Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
28. júla 2024 o 16:30
Čas čítania 4:56
Jana Chovancová

TEST citrónových radlerov: Niektoré chutia ako moč, iné voňali po kvetoch. Ktorá známa značka zvíťazila?

TEST citrónových radlerov: Niektoré chutia ako moč, iné voňali po kvetoch. Ktorá známa značka zvíťazila?
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
GASTRO GASTROTESTY PIVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako obstáli v gastroteste citrónové radlery z rôznych reťazcov?

Keď sa ma minulý týždeň na rodinnej oslave opýtali, prečo nepijem alkohol a či som tehotná, opäť som sa iba nervózne zasmiala. Keď som odvetila, že zatiaľ v inom stave nie som, čelila som dlhšiemu presviedčaniu. Napokon však všetko dobre dopadlo a rodina pochopila, že jednoducho nechcem.

Pitie alkoholu je na Slovensku bežné a niektorí borci si možno myslia, že je aj zdraviu prospešné. To však nie je pravda. Dobre vychladené pivo môže v súčasných horúčavách padnúť vhod. Nestojí mi to však za to, aby som si zaťažovala pečeň, zabíjala mozgové bunky a cítila sa počas triezvenia pod psa.

Premýšľala som teda, čo by mohlo byť náhradou tohto lahodného chmeľového nápoja. Odpoveďou je radler. Ten som si napokon vypýtala aj na rodinnej oslave a chladí sa mi aj doma v chladničke. Značiek radlerov, ako aj ich príchutí je v slovenských reťazcoch mnoho.

Ja som sa preto rozhodla zúžiť okruh na tie s čisto citrónovou príchuťou a otestovať ich. Ako sa osvedčilo v Refresher teste 6 známych značiek?

Každý deň ti prinášame kvalitný content, ktorý vieme tvoriť najmä vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor nás a staň sa aj ty členom klubu Refresher+. Získaš tak prístup k prémiovému obsahu a mnohým ďalším benefitom. 

Ako sme robili slepý test?

V deň testovania sme sa vybrali do troch obchodných reťazcov: Billa, Kaufland a Tesco. Tam sme nakúpili svetlé radlery s príchuťou citróna či limetky.

Odporúčané
TEST coly: Ktorú ti naleje babka, keď ju navštíviš a ktorá chutila ako Tuzemský rum? TEST coly: Ktorú ti naleje babka, keď ju navštíviš a ktorá chutila ako Tuzemský rum? 6. septembra 2024 o 12:30

Radlery sme uložili do chladničky, aby sme mohli mať z ich ochutnávania dokonalý zážitok. V Refresher kuchynke sa po vychladení nápojov zišlo šesť ľudí, ktorí sa dobrovoľne prihlásili na ochutnávanie. Citrónové pivá sme servírovali postupne, jedno po druhom, aby neboli zbytočne vystavené teplu.

Test sme robili naslepo, čo znamená, že nikto nevedel, ktorú značku práve ochutnáva. Urobili sme to preto, aby názory ochutnávačov neboli ovplyvnené a nemohli sa tak prikloniť k obľúbenej značke. Zakaždým, keď testujúci ochutnali radler, napísali do dotazníka hodnotenie, ktoré sa vzťahovalo na chuť, vôňu či aftertaste.

Okrem toho im pridelili aj číselné hodnotenie od 1 do 10, pričom 1 bod znamenal najnižšie skóre a 10 bodov najvyššie. Test sme napokon vyhodnotili tak, že sme zrátali body dokopy a urobili z nich priemer. Výsledkom je teda subjektívny názor šiestich ľudí.

Radlery sme v gastroteste zoradili od najhorších (rozumej tých, ktoré ochutnávači v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné, pozn. red.) po najlepšie (tie, ktoré im, naopak, v slepom teste chutili najviac). V akom poradí sa umiestnili známe značky?

Testovali sme dokopy 6 radlerov, pričom jeden z nich obsahoval malé množstvo alkoholu. Rebríček sme teda vyskladali z nealkoholických radlerov a to, ako ľuďom chutil ten s alkoholom, si prečítaš na konci článku ako bonus. 

5. Steiger 

steiger, radler
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová
Cena: 0,75 € + 0,15 € záloha
Reťazec: Kaufland
Hodnotenie v slepom teste: 3/10

Posledné miesto si v našom Refersher radler teste vyslúžila známa značka pív Steiger. I keď jedna kolegyňa opísala jeho chuť ako veľmi dobrú a prirovnala ho k cukríkom Bon Pari, ostatní pri ochutnávaní veľmi nadšení neboli. Niektorí sa dokonca zaviazali, že už ho do úst nikdy nedajú.

Odporúčané
PIVNÝ KVÍZ: Priemerný Slovák vypije 59 litrov piva ročne. Vieš o pive viac, než ho len piť? PIVNÝ KVÍZ: Priemerný Slovák vypije 59 litrov piva ročne. Vieš o pive viac, než ho len piť? 22. augusta 2024 o 9:00

„Veľmi zlá vôňa, cítim tam antibiotiká. Chuťovo je to čistá katastrofa, už nikdy by som si ho nekúpila a dobrovoľne nevypila. Je mi zle,“ komentuje radler Steiger kolegyňa. Súhlasia aj ostatní, podľa ktorých je ochutnávka tohto nápoja ako za trest.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý radler smrdí ako pivnica.
  • Ktorý vyzerá ako ranný moč.
  • Koľko bodov získali dve známe značky Birell a Zlatý Bažant.
  • Ktorá neznáma značka prekvapila.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163782 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Vstupenka na koncert Aurora , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia