Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
18. júla 2024 o 10:30
Čas čítania 1:27
Richard Balog

FOTO: Takto vyzerá oáza pokoja na okraji Prahy. Záhradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur

FOTO: Takto vyzerá oáza pokoja na okraji Prahy. Záhradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Stavba nie je pripojená na inžinierske siete, disponuje len fotovoltaickým panelom na streche. Majitelia totiž nepotrebujú viac ako krytý priestor uprostred záhrady.

Kreativita nemá žiadne hranice, o čom nás tentoraz presvedčili českí architekti z ateliéru BYRÓ, ktorí navrhli unikátnu záhradnú chatu v blízkosti rieky Vltava na okraji Prahy. S rozpočtom 1 milión českých korún, čo je v prepočte približne 40-tisíc eur, si poradili na výbornú a pre majiteľov, ktorí hľadali únik z ruchu veľkomesta, vytvorili dokonalú oázu pokoja. 

Autori Jan Holub a Tomáš Hanus navrhli novú stavbu s úžitkovou plochou 20 štvorcových metrov na mieste pôvodnej, rozpadajúcej sa chaty, ktorá stojí uprostred veľkej záhrady.

Klienti trávia maximum času v exteriéri, preto chceli len skromný priestor, v ktorom sa ukryjú pred dažďom či silným vetrom a umožní im príležitostné prespatie v letných mesiacoch. Doplnkovou funkciou chaty pre zimnú sezónu je priestor na uskladnenie rastlín, teda akási forma zimnej záhrady.

Odporúčané
FOTO: Takto dopadla prerábka trojizbáku v Prahe pre mamu s dvomi deťmi. Architekti mali rozpočet 100-tisíc eur FOTO: Takto dopadla prerábka trojizbáku v Prahe pre mamu s dvomi deťmi. Architekti mali rozpočet 100-tisíc eur 13. júla 2024 o 12:00
Zahradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur.
Zahradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Architekti dlhší čas rozmýšľali nad tým, ako by mohli chatu čo najviac prepojiť so záhradou, a nakoniec prišli s myšlienkou výklopného panelu, vďaka ktorému môžu jednu stranu stavby kompletne otvoriť. Interiér tak plynulo prechádza von, respektíve záhrada preniká do vnútra objektu. V otvorenej polohe navyše polykarbonátová stena funguje ako vonkajšia strecha a rozširuje krytý priestor, kde je možný úkryt pred zlým počasím. Mechanizmus pozostáva z oceľových lán, kladkových koliesok a protizávažia, vďaka čomu je ľahko ovládateľný aj pre jednu osobu.

Záhradný domček stojí na betónových základoch pôvodnej stavby. Nachádza sa v okolí ďalších menších objektov, ktoré väčšinou slúžia ako zázemie pre jednotlivé záhrady. Okolitý charakter dvojica architektov vložila aj do novej chaty, ktorá je z tmavého opaľovaného dreva s prirodzenou štruktúrou a v stave so zavretými okenicami korešponduje so susedmi.

Objekt je navrhnutý ako drevostvba v konštrukčnom systéme two-by-four. Vnútorné steny sú omietnuté, zadná stena s integrovanou knižnicou a rebríkom, ktorý vedie na poschodie, je obložená drevom. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalá letná idylka z talianskeho vidieka. Pozri si dom v rustikálnom štýle    FOTO: Takto vyzerá dokonalá letná idylka z talianskeho vidieka. Pozri si dom v rustikálnom štýle 4. júla 2024 o 14:00
BYRÓ, Praha
Zdroj: Alex Shoots Buildings

Konštrukcia knižnice a poschodia je z drevených dosiek tak, aby interiér vyzeral subtílne a prepúšťal denné svetlo. Vďaka oknám orientovaným na tri svetové strany a polykarbonátovému panelu sa svetelná nálada v interiéri mení v priebehu celého dňa. Výška objektu je necelých 5 metrov, pričom nie je napojený na žiadne inžinierske siete a disponuje len fotovoltickým panelom na streche, ktorý zabezpečuje základnú zásobu elektriny.

Takto vyzerá jeden z najkrajších záhradných domčekov v Českej republike pohľadom fotografky Alex Shoots Buildings. Pozri si galériu plnú najmenších detailov. 

BYRÓ, PrahaBYRÓ, PrahaBYRÓ, PrahaZahradná chata stála majiteľov približne 40-tisíc eur.
Zobraziť galériu
(22)
Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá jeden z najštýlovejších bytov na prenájom v Bratislave. Oceníš jeho hravý dizajn a sofistikované riešenia FOTO: Takto vyzerá jeden z najštýlovejších bytov na prenájom v Bratislave. Oceníš jeho hravý dizajn a sofistikované riešenia 8. júla 2024 o 13:30
Späť
Zdieľať
Diskusia