Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka
13. júla 2024 o 12:00
Čas čítania 1:25
Richard Balog

FOTO: Takto dopadla prerábka trojizbáku v Prahe pre mamu s dvomi deťmi. Architekti mali rozpočet 100-tisíc eur

FOTO: Takto dopadla prerábka trojizbáku v Prahe pre mamu s dvomi deťmi. Architekti mali rozpočet 100-tisíc eur
Zdroj: Filip Beránek
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Pozri sa, ako je možné žiť v byte s úžitkovou plochou 74 štvorcových metrov v paneláku tak, aby traja členovia domácnosti mali súkromie aj priestor byť spolu.

Oceňovaní architekti z ateliéru RDTH veria, že ich úlohou je zodpovedne doplniť prostredie, pričom vychádzajú z analytického vnímania kontextu priestoru. Tentoraz nás presvedčili o svojej výnimočnosti prostredníctvom prerábky 3-izbového bytu pre mamu s dvomi deťmi, ktorý sa nachádza v panelákovom dome v časti Praha 9.

Majiteľka bytu videla prácu ateliéru RDTH v televízii a na architektov mala jedinú požiadavku, a to, aby pre rodinu navrhli čistý a moderný byt, v ktorom sa jej členovia budú cítiť dobre. Inak dostali voľnú ruku.

René Dlesk a Tamara Kolaříková v spolupráci s dizajnérskym tímom Kristián Vnučko a Kristýna Kopecká si na začiatku položili otázku, čo všetko skutočne potrebujeme k životu a koľko mentálneho priestoru nám zaberajú materiálne veci okolo nás.

Odporúčané
FOTO: Pozri si umelecký byt so zrkadlovými plochami a s farebnými detailmi z Prahy. Vyzerá perfektne  FOTO: Pozri si umelecký byt so zrkadlovými plochami a s farebnými detailmi z Prahy. Vyzerá perfektne 20. júna 2024 o 10:30
Takto naložili architekti s rozpočtom 100-tisíc eur pri prerábke bytu pre mamu s dvomi deťmi.
Takto naložili architekti s rozpočtom 100-tisíc eur pri prerábke bytu pre mamu s dvomi deťmi. Zdroj: Filip Beránek

Výsledkom úvahy je minimalistické bývanie s úžitkovou plochou 74 štvorcových metrov, v ktorom majú všetci členovia domácnosti súkromie a zároveň aj priestor na spoločné aktivity.

Veľkou výhodou panelových bytov je, že sú ľahko prispôsobiteľné, vďaka čomu architekti získali viac voľného priestoru. Cez celý byt – od podlahy až po strop – prechádza jednotná lineárna sústava bieleho nábytku, ktorý v sebe integruje kuchyňu, množstvo úložného priestoru, priestor na práčku so sušičkou aj samostatnú toaletu. Vďaka tomu je bývanie úplne otvorené a bez akýchkoľvek zbytočností.

Strohosť, ktorá sprevádza celý projekt, vidíme aj v riešení vstavaného nábytku. Všetky skrine aj povrchy okrem závesov a podlahy z marmolea sú biele. Spolu tak vytvárajú pozadie, ktoré umožňuje slobodný výber voľne stojacích solitérov, doplnkov či rastlín. Drevo príjemné na dotyk nájdeš na jedálenskom stole a pracovných stoloch v izbách pre synov.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalá letná idylka z talianskeho vidieka. Pozri si dom v rustikálnom štýle    FOTO: Takto vyzerá dokonalá letná idylka z talianskeho vidieka. Pozri si dom v rustikálnom štýle 4. júla 2024 o 14:00
RDTH, Praha
Zdroj: Filip Beránek

Dôležitú úlohu hrá aj modrá farba, ktorú má rada majiteľka. Je všade a zároveň nikde, keďže je skrytá a objaví sa vždy, keď sa čokoľvek otvorí. Je vnútri skríň, kuchynskej linky, toalety aj kúpeľne. Druhým zaujímavým prvkom sú ornamenty v podobe jaziev a nedokonalostí po odstránení priečok.

Architekti neschovali ani pôvodné článkové radiátory alebo rúrové rozvody kúrenia, ktoré dodali bývaniu charakter. Panelový byt sa za tieto prvky nemusí hanbiť, sú preň prirodzené.

Celkový náklad sa vyšplhal na cenu 2,5 milióna českých korún, čo je približne 100-tisíc eur.

Autorom galérie je Filip Beránek. Pozri sa, ako skúsený fotograf zachytil všetky dôležité aspekty tohto minimalistického bývania v metropole Českej republiky.

RDTH, PrahaRDTH, PrahaRDTH, PrahaRDTH, Praha
Zobraziť galériu
(23)
Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá jeden z najštýlovejších bytov na prenájom v Bratislave. Oceníš jeho hravý dizajn a sofistikované riešenia FOTO: Takto vyzerá jeden z najštýlovejších bytov na prenájom v Bratislave. Oceníš jeho hravý dizajn a sofistikované riešenia 8. júla 2024 o 13:30
Domov
Zdieľať
Diskusia