Pre rodičov, ktorí chcú chrániť zrak svojich detí, môže byť užitočná služba Wi-Fi Manager od spoločnosti Telekom. Táto inovatívna a bezplatná služba umožňuje rodičom pohodlne nastavovať svoj domáci modem alebo router prostredníctvom mobilnej aplikácie Telekom. Pomocou tejto aplikácie môžu rodičia obmedziť čas, ktorý deti trávia online, čím môžu priamo ovplyvniť, ako často a dlho sa deti pozerajú na obrazovky.

Navyše, služba umožňuje aktívne monitorovať výkonnosť internetového pripojenia, čo prispieva k bezpečnejšiemu a stabilnejšiemu online zážitku pre celú rodinu.

Martin Slaný zdôrazňuje aj dôležitosť pravidelnej kontroly zraku: „Ak sa u dieťaťa už prejavila krátkozrakosť, je dôležité tento stav pravidelne sledovať a dodržiavať pokyny očného lekára. Je možné zmierniť progresiu myopie pomocou špeciálnych okuliarov, ktoré filtrujú UV a modré svetlo. Avšak prevencia je vždy lepšia než liečba – a to platí aj pre detský zrak.“

mobil, smartphone
Zdroj: PickPik

V prípade, že si rodičia všimnú príznaky ako zhoršenie videnia, zvýšenú únavu alebo podráždené oči, je vhodné čo najskôr navštíviť očného lekára. Rodičia môžu tiež uplatniť preventívne opatrenia tým, že aktívne zapoja deti do aktivít vonku a zabezpečia, aby deti dodržiavali pravidlo 20-20-20: po každých 20 minútach pozerania na obrazovku si na 20 sekúnd oddýchnuť a pozrieť sa do diaľky na 20 metrov.

Dlhodobé sledovanie obrazoviek môže mať vážne dôsledky pre zdravie očí mladých ľudí. Preto je dôležité, aby rodičia venovali pozornosť tomuto problému a využili dostupné technológie, ako napríklad Wi-Fi Manager, na nastavenie zdravších digitálnych návykov.

Získaj Wi-Fi manager
Domov
Zdieľať
Diskusia